Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Copilul meu are un coleg extrem de violent, care agreseaza zilnic toti copiii. Are un trecut infiorator. El si fratii lui au fost abuzati de tata in cel mai oribil mod posibil, este batut de mama si de bunica in mod constant, nu se ocupa nimeni de el. Imi este mila de el, pe de alta parte, imi este groaza sa stiu ca i-ar putea face ceva teribil copilului meu.

Mesaj anonim, prin secțiunea Psihoterapie online 

Răspunsuri prin intermediul grupului Întreabă un psiholog sau psihoterapeut online

Buna ziua!

Am un copil in clasa a 2-a. Anul trecut l-am mutat din clasa in care fusese inscris initial, din cauza unor colegi extrem de violenti. Copilul meu nu numai ca venea aproape zilnic batut (pumni in burta, picioare in ochi, usi trantite in cap), dar incepuse sa si capete tot felul de obiceiuri urate, sa arate degetul, sa injure etc. Copilul cel mai problematic este un “vip”, este “de familie buna”, nimeni nu face nimic in privinta lui. Am avut rabdare aproape doi ani, am crezut si sperat ca lucrurile se vor linisti, dar totul incepea sa degenereze tot mai rau. Copilul venea de la scoala batut, cu caietele vraiste, doar cateva cuvinte fara sens scrise pe ele. Spunea ca nu intelege nimic, ca este prea mult haos in timpul orelor, trebuia sa reiau fiecare lectie cu el si sa i-o predau din nou acasa.

Am decis la sfarsitul clasei 1 sa il mut la alta clasa, al carei colectiv de elevi era pe jumatate fata de cel din prima clasa si a carei doamna invatatoare mi-a fost calduros recomandata. Totul bine , copilul s-a integrat, desi cu oarece dificultate la inceput.

Anul acesta clasa s-a marit de la 17 la 22 de copii. Printre acestia este un baietel extrem de violent, care ii agreseaza zilnic pe toti copiii, cu sau fara sa i se dea motiv. Este un si un copil destul de masiv, de doua ori cat al meu… Le da palme peste ochi, pumni, ii strange de gat, ii injura si ii ameninta. Intr-o zi copilul meu i-a pus piedica la ora de sport. Ca sa se razbune, l-a prins in clasa, l-a trantit pe jos, s-a pus pe pieptul lui cu toata greutatea si l-a strans de gat.

Si multe late asemenea… De obicei violentele se petrec in pauze, cand nu este niciun profesor sau invatatoarea in clasa.

Astazi am vorbit cu directorul si am aflat ca acest copil are un trecut infiorator. El si fratii lui au fost abuzati de tata in cel mai oribil mod posibil, este batut de mama si de bunica in mod constant, practic se ingrijeste singur, nu se ocupa nimeni de el. A venit in aceasta scoala aproape salbatic. Inteleg ca sufera enorm si ca violenta lui este o manifestare a acestei suferinte.

Copilul este sub supravegherea unui psiholog si a psihopedagogului din scoala. Are niste reactii foarte brutale si imprevizibile, nu stii niciodata cand va lua o chestiune in gluma si cand se va infuria si va lovi. Comportamental, progresele facute pana acum la clasa sunt minime, desi este un copil foarte inteligent (astazi a luat fb la testare la mate). Are mania controlului, ii place sa comande, sa fie vazut ca un sef. Este zeflemitor cu doamna si cu restul adultilor, nimic nu il sperie sau impresioneaza. Doar cand este amenintat ca o sa fie sunata mama lui plange si se roaga de doamna sa nu o sune, este extrem de atasat de mama lui, o iubeste enorm, desi aceasta este violenta cu el.

Ca ca om, mi s-a facut instantaneu rau cand am aflat prin ce a trecut acest copil si imi este sincer mila de el. Pe de alta parte, ca mama, imi este groaza sa stiu ca in orice moment acest copil i-ar putea face ceva teribil copilului meu, pentru care se pare ca a dezvoltat o “simpatie”. Pe el il ia cel mai des la ochi, desi toti copiii sunt loviti sau brutailizati, constant.

Copilul meu are din nastere o leziune cerebrala care , de cativa ani, ii provoaca crize epileptice. Cu toate acestea este un copil cu un intelect perfect normalt, prietenos, extrem de afectuos si sociabil. Tocmai din cauza acestei afectiuni am luat decizia sa il scot din primul colectiv si tot din aceasta cauza stau tot timpul cu sufletul la gura sa nu fiu sunata de la scoala ca a facut vreo criza. Cand suna dimineata telefonul imi explodeaza inima, ma gandesc automat ca s-a intamplat ceva cu el. Acum se adauga teama de acest nou coleg. I-am spus copilului meu sa stea departe de el, sa nu il mai provoace, dar chiar si asa tot a fost lovit fara motiv.

Va rog, inrumati-ma, ce as putea sa fac eu, ca parinte, sa evit violentele acestui copil nou venit? Mai mult decat sa vorbesc cu al meu si sa-i spun sa stea departe de el si sa nu-l provoace nu stiu ce as putea face. Ce este de facut pentru a-l ajuta pe acel copil sa se relaxeze si sa nu se mai manifeste violent?

  • Naprusel Domnita
    Naprusel Domnita Ca mamă a unui copil ce a fost victima violențelor unor colegi, vă dau unele sugestii: faceți sesizare scrisă către conducerea școlii. ( Aveți grijă ca acea cerere să fie înregistrată, și păstrați copie). Vorbiți cu psihologul școlii. Cereți să vi se spună clar ce măsuri ia școala pentru evitarea violențelor. Gândiți-va că așa cum acel copil, victimă a violențelor, a devenit agresor, și fiul dvs sau alți colegi se pot transforma din victime în agresori. Măsurile trebuie luate urgent. Atât în privința comportamentului agresorului, cât și a siguranței celorlalți copii. Poate vorbiți și cu alți părinți să vă susțină. Atenție, nu luptați împotriva acelui copil ( agresorul), ci PENTRU siguranța tuturor. (Inclusiv a lui).
  • Mihaiela Grimbovschi Avramescu
    Mihaiela Grimbovschi Avramescu În astfel de cazuri trebuie sa fie anunțate, în scris, autoritățile: școala, Inspectoratul școlar, CJRAE, Filiala locală a Colegiului Psihologilor. Faceți o petiție în care descrieți cele de mai sus si depuneți-o la aceste instituții. Fenomenul de bullyng a căpătat o ascensiune prea mare si este datoria fiecărui părinte, educator și psiholog sa acționeze împotriva lui.
  • Sandina Stana
    Sandina Stana Fiind vorba de agresiune si politistul de proximitate ( sectoristul). Gardianul scolii sa aibe in atentie acea clasa. Profesorii n-au voie sa limiteze activitatea elevilor pentru ca le incalca dreptul de miscare, nu au voie nimic in ceea ce privesc astfel de copii. E nevoie de o evaluare neuropsihiatrica si de anuntat protectia copilului. S-ar putea ca o medicatie sa-l ajute.
  • Tina Petrareanu
    Tina Petrareanu Am citit comentariile de pana acum și totodata m-am pus in situația Dvs. Sa mai mutați copilul e prea mult , sa așteptați reacțiile conducerii școlii e prea lung / prea puțin .
    Pot sa va spun ce as face eu ca mama , nu ca psiholog : l-as lua in vizita pe agresor și l-as transforma in aliat al copilului meu , i-as arata și o mostra de normalitate de care nu are parte in mod curent .
  • Terapeuti.ro
    Terapeuti.ro  Nu dau un răspuns la întrebarea dvs., dar este un context în care mi se pare că trebuie să subliniez un aspect foarte important: un copil este neglijat și agresat fizic de mamă și de bunică, în continuarea abuzurilor unui tată despre care înțeleg că nu mai este prezent acum în viața lui. Aceste situații ne privesc pe toți cei care aflăm despre ele. Nu sunt probleme de familie. Există inclusiv legi care specifică acest lucru: “(2) Orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul pot sesiza direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţul/sectorul de domiciliu să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violenţă, inclusiv violenţă sexuală, vătămare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenţă. (3) Angajaţii instituţiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intră în contact cu copilul şi au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente au obligaţia de a sesiza de urgenţă direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.” (art. 89 din Legea 272 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului).
  • Marian Georgescu
    Marian Georgescu Este interesant de ce copilul dumneavoastră atrage asemenea experiențe. Eu am lucrat cu persoane cu epilepsie și am avut rezultate foarte bune.Pentru detalii mă puteți contacta in privat.Sugerez să faceti ce spune doamna Tiana.
  • Terapeuti.ro
    Terapeuti.ro RĂSPUNS DIN PARTEA PERSOANEI CARE A PUS ÎNTREBAREA: “Imi amintesc ca a spus la un moment dat directorul ca ar trebui in mod normal sa sesizeze serviciile sociale pentru ca este neglijat si batut, dar asta ar insemna ca el sa fie luat de langa mama si el nu isi asuma raspundera sa fie indepartat copilul de langa singura persoana pe care o iubeste.
    Am mai retinit ca a spus ca, in mod normal, copilului ar trebiu sa i se faca certificad CES, dar mama nu vrea sau nu se ocupa de asta. Mie mi-au spus doar ca trebuie sa vorbesc cu copilul meu sa stea departe si sa nu-l provoace. Problema este ca baietelul este o bomba cu ceas, chiar daca nu ii face nimeni imic ii loveste fara motiv. Copilul meu are si-asa destule probleme, nu vreau sa dezvolt acest aspect. Intreba cineva de ce atrage el mereu aceasta tipologie de copil violent. Pentru ca al meu este un copil extrem de iubitor si sociabil, iarta foarte repede si este un copil foarte energic care cauta mereu joaca, cu oricine.
    Eu nu il pot lua pe acel copil la mine acasa cum spunea alta doamna, as avea nevoie de acceptul mamei lui, care este o persoana cu care nu se poate comunica.
    Nici nu as sti, sincer, cum sa ma comport cu el.
    Baietelul este consiliat de pihologul si psihopedagoga scolii, dar toti ridica din umeri, spun ca copilul este praf.
    Doamna invatatoare este epuizata, ii este frica sa mearga si5 minute la baie ca sa nu pateasca vreun copil ceva.
    Voi merge zilele acestea la serviciile sociale si voi intreba direct acolo ce este de facut, pentru ca scoala nu ofera solutii, gen profesor de sprijin (nici nu are cum din moment ce copiliul nu are certificat CES)
    Pare ca toata lumea asteapta sa se intample ceva grav ca sa se ia o decizie.”.


Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita