consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Fetita mea de 5 ani refuza categoric de aproape o luna sa mai mearga la gradinita. Am dus-o o perioada fortat (nu stiu cat de bine a fost), o imbracam fortat si acolo o prelua o ingrijitoare care o lua pe sus si o ducea in clasa, unde nu mai plangea si se apuca de colorat, de scris, de joaca.

Terapeuti.ro 8:58am Nov 25
Mesaj anonim de pe www.terapeuti.ro:Buna ziua,
Este vorba de fetita mea de 5 ani, care este al doilea an la gradinita si refuza categoric de aproape o luna sa mai mearga la gradinita. Am dus-o o perioada fortat (nu stiu cat de bine a fost), însemnând ca o imbracam fortat, si acolo o prelua o ingrijitoare care o lua pe sus si o ducea in clasa, unde nu mai plangea si se apuca de colorat, de scris, de joaca (la indemnul dnei educatoare care m-a asigurat ca ramanerea ei acasa ar fi cea mai proasta alegere).
Astazi am renuntat, nu am mai dus-o, desi i-am promis ca o iau inainte de somn (gradinita e cu program prelungit). De o luna de zile, de când dureaza aceasta situatie, am incercat sa aflu ce o supara asa tare si mi-a spus mai multe motive, dar când “rezolv” unul din aceste motive, apare altul si altul, pana la urma mi-a zis ca nu ii place NIMIC la gradinita. Mi-a zis prima data ca o obliga sa manance ciorba, am rugat sa nu mai insiste cu nici un fel de mancare (mai ales ca e un copil care mananca f bine orice, e f dezvoltata), apoi mi-a zis ca i se infunda nasul, apoi ca o impinge o fetita, apoi ca vrea sa merg cu ea pana in clasa (parintii neavând aceasta posibilitate, fiind un hol mochetat inaintea clasei ei prin care “nu avem voie” sa trecem).
In cele mai multe zile, desi dimineata o duceam cu plansete si impotriviri, dupa amiaza o luam destul de multumita, linistita, imi povestea ce a facut, etc. Dar in unele zile s-a intamplat sa o iau cu ochii in lacrimi, in una din zile mi-a zis ca educatoarea i-a zis sa isi caute alta gradinita pentru ca plange, ea nu mai vrea sa o primeasca (am intrebat-o a doua zi pe aceasta educatoare de cele intamplate si mi-a zis ca nu a folosit aceste cuvinte…).
Fetita mea refuza sa mearga la serbarea de iarna, desi stie ca vine Mosul etc…nu mai vrea sub nici o forma la gradinita aceasta. I-am spus ca o sa cautam alta gradinita, ca nu o sa ramana acasa, ca nu e posibil asa ceva, ca va trebui s amearga la scoala, prima data când i-am zis asta a zis : “sa mergem la alta gradinita”, imi spune ca nui vrea nici la alta gradinita (” o sa fac figuri si acolo”, ceea ce ma pune iar pe gânduri, ca de fapt nu are nici un motiv intemeiat pentru care nu vrea sa mearga).
Oscilez in a alege cauza, pentru ca ea isi schimba motivul pentru care nu ii place la gradi in fiecare zi, si , sincer nu mai inteleg nimic. Nici in educatoare nu am prea multa incredere, de cate ori am intrebat-o ce e de facut mi-a zis ca e rasfatata, e prea tarziu acum…si cu asta a rezolvat. Am luat-o de buna si o perioada de cateva zile am dus-o efectiv fortat acolo.
Noi mai avem un baietel mai mare, 9 ani, care merge la scoala, nu are probleme, se mai cearta intr-adevar amândoi. Alte situatii nu exista in casa (asa cum mi-a sugerat educatoarea) gen certuri, despartiti, divorturi, etc. Poate ca eu sunt mai dura cu copiii, dar neavând nici un ajutor (bunici, bone) si avand un program incarcat cu copiii (dus- intors scoala, gradinita, fotbal, gimnastica, treburi casnice etc), de multe ori ii grabesc, mai tip la ei si imi asum partea de vina (poate cea mai mare).
Sunt intr-un punct unde nimic se pare sa nu mai mearga privind refuzul acesta de a merge ;a gradinita. Nu stiu cum sa procedez: sa schimbam gradinita, sa luam doar o pauza de la aceasta, sa o duc la bunici la tara 2-3 saptamani (asta ar fi solutia sotului), sa insist in continuare si sa o duc asa fara voia ei… Mi-a mai spus intr-o discutie zilele trecute ca nu se joaca copiii cu ea, desi stiam ca are 2-3 fetite cu care se joaca acolo. In parc nu este cel mai sociabil copil, dar se joaca cu copiii, se joaca cu copiii familiilor cu care noi suntem prieteni. E o fire mai linistita, multi o apreciaza pentru asta (e varsator, nu stiu cat conteaza asta).
In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc si va doresc o zi buna!


Marilena Popa 9:46am Nov 25
E posibil sa se fi întâmplat ceva la grădiniță care sa o determine sa aibă aceasta atitudine, copii la vârsta asta fac asocieri și raționamente nebănuite de adulți. Încercați câteva ședințe de consiliere și explicati-i ca mersul la grădiniță nu este opțional, chiar dacă face o pauza. În același timp, copii întotdeauna testează limitele sa vadă cat de departe pot merge, a fi părinte este o provocare continua unde sa pună aceste limite, a nu fi rigid și nici exagerat de permisiv.

Tina Petrareanu 9:53am Nov 26
Cereți -i să vă dea ea soluția optimă, în condițiile în care va trebui oricum să se întoarcă finalmente la (o) grădinița. Ceva la modul ” Noi , părinții, nu suntem de acord să rămâi acasă. Cum putem rezolva situația asta ca să fii și tu mulțumită, dar și noi?”

Chiara Irina 1:28pm Nov 26
In general, atmosfera de la o gradinita, chiar acolo unde nu sunt probleme, sunt copii minunati si e liniste etc. nu este placuta, fiindca exista copii pe care nu i-ai ales tu si langa care trebuie sa stai. Fetita are propriile ei criterii dupa care apreciaza oamenii, si aceste criterii ale ei fiind inalte, nu se potrivesc cu copiii si personalul de acolo (sau din alta parte). Fiti mai calduroasa cu ea, spuneti-i ca o intelegeti, ca ea simte foarte bine cum stau lucrurile, si ca dvs. si tata o sa ii fiti aproape, o sa o inconjurati cu caldura si iubire si o s-o ajutati sa treaca peste toate. Spuneti-i ca o sa fiti de partea ei indiferent de orice si o sa o iubiti indiferent ce va face, dar de dus trebuie sa se duca, fiindca asa copii sunt peste tot. Fiind foarte calduroasa cu fetita, ea va suporta mai usor gradinita. Spuneti-i ca o intelegeti ca nu-i place, dar nu putem alege sa facem ce vrem. Iubiti-o in continuare si dati-i dovezi de iubire, si duceti-o in continuare la gradinita. Altfel, continuarea in viitor ar fi ca va refuza sa se mai duca la scoala. E bine sa se invete sa suporte gradinita si scoala cu cat e mai mica de varsta, cand va creste nu se va mai putea obisnui.

Psiholog Daniel Mois 4:00pm Nov 27
Educatoarea, sau alte persoane de acolo, nu au tactul necesar, iar Dvs fortand nota, agravati problma. Care exista, in ciuda faptului ca e negata. Lipsa de respect pentru propriul dvs copil imi indica exces de conformism, si multa agresivitate.


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile