consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Am 15 ani si sustin examenele de Evaluare Nationala. Nu primesc sustinere din partea parintilor… Mama spune ca nu invat nimic, nu constientizeaza cat efort depun, nu mi-a zis un “te iubesc” de ani buni, tot ce fac e “bun de nimic”.

Mesaj anonim, prin secțiunea Consiliere online 

Răspunsuri prin intermediul grupului Întreabă un psiholog sau psihoterapeut online
Am 15 ani si sunt fata! Peste cateva zile sustin examenele de Evaluare Nationala, ultima perioada fiind foarte incarcata! Problema mea este ca am nevoie de sustinere, ceea ce nu primesc nici macar din partea parintilor…Au pretentia de a avea note peste 9, la romana descurcandu ma, dar la matematica cu greu ajung la un 7…Au pretentia sa invat, dar nu ma lasa, cu toate ca mi doresc si eu s o fac…Mama mai ales spune ca nu invat nimic, nu constientizeaza cat efort depun, dandu mi alte treburi si dupa asta tot ea mi zice ca nu invat deloc, ca nu s buna de nimic. Nu primesc afectiune, nu simt iubirea mamei, nu mi a zis un te iubesc de ani buni si deloc nu ma apreciaza, tot ce fac e “bun de nimic”. Simt cum face diferenta intre copii, eu fiind data la o parte! Am nevoie de cineva care sa mi spuna ca o sa fie totul bine, ca pot sa ajung unde mi doresc, insa primesc doar demoralizare! Ma simt obosita psihic, imi vine sa plang mereu, uneori avand ganduri negre…Nu ma simt in stare de ceva, tind sa cred ca n am rost pe lumea asta.
 • Carmen Sorici
  Carmen Sorici Este firesc sa fi stresată, este primul examen important, dar totuşi este doar un examen, o lucrare ca multe altele pe care le-ai dat şi ai luat note mari. Să-ţi spun un secret, şi părinţii sunt stresaţi, ei sunt atât de stresaţi şi neputincioşi încât fără să vrea îţi plasează ţie vina unui eventual eşec, aşa că poate ei aşteaptă de le tine încurajări, pentru că cu toate că nu spun mereu se vor învinui în sinea lor că nu au făcut mai mult. Ce este bine să înţelegi este că indiferent de părinţi şi reacţiile lor, examenul te priveşte pe tine şi nu este cazul să nu fi pretenţioasă cu tine, examenul este miza ta nu a altuia şi tu ştii că te poţi concentra să faci lucrurile foarte bine, poate nu mereu dar se poate. Nimeni nu te poate încuraja mai bine ca tu însuţi, aşa că scrie acele mesaje de încurajare pe caiete peste tot, pe telefon, pe oglindă.,,Sunt suficient de deşteaptă! ” , Sunt suficient de concentrată ca să pot lua o notă mare” , Pot fi iubită! ” Succes!
 • Ileana Cercel
  Ileana Cercel Uneori, parintii gresesc. Si ei sunt la fel de stresati ca si tine. Incearca sa te relaxezi cu privire la comportamentul lor și concentreaza-te pe acest examen. Consider ca poti face fata cu brio, asa cum ai facut si pana acum. Situatia nu este de azi, ci de mult timp. Ai incredere în tine si-n fortele tale! Vei reusi cu note mari pentru ca vrei sa le demonstrezi ca esti o invingatoare!
 • Dinu Dana
  Dinu Dana Va fi bine! Examenul va trece si părinții tăi te iubesc dar datorită frustrărilor personale nu reusesc sa se adune sa-ti fie alături! Te felicit pentru ca ai scris aici! Mult succes la examene,ai sa vezi ca va fi bine! Din proprie experienta iti zic ca si mama de copil care a dat examen de capacitate iti spun solemn ca stresul prin care treceți cu toții este mult mai mare decat examenul in sine! In fata paginii de examen te vei aduna si vei scrie tot ce stii!
 • Edu Tunde
  Edu Tunde Părinții când îți spun că nu ești bună de nimic, de fapt, vorbesc prin intermediul emoțiilor, frustrărilor lor interioare. Cu siguranță ei îți doresc binele și punând presiune pe tine e singura metoda prin care ei poate sa îți dovedească asta. Probabil ca asta au primit si au văzut și ei la rândul lor, atunci când au fost copii. Părerea mea este ca ar trebui sa ii comunici mamei tale tot ce simți, într-un mod calm, sa ii exprimi iubirea ta, și spune-i nevoia ta, ca ai nevoie de susținere, înțelegere și ca faci tot ceea ce poți ca să treci peste examen. De multe ori părinții cred, ca nevoile lor sunt și nevoile noastre, au tendința de a nu ne lasa libertatea de a ne exprima, de a fi noi înșine! Ai încredere în tine, ești o persona minunată!
 • Gina Radu
  Gina Radu Uite, eu chiar pot sa ți spun din suflet (și doar analizând mesajul tău aici) ca ești un copil excepțional, un copil bun și ascultător și ca vei trece cu note mari acest examen de capacitate.
  Asa cum ma rog pentru fiica mea care și ia va susține un examen acum (bacalaureatul) ma voi ruga și pentru tine copil frumos și bun.
  PS.. Aștept mesajul tău în care îmi vei răspunde ca ai luat acest examen cu note mari.
  Te iubesc fata frumoasa!
  Și nu uita niciodată ceea ce transmiți tu..
  Iubire, înțelegere, bunătate.. Având aceste calități niciodată sa nu crezi sau sa uiți ce om minunat ești.
 • Nicoleta Niculae
  Nicoleta Niculae Au impresia că te motiveaza așa, că te ambiționeaza Nu își dau seama. Așa am crescut și eu. Am 35 ani și mi s-a pus nod in gât când am citit ce ai scris. Acum vorbesc cu ei deschis despre toate pedepsele și bătăile pe care le-am primit… Le pare rău. Spun că așa știau ei la vremea aia… Că așa credeau ei că mă întăresc. Iarta-i … Important e sa faci ce poți și vei reuși. Cu siguranță vei fi bine. Când te mai liniștești cu examenele caută ceva cărți de psihologie si ai să înțelegi că ai tai au o lupta interioara pe care o duc… Lupta lor nu trebuie sa o preiei tu….
 • Răzvan Anghel
  Răzvan Anghel Ca profesor o spun, cu profesorii ai vorbit? Pentru ca da, sunt cazuri in care familia nu știe sa ajute din diferite motive dar școala se implica – dacă știi și sa comunici cu colegii mei vei primi ajutor. Inclusiv in a media aceasta problema in care nu te simți auzita. Vorbește cu diriginta măcar, cauta sfatul și implicarea ei. Dacă mama nu înțelege ce spui și ce aștepți tu poate va înțelege ce-i spune diriginta. Am avut elevi demoralizați din cauza situației din familie unde au fost chemați părinții sau măcar mama la școala și li s-a arătat ce probleme fac unui elev care vrea sa învețe susținut și de familie și li s-a arătat ce pot face pentru el. Știu ca e târziu azi pentru momentul evaluare naționala dar poți încerca. Poate ca vocea dirigintei sau a altui profesor de care te simți apropiată va trezi familia ta pentru a te susține. Mult succes la examene !


Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile