Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Am 27 de ani, casatorita, cu un copilas. Mi-e frica de absolut orice. Cand ies din zona mea de confort, devin agitata, plang necontrolat, tremur, am palpitatii. Inainte am fost o persoana sociabila, plecam singura in strainatate, am condus singura sute de km, am sarit cu parapanta, am schiat… Nu mai pot face nimic si ma simt coplesita de orice.

Mesaj anonim de pe https://terapeuti.ro/sfatul-terapeutului/:

Buna ziua. Am 27 de ani, casatorita si am si un copilas. Ocupatia mea nu o consider relevanta si din motive de anonimat, prefer sa nu o spun. Am terminat o facultate, lucrez in domeniu…si de aici incep toate. Cu familia ma inteleg excelent, atat cat pot spune, deoarece prefer sa tac, sa suport unele neplaceri minore sau neintelegeri, pentru a nu isca discutii inutile, care mi-ar induce o stare de agitatie. Sotului meu nu am ce sa ii reprosez, m-a sustinut pe toata perioada facultatii si o face si acum, din toate punctele de vedere.
Prima problema, care consdider ca este cheia tuturor starilor mele, este frica. Mi-e frica de absolut orice, sau sa ies din zona mea de comfort. Am permis de 8 ani, conduc rar si aproape obligata de situatie, de frica sa nu am accident/ mi-e frica sa schiez, sa nu cumva sa patesc ceva/ evit unele perioade de a-mi duce copilul la gradinitia de frica sa nu se imbolnaveasca. In momentul in care stiu ca urmeaza sa fac o activitate care ma scoate din zona de comfort, automat devin agitata, plang necontrolat, tremur, am palpitatii. Am inteles starile astea de anxietate..dar lucrurile care ma agita sunt tot mai multe si mai dese. Daca eu consider ca un lucru/activitate nu e ok pentru mine, chiar daca nu am mai intampinat-o, sunt sigura ca nu voi fi in stare sa o fac. Cu partea de socializare stau prost de tot, nu imi place sa cunosc oameni sau sa fiu in locuri cu oameni necunoscuti (sau cunoscuti, dar care nu imi sunt apropiati).Spre exemplu, duminica am fost la o zi de nastere, ne-am
simtit excelent in familie, insa in momentul in care au aparut si alti invitati (persoane cunoscute, dar ii vad rar si nu am socializat nicioadata)am preferat sa inchei seara si sa plec acasa. Acasa e singurul loc unde sunt ok si ma comport normal, insa desi stau la casa, nu ies in curte decat strict pentru a-mi hrani pisicile si cainii..prefer sa stau inauntru, unde clar ma simt protejata de abosolut orice. Eu nu am fost asa, am fost o persoana sociabila de cand ma stiu, am fost in diferite proiecte in strainatate, unde nu cunosteam pe nimeni si m-am simtit ok, am condus sute de km singura in masina, am sarit cu parapanta si am skiat de cate ori am avut ocazia. NU LE MAI POT FACE si ma simt coplesita de orice, stiind ca nu o sa pot face nimic din ce as vrea si ca nu voi fi in stare…sau mai grav, clar cineva va avea de suferit/ va fi dezamagit de faptul ca eu nu pot face nimic. Nu stiu daca se intelege ceva din tot mesajul acesta, stiu ca devin incoerenta cand incep sa imi expun problemele (daca sunt intr-adevar probleme).
Serviciul mi ok, atata timp cat e rutina, cand nu, deduceti starea mea…?
Ceea ce m-a determinat sa scriu e faptul ca azi am de condus aproximativ 10km ( duc covoarele la spalat) si ma gandesc de 2 zile doar la asta si cel mai probabil o sa renunt la a le mai duce doar ca sa nu conduc. Zilele trecute mi-am “mintit” sotul ca sunt mult prea obosita pentru a merge la cumparaturi, doar pentru ca imi era groaza sa fiu intre atatia zeci de oameni, lumina puternica in supermarket si sa mai si conduc. Prefer sa fiu tot timpul insotita, ma simt mai protejata. Exclud medicatia (nu consider ca ar fi cazul) iar psihoterapia nu e o solutie momentan, ar trebui sa ma deplasez pana acolo, ceea ce mi-ar accentua starile.
Multumesc pentru atentie.

Elena Savu
Elena Savu Ati putea lega schimbarea comportamentului de un eveniment deosebit din viata. Vedeti cum va motivati inainte si cum faceti acum. Gasit persoane de incredere cu care sa comunicati. Un psihoterapeut va poate insoti in autocunoastere. Succes!
Iulia Xavi
Iulia Xavi Puteți încerca psihoterapie online, astfel Rămâneți in zona de confort! Pare a fi vorba despre o fobie socială. Curaj și Succes!
Florea Elena Roxana
Florea Elena Roxana Daca excluzi tot ce te poate ajuta atunci cum vrei sa fi ajutata? Sincer,poate nu ma crezi, dar inteleg perfect cum te simti. Si eu devenisem suficient de inchisa incat sa nu vreau sa ies din casa si doar acolo ma simteam in siguranta. Si durerea ta e reala . Si da poti face ceva. Eu ca alternativa ti-as propune terapie online. Sa iei legatura cu un psihoterapeut ca sa vb pe un canal gen fb skype . Asta pt inceput ca sa nu iesi din casa dar treptat sa incepi sa mergi la cabinet . Inteleg friica de medicatie dar numai un psihiatru poate spune daca e sau nu nevoie de ceva medicatie. Stii pastilele astea chiar ajuta si fac viata mai usoara. Nu iti recomand sa iei pastile ci doar sa vb cu un medic care va stabili daca da sau nu . Si nu e nimic grav daca ei. E un mic ajutor. Considera-l un truc la care poti apela cand e totul negru. Si schimbarea vine de la tine. Sa lupti . Nici un psiholog/psihiatru nu iti poate rezolva problemele. Dar te pot ajuta in drumul de rezolvare si sustine.
Adrian Vintu
Adrian Vintu Salut _Ioana_, imi pare rau pentru stuatia ta te inteleg bine, am trecut si printr-o anxietate infratita cu depresia care nu ma lasa sa imi traiesc viata, sa calatoresc, sa fac lucrurile care imi placeau.Am ajuns in stagiul ca nu mai aveam curajul sa merg cu metroul, sa nu pierd controlul si sa ma arunc sub el. Apoi am… avansat cu frica, am ajuns sa nu mai am curajul sa ma apropiu nici macar de tramvai.

La sfarsit, am ajuns izolt, lipsit de somn, intr-o permanenta stare de frica. Terorizat, am ales ca e timpul ies din aceasta situatie. Cum stiam eu la acel moment. Prin sinucidere.

Da, azi consiliez psihologic oamenii care sunt aceeasi situatie. Online.

E o cale lunga sa iesi din situatia ta, in functie de ce se ascunde in spate. Dar e foarte realizabila.

Cand simti ca nu mai suporti si ca doresti sa iesi din teribila ta situatie, te rog sa dai un semn.

Intre timp, isi sugerez sa sa iti faci testul de Stres, Anxietate si Depresie, sa vezi unde te afli.

http://adrianvintu.net/…/un-singur-test-pentru-stres…/

Mult succes iti doresc,
Adrian Vintu

adrianvintu.net

Monica Enescu
Monica Enescu Este de inteles ca va e greu sa iesiti din zona de confort, insa cred eu, la un moment dat cand teama ca asa va veti petrece tot restul vietii va fi mai mare decat teama de a iesi din zona de confort, veti putea lua o decizie pentru a cauta ajutor specializat. Inteleg ca sotul este alaturi de dvs si ca aveti o relatie buna cu el, ce va impiedica sa ii spuneti ce simtiti? Imi imaginez ca este destul de greu sa gasiti si scuze care sa acopere adevarata cauza pentru care nu doriti sa faceti anumite activitati sau sa iesiti din casa. Insa trebuie sa intelegeti un aspect, cu cat evitati sa faceti mai multe lucruri, cu atat zona dvs de confort scade, pana cand nu veti mai putea sa iesiti deloc din casa. Oricat de dificil ar parea, evitarea nu este o solutie viabila, solutia presupune o expunere treptata si repetata la stimulii stresori, astfel incat zona dvs de confort sa se mareasca, nu sa se micsoreze. Daca nu veti apela la ajutor specializat, fie medic psihiatru, fie psihoterapie cognitiv-comportamentala, preferabil nu online, riscul este sa dezvoltati agorafobie si sa nu mai faceti nici lucrurile pe care le faceti acum. Discutati cu sotul dvs, suportul persoanelor apropiate e foarte important, ma gandesc ca spunandu-i ce simtiti si ca aveti nevoie de ajutor, va poate insoti si el la psihoterapie, nu e nevoie sa faceti asta singura. Din propria experienta cu anxietatea, va pot spune ca solutii exista si puteti face din nou acele lucruri pe care le faceati inainte, trebuie doar sa va doriti si…sa iesiti din zona de confort. Curaj!
Adrian Vintu
Adrian Vintu Salut Monica, care este motivul pentru care reduci intreaga paleta de terapeuti la CBTisti? La fel, care este motivul pentru care ii spui _Ioanei_ sa nu faca terapie online?
Monica Enescu

Monica Enescu N-am redus intreaga paleta de terapeuti la CBT-isti si nu i-am spus sa nu faca terapie online, ci am spus “preferabil”, cat despre motive am scris clar in comentariu care sunt motivele pentru care recomand iesirea din zona de confort si necesitatea unei minime expuneri treptate. O zi frumoasa!

Alexandra Ghiran
Alexandra Ghiran Mi se pare interesant modul în care ai scris….”și de aici incep toate”..”prefer sa tac, sa suport”. “Frica este cheia. Este bine că aici, protejată de anonimat, ai reușit să deschizi ușa, să exprimi, in loc sa taci, sa te revolti în loc să suporți. Acel “aici, de unde incep toate”…îmi imaginez o fetiță care își dorea un dragon..le-a spus prietenilor, familiei despre dorința ei, acestia însă râdeau, sau mai rău, o condamnau că își dorește așa ceva care nu exista..fetiței i-a fost frica sa mai vorbească despre dorința ei pe care a și uitat-o după un timp..a crescut, a făcut tot ce a înțeles de la societate că “trebuie” să facă și la un moment dat a constatat că nu era fericita..nu înțelegea de ce, și pentru că nici cei din jur nu înțelegeau, pentru a nu-i supără a început să isi ascundă nefericirea din ce in ce mai mult, așa cum și-a ascuns și dorința. Într-o zi insa, plimbandu-se singura pe o stradă, a văzut parcata o motocicleta care i-a adus aminte de acel dragon uitat..avea aceeași culoare..Bineînțeles că și-a cumparat-o pe loc..prietenii au ras la început, familia s-a supărat ( cum a putut să fie așa egoista sa cheltuie atâția bani pe un moft?). Fetița însă avea dragonul ei acum, iar femeia, fara a-si neglija responsabilitățile, a descoperit fericirea de a trai..Îmi place sa cred că orice om are cel puțin un astfel de “dragon”
Vesper Lynd
Vesper Lynd Ai putea incerca terapie online, cum a spus cineva mai sus. Iti recomand cartea lui J Young, Cum sa-ti reinventezi viata, in care vorbeste despre schemele cognitive


S-ar putea să te intereseze și:

Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita