Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Punctele de bataie - Terapia de Eliberare Emotionala

Tehnica de eliberare emotionala (EFT) – soluţia ideală pentru eliberarea stresului cronic

Există stres care e benefic pentru individul uman. Dacă se află în cantitatea potrivită, stresul poate îmbunătăţi activitatea cerebrală, poate spori creativitatea, te poate ajuta să fii în formă, poate scădea riscul bolii Alzheimer şi multe alte benficii.

Ceea ce distruge viaţa de zi cu zi, la muncă sau acasă, este stresul cronic sau supraîncărcarea permanentă cu stres.

Deşi se încearcă eliminarea stresului prin diverse metode (plimbări, activităţi fizice, exerciţii de respiraţie, yoga sau meditaţii) există totuşi efecte ale stresului care se manifestă în viaţa privată, în afaceri, în relaţii.

Acest lucru se întâmplă pentru că aşa cum stresul e diferit şi eliberarea stresului se petrece diferit.

Stresul nu e doar mental. Este dovedit ştiinţific că stresul se transmite şi în corp. Până în momentul în care nu este eliminat complet, stresul se regăseşte în fiecare muşchi, în fiecare celulă limitând organismul să nu-şi manifeste potenţialul maxim.

Procesul prin care stresul cronic afectează corpul:

  1. Apar gandurile stresante legate de situaţia financiară, locul de muncă, relaţie, orice lucru care te supără.
  2. Amigdala (parte a creierului care e responsabilă cu prelucrarea emoţiilor) simte pericol.
  3. Ca urmare a emoţiei de pericol percepute amigdala iniţiază răspunsul de apărare de genul „luptă sau fugi”.
  4. Oricare dintre cele două reacţii presupune un efort intens din partea organismului şi atunci se declanşează secreţia adrenalinei şi a cortizolului (hormon de stres), sângele este retras dinspre creier şi stomac şi trimis spre extremităţi, muşchii se contractă – toate acestea fiind extrem de utile pentru a câştiga în caz de angajarea în luptă sau de a scăpa în caz de fugă, cu succes. Amigdala nu face diferenţa între un pericol iminent (prezenţa unui animal care să te atace) şi un pericol potenţial (o problemă din viaţa de zi cu zi) şi declanşează aceleaşi reacţii.
  5. Ca urmare, în lipsa irigării cu sânge, creierul e mai puţin oxigenat, iar partea creativă, care e inutilă într-o situaţie de „luptă sau fugi” este oprită complet. E motivul pentru care în situaţii presante nu se mai sesizează soluţiile corecte, chiar dacă sunt evidente. Din acelaşi motiv al trimterii fluxului sanguin către muşchi stomacul nu-şi mai îndeplineşte corespunzător funcţia de digestie.
  6. Se intră într-o buclă a dezintegrării: cu funcţiile de bază încetinite, organele funcţionează din ce în ce mai greu, creând un şi mai mare stres, care generează o şi mai mare secreţie de cortizol. În momentul în care depăşeşte un anumit nivel, cortizolul nu mai poate fi eliminat din corp şi devine un inamic al sistemului imunitar.
  7. Din cauza combinaţiei de stres şi oboseală a organismului devine din ce în ce mai greu pentru o persoană să aibă o viaţă obişnuită şi să revină la normal. Nu mai există energie pentru activităţile recreative, dar nici somnul nu este odihnitor. Ciclul stresului continuă.

Cele mai la îndemână remedii la care apelează majoritatea populaţiei pentru combaterea stresului sunt alcoolul, mâncarea, privitul la televizor. Sunt tot atâtea pansamente care nu rezolvă situaţia, ci doar agravează starea de sănătate.

Există persoane care apelează la exerciţii de respiraţie, exerciţii de yoga, meditaţie sau psiholog pentru a reduce efectele stresului.

Însă factorul critic în procesul de reducere a stresului este timpul.

Exerciţiile de yoga şi de meditaţie ajută la reducerea stresului şi oferă şi alte beneficii însă rezultatele apar după săptămâni sau chiar luni de practică regulată. De altfel, există persoane care renunţă la exerciţiile de meditaţie destul de repede pe motiv că „nu funcţionează”.

Rezultatele unui studiu făcut în SUA de Dr. Dawson Church şi Dr. David Feinstein:

A fost măsurat nivelul de cortizol înainte şi după terapie pentru 83 de participanţi care au fost împărţiţi în 3 grupuri, astfel:

  • primul grup a beneficiat de o oră de terapie prin EFT;
  • al doilea grup a beneficiat de o oră de psihoterapie;
  • al treilea grup nu a beneficiat de nicio terapie.

Rata normală de scădere a cortizolului este de 14% într-o oră. La primul grup s-a măsurat o rată de scădere a cortizolului de 24% în timp ce la grupul al doilea şi al treilea rata de scădere a fost cea normală. Creşterea de 10% la primul grup (cel care a benficiat de EFT) este semnificativă din punct de vedere statistic.

Psihoterapia şi mişcarea fizică uşoară ajută la eliberarea stresului, dar după o perioadă lungă de timp. Beneficiile psihoterapiei nu se simt suficient de repede în corpul fizic, unde cantităţile mari de cortizol – hormonul stresului – pun în pericol funcţionarea creierului, capcitatea de a rezolva probleme şi, aşa cum arătam mai devreme, întreaga sănătate a corpului.

Cum funcţionează terapia de eliberare emoţională (EFT):

Se bate uşor cu vârful degetelor arătător şi mijlociu pe o serie de puncte aflate pe corp, în timp ce se vorbeşte despre probleme, emoţiile negative, amintiri neplăcute.

Punctele de bataie:Punctele de bataie - Terapia de Eliberare Emotionala

Pentru că se accesează emoţiile şi corpul în acelaşi timp, EFT are ca efect o eliberare mult mai rapidă a stresului, reducând nivelul de cortizol din corp (cortizolul fiind factor principal în afectarea funcţionării sistemului imunitar) mult mai rapid decât alte metode.

Studiile arată că EFT echilibrează activitatea dintre zonele simpatică şi parasimpatică ale creierului, producând o stare emoţională neutră – starea numită „standardul de aur” al sănătăţii şi wellness-ului.

Aceasta este starea fiziologică în care te simţi cel mai bine, în care iei cele mai bune decizii şi în care, în ultimă instanţă, lucrezi productiv ca să-ţi atingi obiectivele.

Aşa cum spune dr. Church „EFT îţi oferă ce e mai bun din cele două lumi – mintea şi corpul – ca şi cum ai primi un masaj în timpul unei sesiuni de psihoterapie”.

Beneficii ale EFT:

  • Eliberează excesul de cortizol şi, ca urmare, creierul şi corpul se reechilibrează. Creierul funcţionează optim, se reface energia corpului, se îmbunătăţeşte somnul, se recapătă sentimentul de sănătate plenară. Se recapătă creativitatea şi abilităţile de rezolvarea a problemelor. Se reface metabolismul. Corpul este din nou capabil să se vindece singur.
  • Eliberarea stresului folosind EFT durează doar câteva minute, comparativ cu alte metode.
  • EFT sporeşte eficacitatea altor tehnici precum yoga, meditaţia, tehnici de respiraţie sau alte tehnici.

Autor:

Florin Pasat, trainer si speaker

http://florinpasat.com/

Bibliografie:

Emotional Freedom Techniques: http://eftuniverse.com/



Lasa un comentariu

2 Mesaje la “Tehnica de eliberare emotionala (EFT) – soluţia ideală pentru eliberarea stresului cronic”

  • adriana84bibi adriana84bibi spune:

    Nu stiu cum sa încep si am prea multe de spus ,nu stiu daca am sa va fac sa ma înțelegeți cum trebuie. Pe soțul meu l am cunoscut acum 10 ani, am stat împreuna aproape de la început si acum avem 2 copii , unul de 3 ani si celălat de 4. Ne am căsătorit in 2013. Este de o alta origine si nu stau in România . Stam in alta țara. De la începutul relației am observat ca ma cam minte, m a si înșelat de mai multe ori si l am iertat. A fost condamnat la închisoare pentru un an după care a ieșit si încă nu s a terminat procesul nici acum deși a ieșit deja de 3 ani. Cand el a intrat in închisoare eu am fost deja însarcinata de 2 luni. L am așteptat, l am ajutat am făcut tot ce am putut deși mi a fost foarte greu fiind însărcinată si nu având mașina pentru ca nu conduc , intr o capitala a unei tari e 11 milioane locuitori. Va dați sema cât de greu mi a fost sa alerg in stânga si in dreapta pe la avocați si as mai departe. M au mai si mințit, mi au tras teapa e vreo 3000 de euro pe care i am pierdut si nu i am mai văzut înapoi. Înstărit , ieșind soțul meu din închisoare , imediat ne am si căsătorit am adus pe lume si al doilea copil… Ca sa aflu acum ca el avea relație cu o fata pe care o aveam in casa ca sa ne facă treburile, sa aibă grija de mama lui care este bătrâna si bolnava , sa ma ajute si pe mine cu treburile prin casa si sa aibă grija de copii mei cand si cand. Era plătită , suntem amândouă din aceeași țara adică din România , am tratati ca pe sora mea si am ținut la ea enorm de mult. Acum după ce a plecat de la mine de acasă am aflat ca ei doi au relație de 4-5 ani pe de ascuns. Si nu numai atât mai i a spus si o grămada de minciuni despre mine , cum ca eu l as fi înșelat cât el nu a fost acasă si a fost la pușcărie …. O mulțime de prostii … Deci nu pot sa dau atâtea detalii căci sunt prea multe… Am ajuns sa ma bată ca pe o ultima javra , sa vadă si copii mei cum da in mine , in momentul de fata sunt cu coastele rupte si nu ma pot mișca cum trebuie, mai ma duc si la lucru , mai fac si baie la copii si îmi este atât de greu, nu pot sa spun la nimeni nimik ca îmi e frica de ceea ce se poate întâmpla…. A devenit un alt om. Nu mai e același …. Nu stiu ce sa mai fac, stau intr un stres continuu si ma gândesc ce as putea face, îmi este frica de o mulțime de lucruri… In toți acești ani am lucrat si toți banii care i am scos i am dat in casa , la comun, daca ma pun sa plec nu am bani, căci nu ma lasă sa plec… Mi a ais sa plec fără copii … Ca sunt ai lui… Acum bineînțeles ca ii cam pare rău si încearcă sa se comporte foarte frumos cu mine… Pana si mâncare face si spală si hainele… Poate ii e frica si lui De ce poate îmi trece prin minte sa fac… Nu stiu ce sa zic. Problema cea mai mare a mea este ca eu nu i-l mai pot vedea ca pe bărbatul pe care l am iubit. In văd ca pe un animal, ca pe un inamic, ca pe unu pe care i-l urăsc si i as scoate ochii din cap … Il urăsc …. Ce trebuie sa fac, sa protejez copilașii ăștia care chiar nu au nici o vina . Îmi e frica de violenta lui, si îmi este frica in general de viitorul lor. Ii iubește enorm , nu cred ca le ar face rău… Dar nu stiu ce sa mai cred , numai bag mâna in foc pentru nimeni si nimik. La psiholog nu ma pot duce in primul rând ca ma scoate nebuna imediat …. Si îmi i a copii si in al doilea rând ca nu am bani …. Acum încerc încet încet sa adun niște bani ….. Deși e greu nu pot ascunde prea mult ca e si hapsân … Va rog sa îmi răspundeți … Publicația si pe Facebook ca anonim dați mi un sfat si Spune-ți mi ce sa fac …. Va Multumesc mult si ma scuzați daca am greșeli de ortografie , scriu repede ca sa nu ma vadă !!!!

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita