Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Fac psihoterapie de 3 ani de zile si ma confrunt cu PTSD (tulburare de stres posttraumatica), anxietate, depresie. Problema mea este ca atunci cand ma enervez, tremur! Psihoterapeutul m-a invatat ca atunci cand ma enervez sa ma gandesc la ceva frumos, dar nu am reusit niciodata, m-a invatat sa inspir si sa expir lung, nici asta nu funcționeaza… Iar acum mi-a zis ca dupa ce rezolv traumele mele din trecut o sa dispara si tremuratul. Simt ca nu mai am rabdare…

Mesaj anonim, prin secțiunea Psihoterapeut online 

Răspunsuri prin intermediul grupului Întreabă un psiholog sau psihoterapeut online
Salut, tuturor!
Sunt baiat si am 25 de ani.
Londra
Urmez ședințe de psihoterapie de vreo 3 ani de zile, si ma confrunt cu PTSD, stari anxietate, depresii ocazionale (acestea cica sunt in curs de vindecare/lucrare) ….
Rezonez cu dl. Psihoterapeut si sincer nu as vrea sa o iau de la capat povestind istoricul meu unui alt psiholog /psihoterapeut doar ca sa aflu noi idei de potolire a starilor avute.
Problema mea este: cand ma enervez, tremur! Nu ma pot controla sa potolesc tremuratul…
Dl. Psihoterapeut, m-a invatat sa imi schimb gandul imediat ce ma enervez la ceva frumos (nu am reusit niciodata in 3 ani de zile), știind ca nu funcționează m-a invatat sa inspir si sa expir lung (numarand pana la 4),nici asta nu funcționează de 2 ani de zile…. Acum, mi-a zis ca dupa ce rezolv traumele mele din trecut o sa dispara tremuratul cand cineva ma enervează.
Simt ca, nu mai am rabdare… Ma puteti ajuta va rog cu metode de a imi potoli tremuratul?
Ma enervez pe oamenii care mi-au facut sau imi fac rau….
Gandesc pozitiv, sunt multumit de viata, doar ca atunci cand simt ca ceva e putreb ma enervez repede si tremur.. Sau, chiar intru in depresie, plang.
Va rog, sfaturi pe care sa le pun in practica um timp indelungat si sa indepartez aceasta stare total neplacuta.
Daca cineva imi raspunde, ii mulțumesc mult!
  • Dan Cârlea
    Dan Cârlea ati reusit foarte bine sa aratati amploarea conflictului printr.o alaturare de fraze:”Ma enervez pe oamenii care…apoi gandesc pozitiv, sunt multumit de viata” Nu va invat nimic, ati invatat, vad, destule. Va invit sa vorbiti.
  • Marilena Popa
    Marilena Popa Buna ziua, se pare ca abordarea terapeutica nu este cea potrivită pentru dumneavoastră. A incepe alta terapie nu este ca si cum ati lua-o de la capat, gândiți-va ca este ca un drum pe care la un moment dat va schimbati călăuza. Evident dumneavoastră aveti nevoie de o abordare psihodinamica.
  • Daniel Mois
    Daniel Mois Terapiile moderne nu merg pe povestirea trecutului, ci pe o adordare ancorată în PREZENT și orientată pe soluții. Există exerciții, metode practice de autocontrol emoțional. Recomand hipnoza, NLP, și încercarea de a învăța tehnici care funcționează.
  • Mihaela Zaharia
    Mihaela Zaharia Pe mine tremuratul asta ma face sa cred ca e vorba de o furie inhibata pe persoanele care ti-au facut si iti fac rau, adica ai putea simti furie initial, dar o reprimi fiindca ai tendinta sa actionezi si sa faci rau fizic acelor persoane, ceea ce nu iti permiti. Daca asa e cazul, eu aici as imparti lucrurile in doua ca sa fie clare: da, trecerea la actiune, la a face rau fizic unei persoane nu e de dorit, e foarte bine ca iti poti controla impulsurile si nu treci la act. Asta dovedeste ca esti un om bun si adaptat social. Pe de alta parte, emotiile umane nu pot fi reprimate! Ele sunt sanatoase, oricare ar fi, pozitive sau negative, asa cum le percepem noi. “Emotiile sunt poarta catre suflet” spune Anita Moorjani (gasesti carti si video-uri cu povestea ei pe net). Cu alte cuvinte, emotiile pe care le traiesti te fac sa te cunosti mai bine. Faptul ca esti furios pe cineva arata ca acel cineva iti incalca niste valori, principii, limite, etc. Poti sa analizezi toate situatiile in care devii furios si sa vezi ce au toate in comun, ce nu poti suporta la ele. (de multe ori ele repeta tiparul unei situatii originare ce a avut loc de cele mai multe ori in mica copilarie) Si da, furia te poate determina sa te aperi de raul pe care ti-l provoaca tie acea persoana (chiar fara ca ea sa stie sau sa vrea) facandu-i rau in schimb, dar fa diferenta intre emotie si comportament. Toate emotiile sunt permise (sa fie simtite), dar nu toate comportamentele! Asa ca pe viitor atunci cand esti furios, constientizeaza asta, verbalizeaza fata de tine ce simti (sunt furios, m-am infuriat), verbalizeaza fata de tine ce iti vine sa faci (imi vine sa il iau la bataie, imi vine sa il strang de gat, sa ii dau un pumn, ce iti vine tie) si … accepta asta! Accepta-te asa cum esti, accepta-ti furia, reactiile, traieste-le si lasa-le sa treaca! Persoanei respective poti sa ii spui verbal ce te deranjeaza si pentru asta poti invata mai multe despre asertivitate. In plus le poti exprima corporal intr-un mediu safe: de exemplu dai cu pumnii intr-un sac de box sau urli intr-o padure sau in masina. Emotiile reprimate au o caracteristica aparte, izbucesc pe alte parti, chiar corporal, poate chiar si tremuratul tau e doar reactia corpului de a face o miscare de lovire a persoanei respective si oprirea ei de catre constiinta ta – atunci iese tremurat (“il lovesc sau nu-l lovesc?”) Insa ce ai de facut e doar sa separi emotia de comportament, si sa iti accepti doar emotia. Mda, stiu ca pare exact opusul a ceea ce te-a invatat psihologul (sa inlocuiesti gandul negativ cu un gand pozitiv) dar cum nu a functionat 3 ani, nu cred ca ai ce sa pierzi daca incerci si asa, chiar daca tot ce ti-am scris e doar o presupunere cata vreme nu pot sa lucrez individual cu tine. Succes!
  • Mihaela Zaharia
    Mihaela Zaharia Altceva: daca tot esti in Londra si ai scris de PTSD, acolo ai sansa sa lucrezi cu o tehnica foarte noua RTM ( Reconsolidation of Traumatic Memories) care se pare ca da rezultate foarte bune in PTSD (deriva din NLP/programare neuro-lingvistica, ceea ce fac eu, dar in Romania RTM inca nu se practica): https://www.kcl.ac.uk/news/small-scale-control-trial-of-ptsd-treatment-given-go-ahead si stiu ca o practica Lisa de Rijk (fosta Wake): http://life-therapies.com/the-team/lisa-wake-trainer/
  • Ladyx Biana
    Ladyx Biana Oameni buni, am vazut aici foarte multe persoane cu probleme medicale, cu tot felul de stari care tin de psihic si de sistemul neurovegetativ. Dincolo de aceste probleme v as sugera sa acordati o atentie sporita si a modului de alimentatie . Poate a sa vi se para o exagerare dar ceea fe consumam ca nutienti influenteaza enorm starea noastra fizica si emotionala. Acordati o atentie catre acest efect ., la baza oricarui dezechilibru exista o cauza, nu doar neuronala sau psihica. Medicamente foarte putine dar multa miscare si alimente care ofera energie. Sunt alimente care amplifica starile de agitatie sau anxietate. Un nutritionist stie despre ce vorbesc. Exercitiile yoga deasemeni ajuta, dar comunicarea cred ca este cea mai eficienta pentru astfel de persoane.
  • Dani Corbu
    Dani Corbu Emdr ul este momentan cel mai folosit pt PTSD


Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita