Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Avem o fetita de aproape 5 ani care nu vorbeste cu persoanele din afara familiei (nu saluta, daca este intrebata orice refuza sa vorbeasca). Acasa insa as putea spune ca este ca o moara stricata. Nu se joaca cu ceilalti copii, daca i se ofera ceva nu intinde mana.

Terapeuti.ro 7:58am Jan 29
Mesaj anonim de pe www.terapeuti.ro:

Buna ziua, sunt casatorita, avem o fetita in varsta de aproape 5 ani, si as putea spune ca are o problema cu comunicarea: nu vorbeste cu persoanele din afara familiei,(nu saluta,nu raspunde la salut, daca este intrebata orice refuza sa vorbeasca)la gradinita nu prea interactioneaza cu copii.
acasa si cu bunicii, matusile, unchi, nu are probleme in a interactiona.as putea spune ca este ca<o moara stricata> atata vorbeste.
la calculator nu are acces doar foarte rar la desene animate clasice, la tv desene animate doar 20 min dimineata inainte de gradinita.
ii este frica sa ramana singura in casa, ii este frica de clovn si toate personajele incostumate.
mergem cu ea la spectacole, teatru,intalniri cu prietenii si copii lor(unde se tine dupa mine si nu se joaca cu ceilalti copii-mai marisori sau mai mici decat ea, incercarile la locurile de joaca au esuat de fiecare data, ea singura nu se aventureaza sa se joace.
daca i se ofera ceva atunci nu intinde mana sa ia cadoul sau orice altceva de la cunostinte.
cum as putea s-o determin sa vorbeasca? abordarea care ar fi? cu rugaminti si insistente nu merge, nici macar cu promisiunea de recompensare…..
va multumesc


Caius Ionescu 8:43am Jan 29
Bineinteles ca raspunsul este in primul rand sa mergeti la un specialist. Pe de alta parte nu pot sa nu ma gandesc ca exista ceva in jurul ei care ii intareste acest comportament. Ar fi posibil ca insistentele dvs. sa ii creeze ideea ca e greu sa fie acceptata de cei din jur? Daca insistentele nu merg, acceptati-o asa cum este si este posibil ca, in timp, asta sa ii dea puterea sa se indeparteze de dvs.

Cristina Anghel 8:59am Jan 29
Mai este si varianta ca cineva (temator=anxios) din familie sa-i fi inspirat aceasta teama. Afirmatiile de genul: "nu te duce acolo", "nu vorbi cu strainii", "vine lupul si te papa", "ai grija, o sa cazi", "ai grija …" si comportamentele care indica teama exagerata ca ea sa nu pateasca ceva, pot duce la un comportament de acest gen.

Lia Oltean 9:52am Jan 29
Apelați la un specialist care sa evalueze și sa determine care este cauza comportamentelor sale. Implicarea apartinatorilor este crucială – de cele mai multe ori ei putând fi facilitatori ai schimbării dorite sau, dimpotrivă, putând întreține anumite comportamente dezadaptative.

Bianca Ripan 12:30pm Jan 29
sunt exact in aceeasi situatie cu baietelul meu. Am fost la specialist, mi s-a spus ca se numeste anxietate.de separare.Trebuie incurajat sa isi invinga fricile dar mai ales comportamentul dv trebuie sa fie unul ferm. ea citeste in dv frica pe care o aveti legata de comp ei, si asta o descurajeaza. e dificil dupa parerea mea….speram sa reusim si noi sa fim mai sociabili :) Multa bafta si nu uitati: nu este ceva grav! :)


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita