Sfatul terapeutului
Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebariAdreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat
Am o fetita de 2 ani si 3 luni. Desi stie ca greseste si ca ne supara face in continuare. Se enerveaza, tranteste, tipa, arunca. Foloseste si cuvinte urate. Noi ii spunem sa nu alerge pe strada ca o loveste masina, ea se uita la noi si incepe sa alerge.
Buna ziua,
am o fetita de 2 ani si 3 luni. Este o fetita foarte intelegenta si incearca sa fie cat mai independenta insa este foarte incapatanata si nu asculta. Desi stie ca greseste (vorbind cu ea imi spune singura unde a gresit ) si ca ne supara face in continuare. Daca nu reuseste ceva se enerveaza, tranteste, tipa, arunca. Daca nu ii convone ceva sau o certam ne loveste, tipa.
Am incercat sa ii vorbim, am mai si tipat la ea, am incercat sa o si pedepsim dar nu reusim sa ne intelegem cu ea. Tatal ei este si el o fire mai temperamentala, nu are foarte multa rabdare cu ea, se enerveaza, ea tipa si ea la randul ei si parca mai rau face. Mai foloseste si cuvinte urate.
Nu ma astept sa fie stana sau sa nu faca prostii insa vorbim cu ea si ea face invers, ne fuge din mana fie ca e pe strada sau in metrou, daca incerci sa o iei cu frumosul tipa. Isi fixeaza o idee si plange se jeleste , are crizute de nervi uneori si din senim sau chiar si pe obiecte cand nu reuseste sa faca ce vrea ea. Noi ii spunem sa nu alerge pe strada ca o loveste masina, ea se uita la noi si incepe sa alearge.Si multe alte exemple.
Nu stiu cum sa o stapanesc, e un copil plin de energie si ff desptept.
Cand e cu o singura persoana e cumintica cand apare o alta persoana nu ne mai putem intelege cu ea.
Se pare ca aveti un copil cu personalitate. Inteleg din ce povestiti ca va sfideaza, cu toate ca este constienta ca nu face bine. Nu am inteles unde a invatat cuvinte urate, sau ce inseamna cuvinte urate pentru dvs. De asemenea nu am inteles cand este cumintica (ati spus cu o persoana…care persoana, cunoscuta, necunoscuta, dvs, altcineva din familie) si cand apare cine, nu va mai intelegeti cu ea? Este important de observat dupa parerea mea. Sfatul meu este ca atunci cand tipa, se jeleste sau se eneveaza, sa o ignorati si dvs si sotul, adica sa nu ii dati atentie decat atunci cand se calmeaza si sa vedeti daca se schimba ceva. Este necesar ca ambii parinti sa faca acelasi lucru, deci sa aveti aceeasi atitudine. Ne puteti tine la curent cu comportamentul fetitei. Numai bine!
pare a fi vb de tulburare de opozitionism. ar fi bine sa consultati pe cineva specializat in psih copilului
Cred ca este o situatie foarte neplacuta pentru dvs., mai ales ca ea isi manifesta “independenta” in situatii potential periculoase (cum ar fi pe strada). Educatia se face acasa, cand este linistita. Puteti sa ii explicati cum trebuie sa se opreasca cand aude cuvantul “stai”. Cum poate sa mearga daca ii spuneti “gata”. Insa, asa cum ati subliniat si dvs. de mai multe ori, problema nu este una de intelegere. Copilul sfideaza pentru ca a observat acest comportament in familie. Ori in randul parintillor, ori bunicii pe barinti, ori parintii pe bunici. De cele mai multe ori, un sot (sau ambii) il sfideaza pe celalalt. Iar copilul repeta comportamentul. Pentru o mai buna intelegere a dinamicii din relatiile dvs. va recomand terapie de cuplu si/sau de familie.2
Bună. Este o perioada f dificila acum, cu crize de plans, țipete, vrea sa facă ce vrea dar depinde de d-voastră cum gestionați toate astea. Cu aceasta atitudine vrea sa obțină atenție și sa va arate ca este puternica. Nu întrați în jocul ei,găsiți modalități sa va păstrați calmul(știu ca e greu, dar nu aveți de ales). Dacă țipați și o certați va tipa si ea (copiii imita atitudinea părinților, ei fac ce vad, nu ce le spun părinții).Primul pas este sa faceți front comun cu tata, sa transmiteți aceleași mesaje(cu calm).Va antrenați cu FOARTE MULT calm și răbdare si ignorați crizele de nervi. La inceput va urla mai tare, dar apoi va înțelege ca nu obține ce vrea în acest mod. Înainte sa plecați de acasă ii explicați cum ați vrea să se desfășoare plimbarea, cum sa se comporte(nu ii atrageți atenția ce sa nu facă). Dacă se întâmplă să alerge (e periculos), ii explicați consecințele și o avertizați ca atunci când va alerga pe strada, d-voastră va veti întoarce acasă și ea poate sa facă ce vrea. Asta sa și faceți. Se va lăsa initial cu o criza de plans, dar va înțelege când sunteți fermi, nu autoritari. Apreciati și lăudați COMPORTAMENTUL pozitiv. Succes.
Lupta pentru putere incepe la aceasta varsta. Daca dvs incercati sa o castigati cu pretul devalorizarii copilului, o sa ii afectati imaginea de sine. Invatati sa fiti parinte. Eventual vizionati filmul Cum sa crestem copii fericiti, pe youtube. Veti afla fazele luptei pentru putere si efectele ei.1