Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Nutriționist Marius Chirică: De ce recomand, ca terapeut, coenzima Q10 cu eficiență documentată științific?

De ce recomand, ca terapeut, coenzima Q10 cu eficiență documentată științific?

Coenzima Q10 – Scurt istoric

Coenzima Q10 a fost descoperită în 1957 de către dr. Fred Crane, Universitatea Wisconsin, SUA. A început să fie studiată cu precădere din anul 1962 iar cercetările privind mecanismele celulare de producere a energiei au fost recunoscute prin acordarea premiului Nobel pentru Chimie, în anul 1978.

Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă, cunoscută și sub numele de Q10, vitamina Q10, ubichinonă sau ubidecarenonă. Este o moleculă ce se găsește în toate celulele din organism, însă cu precădere în inimă, ficat, rinichi, pancreas și celulele sistemului imunitar. Ca orice substanță organică liposolubilă aceasta este vulnerabilă la lumină, căldură și la contactul direct cu oxigenul. În Japonia, substanța se administrează populației din anul 1974 în tratamentul insuficienței cardiace, constatându-se o legătură directă între carența de CoQ10 și slăbiciunea cordului.

Efecte benefice ale coenzimei Q10

Coenzima Q10 este o substanță esențială în funcționarea mitocondriilor de la nivelul tuturor celulelor din organism. Mitocondriile sunt organitele celulare responsabile de producerea energiei de care o celulă are nevoie pentru a supraviețui. Cu cât un țesut este mai activ din punct de vedere energetic (ex.: inima, mușchii, creierul), cu atât celulele sale vor avea mai multe mitocondrii.

Necesară în dezvoltarea și buna funcționare a tuturor celulelor vii, coenzima Q10 este produsă în mod natural de organism. Există nu mai puțin de 10 tipuri de coenzima Q, însă numai Q10, se află în structura celulelor umane. Organismul uman produce o cantitate suficientă de coenzima Q10 însă studiile au arătat că această producție internă începe să scadă după vârsta de 30 de ani. Un studiu clinic făcut pe octogenari a arătat că producția de Q10 poate fi reluată dacă persoana face activitate fizică o oră pe zi cel puțin 6 zile pe săptămână.

Alimente bogate în coenzima Q10

Coenzima Q10 se găsește mai ales în carnea de vită sau în organe precum inima, ficatul și rinichii. Peștele, în special sardinele sau tonul, reprezintă o sursă bună de CoQ10, la fel și uleiul de soia, alunele, spanacul sau broccoli, semințele de susan migdalele, fisticul, nucile verzi, conopida, morcovii etc. Însă, prin preparare termică îndelungată, coenzima Q10 devine inactivă. Suplimentele alimentare asigură însă o absorbție organică superioară, mai ales atunci când administrarea acesteia se face cu alimente bogate în grăsimi, coenzima Q10 fiind liposolubilă.

Recomandări privind administrarea coenzimei Q10

În general, se recomandă o doză de 90-200 de miligrame pe zi. Cu toate acestea, dozajul potrivit pentru nevoile specifice ale fiecărei persoane poate fi stabilit doar de către specialist, în urma unui consult, mai ales în cazul administrării de suplimente pe bază de coenzima Q10 pe timp îndelungat. Se recomandă să fie administrată între orele 11:00 și 18:00 deoarece este implicată în procesele de energie.

Notă personală:

Ca terapeut, trebuie să recomand pacienților mei produse eficiente (biodisponibile) la un preț bun. Am descoperit BioActive Q10 Gold și Super Bio-Quinonă Q10 de la Pharma Nord. Prima dată am facut „proba” pe mine și apropiați, administrâdu-mi produsul și notând cu atenție schimbările: un tonus crescut, capacitate crescută la efort chiar și pe termen lung și mediu, dimineața mă trezeam mai odihnit, capacitățile intelectuale s-au amplificat vizibil; după 2 luni de administrare continuă a produsului BioActive Q10 Gold (care conține 100 mg de Q10 / capsulă) am observat și pielea cum își schimbă aspectul. Concluzia acestui experiment a fost că îl voi folosi și recomanda pacienților mei.

Coenzima Q10 de la Pharma Nord este singurul producător din România cu o documentație solidă a substanțelor folosite și a produsului finit. Acesta este motivul pentru care îl recomand cu încredere.

Foto _Marius _ChiricaMarius Chirică

Terapeut nutriționist

 Lasa un comentariu

3 Mesaje la “De ce recomand, ca terapeut, coenzima Q10 cu eficiență documentată științific?”

  • Bumbes Valeria spune:

    Am 75 de ani si am avut anul trecut in noiembrie un accident vascular.Doresc sa stiu ce tratament trebuie sa fac si cu ce, pentru ca nu mi-a trecut nici acum intepenirea piciorului drept si a mainii. Pot umbla dar cu greu si mai greu pe strada. Mii de multumiri pentru rabdare si lamuriri.

  • Bumbes Valeria spune:

    Accidentul vascular a fost pe talamus, dupa cum am aflat la externare din spital.Nu am avut afectata vorbirea sau memoria. Daca are efect tratamentul cu coenzima Q10 si care din ele? reiau multumirile de rigoare.

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita