Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Daca o persoana a facut terapie individuala cu un anume psiholog in trecut, apoi au aparut probleme in cuplu, este ok ca terapia de cuplu sa fie facuta cu acelasi psiholog? În plus, partenerii s-au “imprietenit” cu terapeutul, cu care stau la telefon mult, fara ca terapeutul sa perceapa o taxa pentru asta.

Mesaj anonim, prin secțiunea Psihoterapeut online 

Răspunsuri prin intermediul grupului Întreabă un psiholog sau psihoterapeut online
Buna ziua.. Pun in discutie o situatie… Daca o persoana a facut terapie individuala cu un anume psiholog pentru niste probleme personale in trecut, apoi au aparut probleme in cuplu , este ok ca terapia de cuplu sa fie facuta cu acelasi psiholog?
Mentionez ca pe langa sedintele de cuplu, psihologul face in paralel si sedinte individuale cu fiecare.
Partenerii s-au “imprietenit” cu terapeutul, cu care stau la telefon mult , fara ca terapeutul sa perceapa o taxa pentru asta.
Au aparut insa probleme in terapia de cuplu.
Unul din parteneri face sedinte individuale pe ascuns fata de celalalt partener si il suna foarte des pe terapeut. (pt ca e gratis)
Implicit…Celalalt partener nu se mai simte in siguranta in terapia de cuplu si simte ca terapeutul este manipulat si partinitor.
Parerea mea este ca trebuie schimbat terapeutul. Va rog sa imi spuneti daca gresesc… Si va rog si o recomandare de psihoterapeut cunoscut pentru rezultate bune in terapia de cuplu.
  • Mercean Elena Roxana
    Mercean Elena Roxana Eu acum iti vorbesc doar din perspectiva de client de terapeut si ce am vb eu cu terapeuta mea. Ea mi-a explicat f clar sotul meu nu va putea merge la ea si nici noi ca si cuplu la ea. Eu am venit prima la ea eu am intaietate cum s-ar zice. A spus ca pt cuplu imi poate recomanda pe cineva insa ea nu va face cu noi terapie de cuplu niciodata. Pt ca ii sunt principalul client . E chestie normala. Daca eu ma duc la ea separat si povestesc despre mine si ce simt e ca am incredere . Dar daca am merge ca si cuplu pe langa ce merg eu..nu as mai avea incredere sa merg la ea eu singura..mi-aș sabota relatia terapeutica. Chiar daca nu sunt specialist iti zic singura ca acest tringhi al bermudei va face rau. Nu e normal si nu stiu cum de terapeutul/a a acceptat asa ceva.
  • Lucia A. Anghel
    Lucia A. Anghel Daca unul din cuplu face terapie individuala, celalat din cuplu nu are ce cauta la terapie individuala la acelasi terapeut. Ever. Daca amandoi sunt in propriile terapii individuale, amandoi Trebuie sa aiba terapeut diferit, nu acelasi. Daca cei doi vor terapie de cuplu, vor face terapie cu un alt terapeut fata de cei doi mentionati la care se duce fiecare.
  • Lucia A. Anghel
    Lucia A. Anghel Nu exista sa te “împrietenesti” cu terapeutul si sa stai de vorbaa telefon non stop, asa când îți vine, chiar daca e gratis. Regulile de cadru trebuiesc clar stabilite. Daca terapeutul de care spuneti face terapie fara sa puna cadrul in temelii, adica timpul clar de 45-60 min, cat il are el stabilit, cu o sedinta sau 2 pe saptamana stabilite, atunci inseamna ca acel terapeut nu are limitele lui si cadrul in care sa aiba loc procesul terapeutic
  • Lucia A. Anghel
    Lucia A. Anghel Nu stiu daca terapeutul e manipulat si partinitor, eu as spune ca e manipulaNt. Din ce spuneți, sau asa se înțelege, ambii parteneri fac terapie cu ACELASI psiholog. E inadmisibil. Un terapeut, in terapie individuala, trebuie sa stie despre ce povesteste pacientul despre partenerul /a lui/ei NUMAI din ce ii povesteste pacientul. Nu trebuie sa il vada si sa il auda. E ca si cum joaca la 2 fronturi, aude povestile fiecaruia, plangerile fiecaruia despre celalat ceea ce este total incorect. Nu se respecta confidentialitatea, apar probleme in cuplu, terapeutul nu isi stie cadrul in care trebuie sa isi desfasoare activitatea.
  • Lucia A. Anghel
    Lucia A. Anghel Alta chestie. Eu am invatat in anii mei de formare, si imi mentin invatatura, niste reguli de baza ale cadrului: timpul (cat dureaza sedinta si nu se trece de acele 45-50 min chiar daca pacientul mai are ceva de spus, ca si-a adus aminte), spatiul (locul stabilit) si banii. Din învățăturile mele, sedintele trebuiesc platite, e plata a ceea ce pacientul primește, face, spune, intelege, etc in sedinta terapeutica. Fara plata un asa numit proces terapeutic nu are loc. Ce e gratis nu se ia in seama si e ca si cum ai sta de vorba cu o amica si ii povestesti gratis ce ai mai facut, cum te mai simti, etc si poate crea si alte probleme. Pacientul e necesar sa simta ca isi plateste procesul si ca plateste ceea ce “mananca la masa”. Deci ati intuit bine, NU cu acelasi psiholog individuala, NU cu acelasi psiholog terapie de cuplu. Si eventual de spus acelui terapeut ca nu isi stie cadrul sau nu il respecta (nici timpul, nici frecventa sedintelor, nici stabilirea limitelor). Daca in afara sedintei stabilite, pacientul m-ar suna sa mai stam de vorba la o “sedinta” , ar insemna ca face un acting-out si pe baza acestuia stabilesc diagnosticul. Daca nu intelege dupa limita de a aștepta urmatoarea sedinta, pot sa întrerup de procesul instant. Terapeutul care accepta asta si face ceea ce ati descris ii recomand sincer o analiza personala in care sa vada unde ii e buba.
  • Clau Anki
    Clau Anki Terapia de cuplu nu se desfasoara intotdeauna cu ambii parteneri prezenti; ei vin si individual si tot terapie de cuplu se numeste pentru ca se discuta problema individuala legata de cuplu si se vindeca sau se optimizeaza. Apoi partenerii vin impreuna. Dar aceste aspecte se discuta la inceputul procesului. Legat de discutiile la telefon… s-ar putea numi “monitorizare”, poate… hmmm; iar “imprietenirea” – alianta terapeutica. Oricum exista limite care se stabilesc. Dar daca nu apar rezultate, inseamna ca e o problema de complianta, pe care tot terapeutul trebuie sa o rezolve. Daca unul dintre parteneri nu rezoneaza cu terapeutul, atunci trebuie schimbat.
  • Marilena Popa
    Marilena Popa Buna ziua, achiesez la tot ce au spus ceilalti respondeti la acesta postare. Va invit sa cititi doua articole pe care le-am scris exact pe acesta tema: de-ce-psihoterapeutul-nu-este-un-prieten si Cum sa evaluati si sa alegeti psihoterapeutul potrivit – Focus Psy
  • Diana Donosã
    Diana Donosã Buna ziua. Este posibil sa difere de la o forma de psihoterapie la alta, acest cadru, sau chiar de la un terapeut la altul, asadar ceea ce urmeaza sa spun este parerea mea. Daca o persoana din cuplu merge la un terapeut, pentru terapie individuala si pe parcurs isi da seama ca ar vrea o terapie de cuplu, adica ambii parteneri in aceeasi sedinta, atunci terapia continua de cuplu si cea individuala nu se mai desfasoara (cel putin nu la acelasi terapeut). Daca se ajunge la terapie de cuplu, nu as mai putea primi inapoi in terapie individuala. Cat despre ambii parteneri la acelasi terapeut, nu cred ca este ok. Sper sa ajute informatiile. Daca va mai pot ajuta cu altceva, imi puteti scrie. Zile usoare!
  • Monica Enescu
    Monica Enescu Nu gresiti, terapia de cuplu trebuie facuta cu alt terapeut decat cel cu care se face terapie individual. Deoarece terapia initiala a fost cea individuala, alianta terapeutica s-a creat deja cu unul dintre parteneri si aceea este cea mai importanta. Daca apar probleme de cuplu, se recomanda un alt terapeut, care poate avea si sedinte individuale cu fiecare partener, dar obiectivul terapeutic este centrat pe cuplu si nu exista o alianta formata anterior cu partenerii de cuplu. In cazul in care se trece de la individual la terapie de cuplu, exista chiar riscul sa se strice relatia terapeutica si tot ceea ce s-a obtinut in terapia individuala sa se anuleze. Din cate inteleg, sunt multe limite neclare si o mare bulibaseala in situatia expusa de dvs, care ar fi putut fi evitata.
  • Diana Rst
    Diana Rst Bună seara,
    Nu, nu este în regulă și nici etic – de la terapie individuală nu se poate trece la terapie de cuplu, iar psihoterapeutul nu le poate deveni prieten.
    Există abordări în psihoterapia de cuplu când pot exista și ședințe inidividuale, însă este foarte important ca ceea ce se discută în cadrul ședintelor individuale să fie reluat în cadrul ședinței de cuplu, iar fiecare partener să aibă același număr de ședințe individuale, să nu existe diferențe.


Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita