Seleniul – peste 200 de ani de la descoperire
În anul 1817, chimistul suedez Jacob Berzelius avea să descopere un mineral prezent în sol și în țesutul animal, denumindu-l, cu inspirație astrală, seleniu (din grecescul selene, tradus luna), un element indispensabil proceselor de supraviețuire a organismului uman. De atunci și până astăzi, proprietățile acestui microelement au fost studiate în permanență, iar experiențele de laborator au susținut calitățile sale specifice.
Beneficiile seleniului:
Seleniul poate fi numit nutrient esențial pentru om, întrucât prezintă rol fundamental și critic în:
- sinteza AND-ului;
- metabolismul hormonilor tiroidieni;
- protejarea organismului de stresul oxidativ;
- susținerea sistemului imunitar.
Astfel, seleniul protejează organismul de infecții, previne și încetinește procesele degenerative în organism, împiedică dezvoltarea tumorilor, susținând desfășurarea corectă a proceselor vitale. Fiind recunoscut pentru reglarea activității glandei tiroide, are efecte ca antidepresiv și anxiolitic, îmbunătățind starea de spirit, având acțiune asupra sistemului nervos simpatic și a mușchilor scheletici. Fiind un component al enzimei glutation peroxidaza, seleniul inhibă oxidarea grăsimilor și intervine în procesul de metabolizare corectă a lipidelor de către hormonii tiroidieni. Seleniul constituie astfel un factor antiaterogen, de prevenire a formării plăcilor de aterom pe vasele de sânge și de menținere a glicemiei în limite normale. El este un factor de protecție împotriva bolilor autoimune. O altă importanță a prezenței seleniului în proporție corectă în organism o constituie protejarea împotriva acțiunilor toxice ale unor elemente chimice (plumb, mercur, arseniu). Totodată experiențele au demonstrat că seleniul este implicat și în îmbunătățirea fertilității.
Seleniul organic versus seleniul de sinteză:
Toate aceste beneficii ale calităților sale au determinat chimiștii, de-a lungul anilor, să-l sintetizeze în laborator, iar cadrele medicale l-au recomandat sub această formă, ani de-a randul, ca adjuvant în tratarea diverselor afecțiuni. De multe ori însă, pericolul deficit-exces a cauzat multe dezechilibre în organismele animale, implicit umane, ceea ce a făcut obiectul multor studii de nutriție. Cele mai moderne studii de acest fel relevă importanța consumului de seleniu organic, strâns corelată cu biodisponibilitatea acestui oligoelement, astfel încât, consumat ca supliment alimentar, proporțiile recomandate să poată sustine atât întreținerea organismului, cât și vindecarea afecțiunilor deja instalate. Seleniul de sinteză este mult mai greu asimilat de organism, având doar o parte din efectele benefice ale celui organic. Seleniul organic poate fi găsit în diverse nuci și semințe sau cărnuri, dar proporția în care diferă în aceleași alimente, depinde de concentrarea solului din care provine sursa. Ca surse alimentare ale seleniului organic, mai precise, enumăr:
- alune braziliene;
- drojdie de bere;
- broccoli;
- usturoi;
- ceapă;
- cereale integrale;
- germeni de grâu;
- lucernă;
- ginseng;
- urzică;
- pătrunjel;
- mentă;
- ștevie;
- carne de pasăre;
- produse lactate;
- ficat;
- somon;
- ton.
Cercetători, nutriționiști și terapeuți de renume mondial, folosind mijloacele moderne de analiză și concepție, au creat suplimente alimentare pe bază de seleniu organic și biodisponibil, având la bază o drojdie organică cu seleniu, încorporat în mai mult de 25 de proteine denumite selenoproteine, conferind aceeași varietate de seleniu, ca cea furnizată de alimentația echilibrată.
La cea de-a 201-a aniversare, seleniul merită onorat cu o recomandare care să-i valorifice calitățile. Astfel, una dintre cele mai documentat-echilibrate surse de seleniu organic și biodisponibil este cea de la Pharma Nord, unul dintre cei mai mari producători de suplimente alimentare și remedii naturale din lume. Pharma Nord este un brand puternic al industiei nutraceutice, având ca scop furnizarea de medicamente alimente, naturale, organice. Această firmă a dezvoltat timp de 25 de ani produsul Bio-Seleniu+Zinc, care conține SelenoPrecise, această drojdie organică cu seleniu, garantând că organismul absoarbe 88,7% din conținutul de seleniu din tabletă, iar 74,4% din seleniul absorbit rămâne în organism și este încorporat în selenoproteinele care depind de el pentru a-și desfășura activitatea. Pe lângă seleniul conținut, Bio-Seleniu+Zinc conține și zinc, vitaminele A, B6, C și E, elemente nutritive ce amplifică acțiunea seleniului în efectele antiîmbătrânire și ridicarea imunității.
Autor:
Mirela Carmen Tomescu, terapeut de medicină complementară și alternativă