consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Este adevarata supozitia asta: persoanele care sufera de diabet sau schizofrenie nu au capacitatea de a absorbi corespunzator ALA din semintele de in, de aceea in asemenea cazuri necesarul de Omega 3 trebuie obtinut exclusiv din peste (macrou, somon, peste alb)?

Lizica Tincu 8:44pm Jul 7
ce credeti este adevarata supozitia asta,
Persoanele care sufera de diabet sau schizofrenie nu au capacitatea de a absorbi corespunzator ALA din semintele de in, de aceea in asemenea cazuri necesarul de Omega 3 trebuie obtinut exclusiv din peste (macrou, somon, peste alb).

Remus Sandu 7:17pm Jul 19
De exemplu în schizofrenie stresul oxidativ este mai accentuat decât la alţi oameni, deci omegii se duc pe pustii până să işi facă treaba. Deasemeni poate exista şi un sindrom de malabsorbţie intestinală, iar grăsimile nu se mai absorb corespunzător. Dar cu enzime, probiotice dietă (eventual eliminând şi cauza reală a bolii) nişte suplimente cum sunt vitamina E, omega 3 cu trigliceride sau Krill şi seleniu aceşti oameni ‘bolnavi’ pot obţine rezultate mult mai bune decât oamenii ‘normali’ ;)

Lizica Tincu 7:33pm Jul 19
si la diabetici la fel? in cazul lor ma interesa daca este adevarat ?

Remus Sandu 9:41am Jul 20
Doar ca o părere din partea cuiva nespecialist, dar care preferă să fie la curent cu ultimele noutăţi. ** Nivelul concret de acizi graşi esenţiali este rezultatul unei interacţiuni complexe între sinteză, degradare şi aportul dietetic. Sinteza de acizi graşi este influenţată de o mulţime de factori, dintre care unul foarte important este nivelul de insulină (şi eficienţa ei), vitamina E etc. Da, nivelul de insulină este mai scăzut la diabetici, dar poate fi speculat că suplimentarea cu magneziu, vanadiu şi crom îmbunătăţeşte activitatea insulinei, susanul creşte eficienţa vitaminei E. * Din nou, nivelul de peroxizi lipidici este mai ridicat la diabetici, dar iar poate fi speculat că omega cu lanţ lung din produsele animale oxidează mai repede decât cele vegetale. Pentru un diabetic omnivor consumul de peşte este recomandat doar sporadic (nu mai des de 2-3 ori /lună) în măsura în care este procesat la steamer. Nu trebuie ignorat că peştele poate conţine şi poluanţi: PCB, metale grele – cu rol prooxidant. S-ar putea pune mai mult accent pe sursele vegetale de omega 3 în condiţiile în care sunt folosite intermitent suplimente de vitamina E, seleniu, zinc, B6, astaxanthin, magneziu, B12 etc. Aceştia au un rol esenţial asistând direct sau indirect sinteza de acizi graşi, respectiv unii dintre ei oferind protecţie antioxidantă.

Remus Sandu 9:54am Jul 20
Da, grăsimile cu lanţ lung ( suplimentele cu ulei de peşte) sunt chiar foarte recomandate pentru cineva omnivor, dar la diabetici îndeosebi trebuie folosite cu măsură fiindcă pot avea şi efecte secundare. Uleiul de peşte folosit în exces poate avea un anumit efect hiperglicemiant, dar omega vegetal este uşor hipoglicemiant. O variantă optimă ar putea fi 2 zile pe săpt omega cu lanţ lung (există şi vegetal, din alge marine. DHa Vegan), iar seminţe/ ulei de in sau chia 4-5 zile pe săptămână. Cam aceeaşi proporţie şi pt produsele animale faţă de cele vegetale, carne şi lactate doar 2 zile / săpt, restul nuci şi seminţe care au magneziu şi grăsimi sănătoase. ** Aici este chiar şi o discuţie cu exemple de suplimente de o calitate foarte bună https://www.facebook.com/groups/alimentatiaveganafarafoc/permalink/10151583899618600/


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile