Sfatul terapeutului
Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebariAdreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat
Este adevarata supozitia asta: persoanele care sufera de diabet sau schizofrenie nu au capacitatea de a absorbi corespunzator ALA din semintele de in, de aceea in asemenea cazuri necesarul de Omega 3 trebuie obtinut exclusiv din peste (macrou, somon, peste alb)?
ce credeti este adevarata supozitia asta,
Persoanele care sufera de diabet sau schizofrenie nu au capacitatea de a absorbi corespunzator ALA din semintele de in, de aceea in asemenea cazuri necesarul de Omega 3 trebuie obtinut exclusiv din peste (macrou, somon, peste alb). |
|||
|
|||
De exemplu în schizofrenie stresul oxidativ este mai accentuat decât la alţi oameni, deci omegii se duc pe pustii până să işi facă treaba. Deasemeni poate exista şi un sindrom de malabsorbţie intestinală, iar grăsimile nu se mai absorb corespunzător. Dar cu enzime, probiotice dietă (eventual eliminând şi cauza reală a bolii) nişte suplimente cum sunt vitamina E, omega 3 cu trigliceride sau Krill şi seleniu aceşti oameni ‘bolnavi’ pot obţine rezultate mult mai bune decât oamenii ‘normali’
|
|||
|
|||
si la diabetici la fel? in cazul lor ma interesa daca este adevarat ?
|
|||
|
|||
Doar ca o părere din partea cuiva nespecialist, dar care preferă să fie la curent cu ultimele noutăţi. ** Nivelul concret de acizi graşi esenţiali este rezultatul unei interacţiuni complexe între sinteză, degradare şi aportul dietetic. Sinteza de acizi graşi este influenţată de o mulţime de factori, dintre care unul foarte important este nivelul de insulină (şi eficienţa ei), vitamina E etc. Da, nivelul de insulină este mai scăzut la diabetici, dar poate fi speculat că suplimentarea cu magneziu, vanadiu şi crom îmbunătăţeşte activitatea insulinei, susanul creşte eficienţa vitaminei E. * Din nou, nivelul de peroxizi lipidici este mai ridicat la diabetici, dar iar poate fi speculat că omega cu lanţ lung din produsele animale oxidează mai repede decât cele vegetale. Pentru un diabetic omnivor consumul de peşte este recomandat doar sporadic (nu mai des de 2-3 ori /lună) în măsura în care este procesat la steamer. Nu trebuie ignorat că peştele poate conţine şi poluanţi: PCB, metale grele – cu rol prooxidant. S-ar putea pune mai mult accent pe sursele vegetale de omega 3 în condiţiile în care sunt folosite intermitent suplimente de vitamina E, seleniu, zinc, B6, astaxanthin, magneziu, B12 etc. Aceştia au un rol esenţial asistând direct sau indirect sinteza de acizi graşi, respectiv unii dintre ei oferind protecţie antioxidantă.
|
|||
|
|||
Da, grăsimile cu lanţ lung ( suplimentele cu ulei de peşte) sunt chiar foarte recomandate pentru cineva omnivor, dar la diabetici îndeosebi trebuie folosite cu măsură fiindcă pot avea şi efecte secundare. Uleiul de peşte folosit în exces poate avea un anumit efect hiperglicemiant, dar omega vegetal este uşor hipoglicemiant. O variantă optimă ar putea fi 2 zile pe săpt omega cu lanţ lung (există şi vegetal, din alge marine. DHa Vegan), iar seminţe/ ulei de in sau chia 4-5 zile pe săptămână. Cam aceeaşi proporţie şi pt produsele animale faţă de cele vegetale, carne şi lactate doar 2 zile / săpt, restul nuci şi seminţe care au magneziu şi grăsimi sănătoase. ** Aici este chiar şi o discuţie cu exemple de suplimente de o calitate foarte bună https://www.facebook.com/groups/alimentatiaveganafarafoc/permalink/10151583899618600/
|
Copyright © 2011 - 2024 Terapeuti.ro | Toate drepturile rezervate.