consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Am o fiica de 13 ani care ne minte tot timpul (ca nu are note, ca nu are nimic de invatat etc.). Telefonul sau televizorul sunt tentatiile ei si chiuleste de la ore cu o colega dintr-o familie dezorganizata, pe care nu o supravegheaza nimeni.

Terapeuti.ro 6:48am Oct 13
Mesaj anonim de pe www.terapeuti.ro:

Am o fiica de 13 ani, este in clasa a VII-a, discutam mai tot timpul despre orice, cadem de acord asupra lucrurilor care trebuie sa le facem, inclusiv teme sau alte indatoriri casnice. Insa, daca nu sunt langa ea, le face superficial sau deloc. Telefonul sau televizorul sunt tentatiile ei. Daca nu verfific, in special teme sau lectii de invatat, imi spune cu seninatate ca nu are sau ca a terminat.Dupa verificare aplicam pedeapsa ca nu mai are voie la televizor sau cu telefonul, pierde timpul in camera si "invata" superficial si 4 -5 ore. La scoala, dupa cum spune d-na diriga, este un copil dezinvolt, da sfaturi la toata lumea, dar cand este chestionata in ceea ce priveste lectiile nu spune nimic. Nu scrie tot in clasa, minte ca si-a uitat caietul acasa, minte in tot felul de ocazii. In ultima vreme fuge de la ultimele ore cu o colega, ele spun ca merg la medic (colega este dintr-o familie dezorganizata si nu o supravegheaza nimeni). La ora cand mergem dupa ea la scoala, ea iese din
incinta scolii (locuim intr-o zona limitrofa a orasului din aceasta cauza deplasarile la scoala le facem cu masina). Incercam ca parinti sa-i oferim tot ce are nevoie (face si ore suplimentare), insa nivelul invataturii este mediocru si in plus ne minte tot timpul (ca nu are note, ca nu are nimic de invatat, etc). Dupa cum am spus la inceput, pot discuta cu ea vrute si nevrute, asculta, putem discuta orice dar sa nu fie in contradictoriu ( sa nu reprosez). Cred ca nu constientizeaza efectul neinvatarii si prefera sa stea la televizor sau pe telefon toata ziua. Ma gandesc ca nu este o metoda miraculoasa, dar cateva sfaturi as dori sa stiu cum sa fac sa rezolv aceasta problema. Multumesc.


Duculescu Ionela 9:05am Oct 13
In primul rand din descriere observ ca fata dv. are un comportament normal pentru varsta ei. Un copil la 13 ani nu poate sa gandeasca ca un adult, sa faca lucrurile cum trebuie (ca dumneavoastra).. deoarece nu stie ce este bine si ce este rau. Abia acum incearca sa fie independenta (sa se desprinda de mama) si sa experimenteze diferite situatii din care isi sustrage singura lectiile de viata. Poate sa aiba aceasta atitudine rebela ca revolta la regulile pe care i le impuneti, deoarece fata dv. incet si sigur se indreapta spre adolescenta. Iar adolescenta este o etapa importanta a vietii ei, deoarece isi inlatura trasaturile de copil ascultator si invata sa devina un adult independent. Si aici este mult de spus.. Daca dv constientizati aceasta etapa a adolescentei spre care se indreapta fica dv. cu siguranta o sa stiti ce ii trebuie, o sa stiti cum sa puneti problema. Daca nu sunteti pregatitat pentru aceasta etapa va rog sa consultati un terapeut care va poate da cateva directii in a va insotii corect fata pe acest drum al adolescentei, ori puteti sa cititi carti si articole pentru a va intelege copilul cat mai bine in aceasta perioada. Bafta!

Gabriel Sima 9:24am Oct 13
Trebuie sa aveti grija sa nu se duca spre o tulburare de comportament. Va pot sta la dispozitie in privat sa discutam mai multe. Succes!

Cristina Anghel 10:06am Oct 13
Faptul ca ea minte in diferite ocazii, este un semnal de alarma. Si mediul (prietena) este un factor important la aceasta varsta (crucial). Trebuie sa va intrebati cine din familie minte de obicei, pt ca acest comportament se invata. Sau il capata daca este aspru pedepsita (dar inteleg ca nu este cazul). Apoi, se impun schimbari majore in familie. Toate aceste se "invata" in cadrul psihoterapiei. Va tin pumnii!

Marius Dumitrescu 11:48am Oct 13
Sunt nevoit sa intervin pentru a face o mica corectie ce nu are legatura cu subiectul aflat in discutie. Nu intotdeauna copii mint pt ca asa au vazut in familie, asa cum sugereaza un antevorbitor. Cunosc in mod direct o situatie in care copilul mintea pentru a nu parea mai prejos ca ceilalti, pentru a acoperi o anumita situatie din familia lor sau anumite lipsuri datorita resurselor mai putine avute la dispozitie de familia sa. La aceasta vrsta parea grupuli din care face parte devine foarte impotanta pentru tanarul adolescent. totusi daca colega ei provine dintr-o familie dezorganizata ar trebui sa va ganditi la ce anume lucruri ar putea invata fata dumneavoastra de la aceasta, sau de unde face rost de bani colega ei pentru a-si satisface necesitatile…

Olimpia Ciocea 3:37pm Oct 13
Din descriere inteleg ca faceti multe impreuna , dar mereu o supervizati ( intr-un fel va asumati responsabilitatea ei si ea isi permite sa fie iresponsabila.Pedeapsa e o joaca pt ea, nu e eficienta invatati-o sa ,, simta" consecinta logica a lucrurilor sau situatiilor .Gasiti modalitati sa-i castigati cooperarea si nu intrati in ,, lupta " cu ea( care pe care).Va recomand cartea,, Ghidul parintelui curajos" , Cindy Walton… Succes!

Soare Fericire 8:14pm Oct 13
Poate doar va da impresia ca aveti o comunicare buna, poate ca nu a gasit prilejul sa va spuna si lucruri din adancul sufletului ei, Poate fi o comunicare superficiala, si Dvs, sa credeti ca aveti o buna comunicare. Pentru a va face lumina in situatia care va nemultumeste va sugerez sa vizionati si sa ascultati cu atentie acest video https://www.youtube.com/watch?v=nnl5H0HhHTI

Adriana Buda 11:31pm Oct 13
Fata dvs.intra in faza de pubertate-adolescenta. Este-si va mai dura cativa ani- o perioada dificila si pentru domnisoara, dar si pentru dvs. In aceasta perioada, copiii-tinerii-doresc sa-si caute identitatea in afara familiei. Apar modificari hormonale profunde in organismul tinerilor "nu stiu exact ce se intampla cu ei si ce doresc , sunt confunzi". Sunt nervosi, tristi, furiosi-aparent fara motiv. La nivel de comportament, doresc "libertati de adult, dar obligatii de copil". Fetei dvs. Ii este mai greu sa inteleaga si sa accepte la aceasta varsta ca toti membrii familiei au roluri, obligatii si drepturi bine definite si asumate daca aceste lucruri nu i-au fost explicate de cand era mica. Cred ca o solutie buna ar fi sa mergeti impreuna ( si cu tatal ei) la un psihoterapeut care va ajuta in intelegerea fiicei dvs., dar totodata, veti afla si felul in care va percepe fiica pe dvs.ca parinti. Succes!

Doina Raducea 4:15pm Oct 14
https://youtu.be/nnl5H0HhHTI


S-ar putea să te intereseze și:

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile