consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Cum imi pot ajuta fetita de 13 ani sa scape din capcana unui orgoliu exagerat, care a devenit deja distructiv pentru ea. Este foarte incapatanata, “stie tot”, nu accepta niciodata ca greseste, este foarte dominatoare si ajunge sa fie izolata de ceilalti.

Terapeuti.ro 8:17am May 19
Mesaj anonim de pe www.terapeuti.ro:

Am nevoie de sfaturi despre cum imi pot ajuta copilul (fata, 13 ani) sa scape din capcana unui orgoliu exagerat care a devenit deja distructiv pentru ea. Este foarte incapatanata, "stie tot", nu accepta ca greseste niciodata, daca este fortata de imprejurari sa accepte izbucneste in plans, ii afecteaza relatiile pentru ca este foarte dominatoare si ajunge sa fie izolata de ceilalti. Nu renunta niciodata atunci cand vine vorba sa demonstreze ca ea are dreptate, chiar daca nu reuseste din prima, cauta noi si noi cai de a-si dovedi punctul de vedere. Sanctioneza verbal de fiecare data greseala oricui. Orgoliul ii impiedica deja dezvoltarea pentru ca isi consuma energia in conflicte.

Va rog frumos, un sfat, o indrumare despre cum pot eu sa o ajut.

Multumesc anticipat, Anca


Psiholog Monica Enescu 8:36am May 19
Buna ziua! Ceea ce apare in exterior ca fiind un orgoliu exagerat este un mecanism de aparare. Rigiditatea si persistenta acestui mecanism arata faptul ca ascunde o mare vulnerabilitate, motiv pentru care atunci cand acest mecanism nu functioneaza in aparare, incepe sa planga. Aceea este fata dvs, cea care plange. Faptul ca sanctioneaza gresala oricui este de asemenea un comportament nevrotic ce trebuie inteles. Care este motivul acestor aparari este greu de spus fara o evaluare mai detaliata. In primul rand trebuie inteles ca aceasta atitudine care pe dvs ca parinte va deranjeaza si creaza situatii conflictuale, ascunde ceva (o teama, o rana) si ca ii aduce copilului un beneficiu, de aceea cu cat luptati mai mult impotriva acestei atitudinii, ea va opune rezistenta. Va recomand sa apelati la terapie, puteti merge dvs si apoi impreuna cu ea sau chiar toata familia. Daca se rezolva cauzele acestui comportament, conflictele si mecanismul ei de aparare se vor reduce treptat pana cand nu mai este nevoie de ele. Numai bine!

Doina Zamfirescu 4:20pm May 22
Fata dvs. a intrat in adolescenta- o perioada foarte provocatoare pentru majoritatea parintilor. Apelati la un terapeut impreuna cu care sa descoperiti cum sa interactionati eficient cu ea.


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile