consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Am nascut de curand o fetita si mai am o alta, de 9 ani. Am surprins-o de multe ori ca o ciupeste foarte, foarte tare pe cea mica, se razbuna, e geloasa, desi eu incerc pe cat posibil sa nu o ignor, sa nu simta ca cineva i-a luat locul.

Terapeuti.ro 8:18am Nov 1
Mesaj anonim de pe www.terapeuti.ro:buna seara.
ma confrunt cu urmatoarea problema. am nascut de curand.mai am o fetita de 9 ani. cand eram insarcinata ma pupa pe burta,vorbea cu viitoarea ei surioara etc…cand a aparut o iubea, o giugiulea etc…bebele are 4 luni.de ceva timp o iubeste.dar am surpris o de multe ori ca o ciupeste ff tare…se razbuna.e geloasa.i am explicat de multe ori cum sa se poarte, ca gresteste etc..nu a functionat.am pedepsit o.pedepse constand in: interzicerea la tv, interzis la trotineta etc.
eu pe fata mare o iubesc, incerc pe cat posibil sa nu o ignor, sa nu simta ca cineva i a luat locul….citim seara, o pupacesc, iesim afara….doar ca ea simte ca o iubim mai mult pe cea mica.
va rog sa ma sfatuiti daca gresesc si cum sa o dezvat de acest obicei.
va multumesc


Tiberiu See 8:21am Nov 1
Bună ziua. Este normal. Până să se nască cea mică, cea mare era singura iubită de părinți. Acum are un concurent la dragostea mamei.
Cu stimă,
psih Tiberiu Seeberger

Alexandra Andreea Ferariu 8:33am Nov 1
Eu nu sunt psiholog ci doar o “sora cu 8 ani mai mare”. Cred ca faptul ca o pedepsești “din cauza celei mici” adâncește prăpastia si dintre voi doua si dintre surori. Mai multa comunicare, mai multa empatie față de sentimentele ei, mai multe momente petrecute doar voi doua (ca in vremurile cand erați voi doua) ar ajuta mai mult decat pedepsele. Daca acest comentariu nu este oportun, il pot sterge.

Mihaela Vasut Luncasu 9:49am Nov 1
As spune ca e de dorit sa separati ce simte de cum se comporta. Puneti limite comportamentului dar lasati libera comunicarea sentimentelor. Daca va simti ca ii sunt acceptate sentimentele, vor scadea in intensitate su frecventa manifestarea in act a acestor sentimente.

Alexandra Andreea Ferariu 10:59am Nov 1
Ce mi-as fi dorit eu de la parintii mei, in calitate de sora mai mare: sa nu aud mereu “tu esti mai mare, trebuie sa cedezi, ea e mica, nu intelege”, sa nu o trimita pe cea mica, in grija mea, afară sau la întâlnirile cu prietenii mei, sa nu faca diferente intre mine si ea, sa imi inteleaga sentimentele (schimbarea e majoră in viata tuturor, o data cu apariția celui mic). Sfatul meu este ca in loc de pedeapsa sa discuti cu ea, calm, atunci cand are un comportament inadecvat: de ce te -ai comportat asa, ce ai simțit cand ai ales sa faci asta, cum ai fi vrut sa se intample, ce ar trebui sa facem cu toții pt ca tu sa nu mai faci asta…etc. in spatele unui comportament negativ se ascund niste sentimente, frustrari la care tu trebuie sa ajungi si sa le intelegi. Pedeapsa doar inraieste si instituie frica.

Little Djini 11:13am Nov 1
Din perspectiva de sora mai mare cu 7 ani va pot spune ce a făcut mama iar din perspectiva de mama cu doi copii (11 ani respectiv 6 luni) va pot spune ce fac eu ca mama ca sa combat gelozia dintre frați. Primul lucru în acest scop l-am făcut exact ca mama mea: i-am luat celui mare cadou de Big Brother (in cazul nostru a fost un skateboard). Apoi când am venit cu cea mica acasă i-am spus ca el are cel mai important rol în educația și creșterea fetitei pentru ca el va fi modelul ei. De asemenea l-am rugat sa ma ajute ocazional cu cea mica (sa ii citească o poveste, sa îmi dea un scutec sau șervețelele umede). Alt lucru important a fost sa le iau la amândoi cate ceva (dacă ei i-am luat o rochiță i-am luat și lui un tricou). El fiind la școală îl ascult mereu când îmi povestește ce a mai făcut în timpul zilei, îl ajut la teme și la nevoie ii cert pe amândoi nu doar pe el ca e mai mare.

Doina Zamfirescu 2:05pm Nov 1
Explicati copilului pe intelesul sau situatia. Vedeti ce anume o deranjeaza si rezolvati aceste lucruri. Copiii spun ce ii “doare” dar pe limba lor. Incercati sa intelegeti mesajul.


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile