consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sunt studentă în alt oraș față de cel unde stă mama mea. Este foarte posesivă și a vrut mereu să mă controleze. Acum, de cand cu virusul, vrea sa ma duc acasă. Mi-e teamă că dacă mă duc, o sa mă oblige să rămân acolo până se reiau cursurile.

Mesaj anonim, prin secțiunea Consiliere online 

Răspunsuri prin intermediul grupului Întreabă un psiholog sau psihoterapeut online
Buna! Sunt o fata de 20 de ani, sunt studenta in alt oras fata de cel unde sta mama mea. Ea este foarte posesiva si a vrut mereu sa ma controleze, de cand eram mica, inclusiv imi spune ce si cand sa mananc, cand sa beau apa, cand sa dorm/ ma trezesc, comtenteaza la orice prieten/a, iubit etc, am realizat si ca din cauza stresului ma imobolnaveam mereu cand eram acasa cu ea. Mi-am dat seama cat de toxica este dupa ce am venit la facultate si m-am distantat de ea, nu m-am mai imbolnavit si ma simt mult mai linistita si fericita.
Din cauza posesivitatii ei, nici la facultate n-am putut merge in ce oras am vrut fiindca voia sa ma stie cat mai aproape.
Acum, de cand cu virusul, vrea sa ma duc acasa si i-am spus ca nu e sigur pentru ca am fost la facultate si e posibil sa fi luat virusul de pe undeva, am vazut ca nu prea i-a convenit dar nu a zis mare lucru. In schimb suna toate rudele si le plange la telefon ca nu vreau sa merg acasa, desi ne-am vazut in urma cu o saptamana.
Ideea e ca stiu ca eu m-as simti groaznic acasa, doar ca sa se simta ea bine si chiar nu e corect! As rezista cateva zile, insa efectiv mi-e teama ca daca ma duc, o sa ma oblige sa raman acolo pana se reiau cursurile. Nu pot spune nimic acum pentru ca inca ma intretin parintii si nu stiu cum sa explic familiei lucrul asta fara sa par egoista. Cum ma sfatuiti sa gestionez situatia?
  • Cătălin Nedelcu
    Cătălin Nedelcu Bună ziua. Din păcate nu există soluții simple în astfel de situații, în care limitele dintre copil și părinte sunt greu de stabilit iar unul dintre ei (mama, în cazul acesta) le manipulează și încalcă după cum dorește. Desigur, fiind majoră ai libertatea să decizi când și cât mergi în vizită și dorești să stai cu ea. Mama, la rândul ei, are dreptul să privească lucrurile diferit, acest lucru neînsemnând că pretențiile dumneaei sunt justificate. Nu este o problemă simplă, iar soluțiile nu pot fi găsite peste noapte, fiind vorba despre tipare relaționale care s-au format în ani de zile între părinte/părinți și copil (acum adult). Un aspect foarte interesant: spui că depinzi de părinți, dar nu ai spus niciun cuvânt despre tatăl tău. Este prezent în familie; dacă da, cum este el ca persoană? Sunt și alți frați implicați în acest joc de putere? Îți recomand începerea unei terapii online în care să explorezi în detaliu dinamica familială și posibilele soluții de “eliberare”. Îți stau la dispoziție în acest sens.

    Cele bune!

  • Roxana Negoita
    Roxana Negoita Buna ziua! Se pare ca in prezent treceti printr-un conflict de afirmare a independentei in fata mamei dumneavoastra. Este firesc sa vreti sa fiti mai independenta si sa nu fiti controlata legat de orice mic detaliu pe care mama dumneavoastra incearca sa il controleze. Probabil ii este greu sa accepte ca sunteti o persoana matura si incerca sa va controleze tinandu-va la un nivel infantil. De asemenea poate sa fie si grija ei fata de dumneavoastra avand in vedere contextul cu virusul. O solutie pentru a gestiona aceasta situatie ar fi sa va castigati independenta pas cu pas, de exemplu sa fiti independenta financiar prin a va gasi un job, poate unul part-time ca sa puteti merge si la facultate. In timp v-ar ajuta mult o psihoterapie. Numai bine!


Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile