Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Am 20 de ani si sunt studenta. Am suferit aproape toata viata de depresie si sunt suspecta de tulburare de personalitate borderline.

Mesaj anonim de pe terapeuti.ro/sfatul-terapeutului/:

Buna ziua! Am 20 de ani si sunt studenta. Am suferit aproape toata viata de depresie, si sunt suspecta de tulburare de personalitate borderline (asta mi-a spus terapeutul, dar nu mi-a pus un diagnostic ‘oficial’). Am niste sentimente pe care nu le pot controla. Acum cativa ani cand ma simteam mai bine, simteam ca am un oarecare control asupra emotiilor mele, dar situatia s-a inrautatit in timp si am ajuns sa fiu controlata de emotii. Cea mai mare problema, insa, o am in context social. Pot sa vad oamenii doar in doua feluri: 1). sa ii pun pe un pedestal si sa ii vad ca fiind perfecti, sa ii admir si sa ii iubesc (pana in punctul in care ar putea fi considerata obsesie); SAU 2). sa ii urasc foarte intens, in mod irational. M-am luptat cu asta ani de zile si nu stiu cum sa depasesc situatia. O sa va dau un exemplu. Cunosc o persoana, si prima impresie este una foarte buna. Sentimentele pozitive fata de persoana respectiva sunt acolo de la inceput, si continua sa creasca. DAR, daca de exemplu, aflu un detaliu despre persoana respectiva care NU imi place (poate sa fie ceva stupid de minor, cum ar fi ca joaca fotbal; mie nu imi place fotbalul), parca mintea mea isi uita toate lucrurile si sentimentele pozitive asociate cu persoana respectiva si incepe sa dezvolte doar sentimente negative fata de ea cum ar fi ura, dezgust, repulsie. Stiu ca suna idioata situatia, dar nu stiu cum sa controlez asta. Nu se intampla doar in relatii sau prietenii, pot sa patesc asta cu orice. De exemplu, ascult o trupa muzicala care imi place, si aflu un detaliu despre trupa sau despre un membru al trupei care imi displace, si abandonez instant muzica si sterg trupa respectiva de pe lista preferintelor. Nu inteleg de ce simt asa. As vrea sa pot sa vad lucrurile in viata in mod natural, cu parti bune si cu parti rele. As vrea sa pot sa vad oamenii la fel, ca pe fiinte complexe care au atat defecte cat si atuuri. Eu constientizez cum e bine si cum ar fi normal sa simt, dar de simtit nu pot sa simt la fel cum gandesc. Urasc faptul ca atunci cand intervine cel mai mic lucru, pot sa iau o intorsatura de 180 de grade. Urasc faptul ca pot sa vad oamenii ca fiind perfecti, iar la cea mai mica greseala, creierul meu saboteaza tot si ma face sa vad persoana respectiva intr-o ipostaza demonica, ca si cand omul acela mi-a gresit cu ceva foarte important. Ce pot sa fac ca sa nu mai vad viata in alb/negru? Cum as putea sa imi echilibrez sentimentele fata de ceva atunci cand creierul meu trece asa de usor de la iubire la ura, uneori fara motiv?

eu inteleg ca traiesti sentimentele in alb si negru, foarte intens si ca ele se pot schimba la cel mai mic pretext intr-o directie sau cealalta si inteleg ca tu te impotrivesti foarte mult sentimentelor tale desi esti clar rationala si cred ca te si cunosti foarte bine. Cum ar fi sa fie OK sa simti acele lucruri… sa le lasi sa se intample, dupa care sa actionezi rational. Imi este greu sa te inteleg mai bine de la distanta insa imi imaginez ca toata lumea are declansatoare diferite si ca mai intai actioneaza in virtutea emotiei trezite, dupa care (poate) mai gandeste. Cu cat li te impotrivesti mai tare, cu atat vei suferi mai mult. Discuta cu terapeutul tau despre cum iti poti accepta trasaturile, fie ele bune sau rele, cum te poti adapta la felul tau de a fi. Curaj! Se poate! ;)
 2
Bună ziua. Vă recomand să încercați o terapie psihanalitică. Vă va ajuta
Buna! Faptul ca tu constientizezi ca ai aceste probleme si ai chiar un diagnostic neoficial e un pas foarte important. Ia-o in mod serios si cauta un specialist in borderline.
 1
In primul rand terapeutul tau te poate ajuta sa gasesti raspuns la intrebarea : ce as putea face ? In postarea de mai jos poti sa citesti despre originea acestei gandiri in alb-negru.
Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
psihoterapiefamilie.ro/blog/eros-si-thanatos-sau-viata-nuante-de-gri/
Sunt implicate reactii emotionale foarte intense, neintegrate, din perioada de viata timpurie. Un ajutor de specialitate e necesar!


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita