consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Am o problemă cu fiul meu pe nume David, în vârstă de 19 ani, deşi nu ştiu dacă problema aceasta ar fi de competența unui psihoterapeut.

Mesaj anonim de pe terapeuti.ro/sfatul-terapeutului/:

Bună ziua! Am o problemă cu fiul meu pe nume David, în vârstă de 19 ani, deşi nu ştiu dacă problema aceasta ar fi de competența unui psihoterapeut. Practic, fiul meu este un comunist militant. David a început să fie atras de marxism si leninism încă de la sfârşitul şcolii generale, când a început să-şi cumpere cărți şi manuale vechi despre doctrina socialistă şi să le studieze în mod autodidact. Ba chiar şi-a descărcat de pe internet în format pdf cea mai mare parte a operelor lui Karl Marx şi Lenin.
Sunt inclinată să cred că a fost influențat în orientarea spre comunism în timpul copilăriei petrecută cu bunicii la țară, căci bunica lui de pe tată, de profesie învățătoare, a fost activistă de partid în sat şi se ocupa cu popaganda, fiind comunistă din convingere. De altfel, David a şi fost foarte apropiat de bunica sa, mai ales că aceasta i-a şi fost învățătoare în clasele primare si chiar şi acum spune că vrea să ajungă cadru didactic pentru a călca pe urmele bunicii. Astfel, treptat-treptat, în ciuda opoziției mele şi a soțului meu, băiatul nostru a devenit comunist cu acte în regulă, cu carnet de partid si toate cele, acum fiind înscris în Partidul Comunist din România (PCdR), cel mai radical partid comunist de la noi şi continuatorul vechiului PCR. Când l-am întrebat ce l-a atras la acest partid, comparativ cu alte partide socialiste mai moderate, mi-a răspuns că l-a atras tocmai radicalitatea acestuia, precum şi faptul că
acolo nu se face niciun fel de compromis de la doctrina marxist-leninistă. Practic, din câte m-am interesat, partidul acela nici măcar nu este unul normal ca toate celelalte, ci are statut de organizație deoarece comunismul marxist-leninist este ilegal în țara noastră. Aşa că din moment ce profesează o doctrină nepermisă, nu are cum să funcționeze legal ca partid, ci numai ca organizație. De alffel, pe fiul meu nu-l deranjează asta ci dimpotrivă, spune că aşa îi şade bine unui comunist, să lupte în ilegalitate, după cum şi Ceauşescu şi alți lideri comunişti din trecut au fost o perioadă în afara legii.
În afara acestui lucru legat de obsesia lui pentru comunism, David este un baiat sufletist, simțit, educat şi foarte silitor la facultate, iar la liceu a fost mereu printre primii pe şcoală. De altfel îi place foarte mult să citească din multe domenii şi petrece în acest scop ore în şir închis în camera lui de studiu. Zice el că în acest fel calcă pe urmele lui Lenin, care este modelul lui în viață, bineînțeles, după bunica mai sus menționată (de altfel şi-a cumpărat până şi bust cu Lenin).
Îmi este teamă de ceea ce i s-ar putea întâmpla pe viitor susținând doctrina comunistă, mai ales că în cadrul partidului este însărcinat cu propaganda, lucru pe care nu numai că nu-l ascunde, ci este chiar mândru că face aşa ceva. Îmi mai este teamă şi de faptul că ocupațiile sale îl pot costa şi pe plan personal,deoarece are destul de puțini prieteni, iar lumea îl evită când aude cu ce se ocupă. Mi-ar plăcea să îl văd şi eu cu fetele şi cu băieți de vârsta lui, practicând activități specifice vârstei pe care o are şi nu pierzându-şi timpul cu asemenea prostii. Ce să fac să-l conving să renunțe la comunism şi să fie şi el un tânăr normal? Dați-mi un sfat, vă rog.

Pe de-oparte pare o persoana culta ,daca s-a interesat de istorie si a incercat sa priveasca in ansamblu unele lucruri,dar ganditi-va ca aceasta este doar o faza. Probabil va doriti sa fie ca multi tineri de varsta lui,insa multi de varsta lui se refugiaza in droguri bautura sau alte activitati nocive. O data cu timpul fiul dvs probabil isi va slefui anumite conceptii si va realiza si lucrurile negative ale acelor ideologii in care el crede in prezent si care l-au fascinat. Si eu in adolescenta eram fan al miscarii legionare,dar o data cu timpul am inteles ca acea miscare a deviat de la idealurile si rolul ei primordial incepand sa comita abuzuri atroce,hranita fiind de anumite interese meschine. Asta va realiza si el candva… In orice caz toate sistemele sociale au la baza lucruri pozitive,dar goana dupa bani si putere face ca toate idealurile sa fie otravite. Si stati linistita ca va intelege.pana atunci bucurati-va ca aveti un fiu pasionat de cultura si care nu-si pierde timpul aiurea. Va invata multe din asta!
 3
Aveti rabdare,cred ca o face din teribilism.Cu timpul, se va maturizasi isi va da seama ca teoria marxista si in special comunismul, este o utopie.La ce se intampla in tara asta ,este normal sa gandeasca asa.
 4
Schimbarea lui către comunism s-a manifestat în jurul vârstei de 14 ani, la sfârșitul școlii generale, când adolescenții își caută independența și ies de sub aripa părinților. Refuzul și interdicțiile normale ale dumneavoastră l-au făcut însă să caute iubire în altă parte și anume la bunica lui. Eu consider că prin faptul că el a ales să studieze comunismul și vrea să îi calce pe urme bunicii demonstrează afectivitatea către ea. Este o vârstă dificilă și vă înțeleg temerile. Ceea ce v-am scris mai sus este o părere pe care o am doar din ceea ce am citit mai sus, dar dacă doriți o părere mai profesională, vă sugerez să mergeți la un psihoterapeut cu el.
Cu respect, Tiberiu Seeberger
 2
Este evident ca setul Dvs de valori nu corespunde cu setul lui de valori. Stiti foarte bine,inca de cand era copil, ca fructul interzis este mai dulce. Aceasta poate fi o etapa din viata lui. Datoria Dvs de parinte este sa- l iubiti pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce face. Comunicarea asertiva ne invata ca in situatii in care nu suntem de acord cu actiunile sau credintele partenerului de dialog sa-l asiguram pe acesta ca-i respectam punctul de vedere chiar daca nu putem fi de acord datorita…..( si va expuneti propriile Dvs credinte). Daca veti avea un discurs critic sau cicalitor, mariti sansele ca fiul Dvs sa va evite. Stiu ca nu este usor, dar am convingerea ca un tanar care a adoptat acesta doctrina in urma unei proprii analize (si nu din obedienta), repet, am convingerea ca pe masura ce se va dezvolta isi va ajusta din mers propriile convingeri. Curaj! Fiti alaturi de el! Ramaneti plasa lui de siguranta. Sa stie ca daca ceva nu merge bine are la cine sa apeleze.
 5
Simplu teribilism. Se va maturiza si ii va trece. In plus,comunismul nu este interzis deci nimic ilegal. Toti tinerii/adolescenții cauta sa se asocieze cu un element,curent puternic cu scopul de a arata celorlalți ce grozav este el. Asa cum s-a mai spus,tot discutând pe tema asta,interzicandu-i,nu faceti altceva decât sa ii intariti pozitia.
 5
Cred ca va renunta singur la aceasta ideologie in momentul in care va fi deziluzionat de ea. Se stie ca adolescenta este o perioada a gandirii radicale, cand nu accepti niciun compromis, lucrurile sunt ori albe ori negre, o perioada a idealurilor si a rebeliunii.Daca fiul dvs s-ar fi nascut in alte locuri si in alte vremuri putea fi la fel de bine hippiot sau neo-nazist sau fascist. Doar ideologia e diferita. Ca orice adolescent idealist, vede doar partea frumoasa a ideologiei comuniste, nu si realitatea ei, aplicarea acelor principii si conceptii. Multi oameni inteligenti au fost comunisti convinsi, artisti chiar care au crezut in aceasta ideologie, in principiile si in idealurile socialiste. Nu este ceva neobisnuit ca lipsa unei gandiri pragmatice si ancorate in realitate sa duca la astfel de viziuni. Eu va recomand sa aveti rabdare cu el si sa il implicati in discutii care sa vizeze si partile mai putin placute ale comunismului, care sa il ajute sa constientizeze si latura cealalta, pe care el nu o vede. O vizita la Memorialul Comunismului de la Sighet ar fi de folos, precum si vizionarea unui film ca American History X. Un psihoterapeut ar fi de ajutor deoarece acesta ar putea descoperi ce se afla in spatele preocuparii fiului dvs, care este structura psiho-emotionala pe care s-a consolidat acest interes fata de comunism. Ce parte din viata este greu de suportat pentru el, astfel incat sa isi canalizeze energia in imaginarea unei alte realitati?
 6
Cat timp a petrecut băiatul cu bunica din partea tatălui? Pana la ce vârstă? Bunica mai trăiește? Care este relația dintre ei acum?


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19371 raspunsuri primite pentru 4124 intrebari | Vezi toate intrebarile
implant dentar fast and fixed