Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Program anti-fumat pentru gravide, Allen Carr Easyway România și Fundația Crucea Albă | 30 mai 2014, Bucuresti

Trei mituri despre fumatul in timpul sarcinii

Ca orice alt fumător, femeia însărcinată se luptă concomitent cu două gânduri contradictorii: vreau să mă las de fumat și vreau să continuu să fumez. Spre deosebire însă de restul fumătorilor, în cele mai multe cazuri, gravida a auzit diverse informații, din care a dedus că dacă întrerupe fumatul, copilul din pântece ar putea avea de suferit. Nimic mai fals. Iată 3 mari mituri propagate în rândul femeilor însărcinate, care trebuie imediat demolate:

MITUL # 1 - Dacă mă las brusc, sevrajul va afecta copilul.

FALS! Să gândim logic: dependența de nicotină nu prezintă sevraj fizic, așa încât, când se lasă de fumat, mama nu-i va mai transmite fătului nimic altceva decât oxigen și nutrienți, prin cordonul ombilical. De asemenea, rația de peste 4000 de otrăvuri periculoase/țigară, monoxid de carbon, gudron și nicotină (un insecticid), va fi oprită. Sevrajul nicotinic se prezintă numai în plan mental, sub forma anxietății, a neliniștii a senzației de gol. Dar, acest sevraj nu apare atunci când te lași de fumat, el este prezent zilnic. Ori de câte ori fumăm o țigară, organismul nostru se luptă să elimine substanțele nocive, ducând în scurt timp la instalarea simptomelor de sevraj. Oră de oră, zi de zi. La un calcul sumar, rezultă că un fumător de 20 de țigări pe zi, va suferi un total de aproximatv 14 ore de sevraj psihic, zilnic. Astfel încât, dacă ești însărcinată și vrei să scapi de stresul inutil al fumatului, cel mai bine e să te oprești brusc din fumat. Iar ca să nu suferi nici măcar sevraj psihic, alege o metodă care să te ajute să înțelegi mecanismele din spatele fumatului și care să te încarce cu bucuria eliberării. Astfel, nu vei trece printr-un proces chinuitor, ci prin unul plăcut, care să te susțină și să te inspire mai departe.

MITUL # 2 – Nu trebuie să renunț, ci doar să reduc numărul de țigări.

FALS! Orice fumător care a încercat vreodată să reducă numărul de țigări fumate, poate confirma cât de supărător este acest demers: ești în permanență cu ochii pe ceas, arzi de nerăbdare până la următoarea țigară, pe care aproape că nici n-o savurezi, întrucât ești mereu cu gândul la țigara care va veni și așa mai departe. Sevrajul psihic este accentuat, concentrarea scade, simți stres și neputință. Este o chestiune de timp până când revii la numărul anterior de țigări fumate, care poate chiar va fi depășit acum. Cel mai bine e să scapi complet de fumat, apelând la ajutor de specialitate, care să-ți ofere suportul atât de necesar în această perioadă a vieții tale.

MITUL # 3 – Dacă mă las de fumat, mă voi îngrășa și mai mult.

FALS! Contrar opiniei generale, fumatul nu slăbește, la fel cum nici lăsatul de fumat nu îngrașă. Ce îngrașă însă, este mânacarea în exces, pe care oamenii simt nevoia s-o consume atunci când simt că au pierdut ceva deosebit de important, găsind în țigară un prieten. Dacă însă înțelegem adevărul din spatele fumatului, dacă ajungem să privim țigara așa cum este ea în realitate, ne vom simți eliberați dintr-o închisoare și nicidecum nu vom simți nevoia să înlocuim vechea închisoare cu alta. Din nou însă, este necesar să alegi calea potrivită pentru a obține această nouă perspectivă.

Și..

BONUS – MITUL # 4: Dacă nu m-am lăsat de la începutul sarcinii, degeaba mă mai las acum.

FALS! Fiecare zi contează. Nu doar pentru copilul din burtică, cât mai ales pentru tine. Fumatul induce stres, obosește și  abate atenția de la lucrurile cu adevărat importante. Or, când abia ai născut, ai nevoie de toate puterile ca să faci față schimbărilor din viața ta. Garantat, fumatul te va încurca. Așa încât, nu e niciodată prea târziu ca să scapi de fumat, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Diana Vasiliu
Terapeut licentiat & reprezentant Allen Carr Easyway Romania
0732.1 38.383
diana.vasiliu@allencarr.ro
www.allencarr.ro
www.facebook.com/allencarr.ro
www.twitter.com/Allen_Carr_RO

Program anti-fumat pentru gravide, Allen Carr Easyway România și Fundația Crucea Albă | 30 mai 2014, BucurestiTerapie antifumat pentru gravide: https://terapeuti.ro/evenimente/allen-carr-easyway-romania-crucea-alba-participare-gratuita-lansare-program-de-terapie-anti-fumat-dedicat-gravidelor-30-mai-2014-bucuresti-fumatul-in-timpul-sarcinii/Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita