consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Cu prietenie, despre fumatul in sarcina | Metoda Allen Carr

Metoda Allen Carr: Cu prietenie, despre fumatul in timpul sarcinii

Unul dintre cele mai mari tabuuri ale societatii il reprezinta fumatul in timpul sarcinii. In vreme ce parintii fumatori sunt adeseori iertati de cei din jur pentru viciul lor, nu acelasi lucru se intampla si cu femeile insarcinate, care devin tinta oprobriului public. Bietele gravide sunt judecate din toate partile – “Nu te gandesti la copilul tau?” este refrenul pe care gravida fumatoare este obligata sa-l auda 9 luni; inclusiv femei care ele insele fumeaza sunt gata sa le tina o predica despre efectele nocive ale fumatului in sarcina.

STOP!

Femeile insarcinate nu au nevoie sa li se repete la infinit ca-si pun viata lor si pe cea a copilului lor in pericol. Ele stiu asta! Asa cum toti fumatorii cunosc teoria anti-fumat si totusi continua sa fumeze. Fumatorii ar face orice sa se lase de fumat. Cu atat mai mult atunci cand miza devine cu adevarat importanta: viata si sanatatea copilului din pantece. Dar sarcina aduce cu sine, pe langa o imensa bucurie, si foarte multa tensiune: adaptarea la o noua etapa de viata pentru femeia care devine mama. Trasformarea ei vine la pachet cu temeri, ingrijorari, preocupare constanta pentru dezvoltarea puiului din burtica, iar toate aceste lucruri se traduc prin stres. Si ce fac toti fumatorii cand sunt stresati? Fumeaza si mai mult, din pricina unei asocieri extrem de parsive dintre stres si tigara.

Sa fie oare de vina lipsa responsabilitatii? Nicidecum! Gravidele din ziua de azi se pregatesc temeinic pentru rolul de mame: se hranesc cat mai sanatos cu putinta, participa la cursuri de puericultura, citesc literatura de specialitate, fac totul pentru a le oferi copiilor lor cele mai bune sanse in viata. Si-atunci, de ce fumeaza?

De frica. Fumatul este una dintre cele mai subtile capcane create de om, cu ajutorul naturii. O capcana pe cat de subtila, pe atat de sinistra, cu un mecanism de inchidere care nu are nimic de-a face cu vointa personala, determinarea sau motivatiile supreme, ci cu felul in care omul e subjugat de propriile sale frici: “Cum ma voi mai putea relaxa, daca nu cu o tigara?”; “Ma asteapta o perioada grea. Cum ii voi putea eu face fata, daca ma las de fumat?” Si asa mai departe.

Pe langa temerile cauzate de fumat, in sufletul multor femei insarcinate se strecoara indoiala privind abilitatea lor de a face fata noilor cerinte din viata, pe care copilul le aduce in prim-plan inca din prima clipa de existenta. In plus, din frica asta se naste o alta: oare va mai supravietui vreun strop din vechea femeie, odata cu aparitia mamei?

Nimic nu este mai sanatos pentru o proaspata mamica decat momentele de respiro, departe de copil, clipe dedicate ei si numai ei, care insa o incarca de energie benefica, pe care apoi o aduce in camin si care o ajuta sa-si dedice toata fiinta ei copilului nou-nascut. Problema care apare insa e ca in mintea noastra tigara mai poarta o valenta: aceea de pauza binemeritata. Si ce ne trebuie noua dupa ore si zile in sir de schimbat scutece, alaptari nesfarsite si nopti nedormite? Simplu: o binemeritata pauza! Si aici intervine confuzia. Din pricina acelei asocieri create dinainte de aparitia copilui, intre tigara si ideea de pauza, acum mamele care fie au fumat si s-au lasat de fumat, fie au continuat sa fumeze in sarcina si dupa nastere, vor gasi un refugiu artificial in tigara. Problema e ca nicio tigara nu va oferi energie si nici refugiu, ci va crea un cerc vicios marcat de minciuna, indoiala, vinovatie si frica.

La Allen Carr’s Easyway Romania puteti lua parte la sesiunile de terapie bazate pe metoda Allen Carr, care va ofera o cale usoara si eleganta pentru a scapa de fumat. Cu ajutorul terapeutului Diana Vasiliu, fosta fumatoare si proaspata mamica ea insasi, se obtine intelgerea necesara pentru a inlatura dorinta de a fuma.  Usor, fara vointa, fara medicamente si fara alti adjuvanti nicotinici. Iar dupa sesiune, beneficiati de consultanta si asistenta gratuita, precum si de sesiuni de suport, la cerere, timp de sase luni.

Date de contact:

Terapeut Diana Vasiliu

e-mail: raspunsuri@allencarr.ro

telefon: 0732.138.383

www.allencarr.roLasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile