Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Beneficiile melatoninei | Cât de important este somnul pentru refacerea organismului nostru?

De astăzi te poți bucura de un somn liniștit!

Un somn profund și liniștit este ceea ce ne dorim în fiecare seară când ne ducem la culcare. În marea majoritate a timpului avem parte de odihnă de calitate și de dimineți pline de energie, vitalitate și poftă de viață, însă există și perioade în care lipsa somnului ne afectează viața cotidiană.

Somnul este o stare fiziologică și reversibilă, vitală pentru organismul nostru. În timpul orelor de somn, funcțiile vitale încetinesc, temperatura corpului scade cu aproximativ 0,5°C permițând relaxarea și refacerea organismului.

Alternanța stării de activitate cu cea de somn reprezintă o particularitate a bioritmicității procesului fiziologic al omului. Sistemul nervos, împreună cu sistemul endocrin, sincronizează bioritmul.

Ciclul unei zile corespunde cu ceasul biologic al ființei umane și include perioade de activitate intensă, de odihnă și perioade de activitate redusă (odihnă activă) și este cunoscut sub denumirea de ritm circadian. Ritmul corpului pare a se baza pe două perioade de somn: una lungă – cea de pe parcursul nopții, adică perioada fără lumină solară, și una scurtă, la amiază, atunci când mulți dintre noi resimțim o stare de moleșeală și oboseală.

Pe parcursul vieții, caracteristicile somnului se schimbă, ca urmare a procesului normal al dezvoltării și modificării organismului: nou-născuții dorm în medie 18 ore/zi, în timp ce adolescenții au nevoie de 9-10 ore de somn. Cu cât înaintăm în vârstă observăm o reducere a eficienței somnului, reprizele de somn profund tind să se rărească, ceea ce îngreunează refacerea fizică și psihică a organismului și atrag după sine oboseala permanentă, nervozitate, lipsă de concentrare, nevoia de dulce și de cafea, într-un cuvânt, ne influențează sănătatea și activitatea zilnică. Aici intervine melatonina, care este capabilă să restabilească un somn de calitate.

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineală și controlat de hipotalamus, având rolul de a regla ritmul circadian. Se secretă pe timp de noapte și induce somnul. Producția de melatonină este inhibată de lumină (în special lumina albastră care este prezentă în multe surse de iluminat artificial) și atinge maximul între orele 2 și 4 dimineața, scăzând treptat pe măsură ce se apropie orele de dimineață și răsăritul soarelui.

În timpul somnului, melatonina împiedică hormonii energetici să fie activi, astfel încât organismul să își regenereze resursele. Astfel activitatea conștientă a creierului este inhibată, capacitatea de concentrare și gândire sunt reduse la zero. În timpul odihnei, melatonina este responsabilă de încetinirea funcționalității inimii și a celorlalte organe vitale, exercitând un efect de constricție asupra vaselor de sânge de la nivelul membrelor, sângele fiind propulsat către organele vitale astfel încât rata cardiacă încetinește și tensiunea arterială scade considerabil.

Dată fiind importanța acestui hormon asupra bunei funcționalități a organismului uman, este normal să dorim menținerea lui la un nivel cât mai ridicat. În condițiile în care acest lucru nu mai este posibil, din diverse cauze, avem la îndemână suplimentele cu melatonină. Administrarea suplimentelor cu melatonină se va face sub îndrumarea medicului și poate avea mai multe obiective. Primul și cel mai frecvent este marcat de tulburările de somn.

Peste 30% din populația globului și peste 70% din persoanele trecute de 70 de ani suferă de insomnii. Nici persoanele tinere nu sunt ocolite de insomnii, acestea suferind de reprize de somn decalat sau redus. Trezirea în timpul nopții stopează producția de melatonină, astfel încât, după reluarea somnului, un alt nivel maxim de melatonină se va produce abia după câteva ore de somn.

Un alt beneficiu al administrării suplimentelor cu melatonină este diminuarea timpului necesar pentru a adormi, efectul va fi indirect prin influențarea temperaturii bazale a corpului și prin acțiunea asupra unor neurotransmițători din creier. Bio-Melatonina se absoarbe rapid, într-o perioadă de 30 minute de la administrare.

O altă recomandare este diminuarea manifestărilor asociate cu modificările de fus orar. În mod obișnuit, în deplasări, o diferență de fus orar de 1-2 ore nu va cauza tulburări ale ritmului circadian. Însă deplasări cu diferențe de fus orar de 6-8 ore și mai mult pot necesita până la 4-5 zile de acomodare la noul fus orar. Bio-Melatonina ajută organismul să se adapteze ușor și rapid la aceste schimbări. Ea este de asemenea un adjuvant pentru persoanele care lucrează în ture de noapte sau alternativ o noapte da, o noapte nu. Bio-Melatonina poate fi administrată și persoanelor nevăzătoare ce pot avea dificultăți în a adormi deoarece nu pot percepe diferențele de lumină între zi și noapte.

În comparație cu somniferele, Bio-Melatonina deține o serie de avantaje – nu provoacă dependență, deci administrarea se poate face pe perioade scurte și medii, fără creșterea graduală a dozei sau efecte adverse în cazul întreruperii administrării.

Deloc de ignorat este faptul că melatonina este unul din cei mai puternici antioxidanți descoperiți vreodată, cu o eficiență în combaterea radicalilor liberi peste vitamina C, vitamina E sau beta-caroten. Este singurul antioxidant capabil să pătrundă în celulele organismului reducând distrugerile provocate de radicalii liberi ajunși în organism prin alimentație nesănătoasă sau stres. Bio-Melatonina nu are efecte toxice cunoscute, dar se bucură de o rată de absorbție ridicată.

Cu Bio-Melatonina poate fi mult mai ușor să dormiți un somn liniștit în situațiile în care calitatea somnului ar avea de suferit. Odihna este un factor principal al unui trai sănătos și ingredientul de bază pentru o stare de bine.

Lipsa seleniului in organism afectează funcționarea glandei tiroide!Autor articol

Monica Duță
Nutriționist
Cabinet Nutrivital Comfort-București



Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita