Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
cauzele imbolnavirilor

Bolile psihosomatice | Despre cum mintea influenteaza corpul si corpul influenteaza mintea

Psiholog, psihoterapeut Gabriela Tudor (Popescu), din Brasov, despre bolile psihosomatice

Parerea mea este ca mintea influenteaza corpul, corpul influenteaza mintea. Cand o persoana are o minte puternica si nu este conectata cu corpul ei, atunci ii va fi dificil sa inteleaga reactiile corpului. Daca mult timp o persoana isi ignora corpul, ignora reactiile corpului, senzatiile corporala, intr-o zi este posibil sa fie pusa fata in fata cu o boala fizica, care pare ca a aparut asa de nicaieri, brusc. Parerea mea este ca boala fizica apare ca o reactie de disperare a corpului la lipsa de atentie fata de corp. De asemenea, boala fizica poate fi un raspuns la suferintele netratate ale sufletului.

“Daca nu poti sa spui nu atunci cand ai de spus nu, corpul tau va spune nu prin intermediul unei boli” (Gabor Mate)

Ti s-a intamplat sa suferi de colon iritabil si, desi faci tratamente medicamentoase, si nu iti treaca? Este posibil sa treci printr-o perioada de stres, anxietate si modul in care acestea influenteaza corpul este exprimat prin colon iritabil.

Sau poate ca suferi de migrene puternice, ai fost la medic si, medical vorbind, nu ai nimic. Poate treci printr-o perioada cu foarte mare stres, poate ai multa furie reprimata sau pui multa presiune pe tine si de aici poate migrenele de care suferi.

Ce sunt bolile psihosomatice? 

Bolile psihosomatice sunt acele suferinte care au manifestari organice si care sunt cauzate de stres sau de probleme psihice. Organele corpului omenesc pot fi afectate de starile emotionale.

Bolile psihosomatice sunt acele afectiuni medicale a caror aparitie si evolutie este cauzata de factori psihologici.

,,Functionari defectuoase ale sufletului pot duce la importante tulburari ale corpului, dupa cum, in mod reciproc, o afectiune fizica poate antrena o suferinta a sufletului“ spunea C.G. Jung

Perceptia bolii si influenta acesteia

Manifestarea unei boli este influentata de felul de a fi al persoanei, de structura sa de  personalitate, de psihicul ei.

Factorii psihici pot sa duca la o serie de modificari fiziologice. Unele pot fi reversibile altele nu.

Daca, de exemplu, o persoana trece printr-un stres foarte mare sau printr-o anxietate foarte mare o perioada lunga de timp, acestea pot sa duca la simptome fiziologice sau chiar boala.

Psihiatrul Lipowski (1987) identifica cateva semnificatii atribuite bolii de catre o persoana (Baban, 2002):

  1. Boala ca  experienta umana fireascapersoana accepta boala ca o experienta de viata prin care trebuie sa treci si sa faci fata; in general, o astfel de interpretare duce la ajustari active, flexibile, rationale.
  2. Boala ca inamicpersoana percepe boala ca pe o „invazie”, ca pe o forta inamica care a „cucerit” organismul. O astfel de interpretare poate declansa fie frica si anxietate fie furie si revolta. In primul caz, atitudinea copilului poate fi de resemnare si capitulare, iar in cel de-al doilea, de mobilizare a resurselor pentru a lupta cu boala.
  3. Boala ca pedeapsapersoana poate fi perceputa ca fiind o pedeapsa dreapta, meritata datorita faptului ca nu a fost cuminte. Persoana poate adopta o atitudine plina de stoicism, chiar de umilinta. Daca boala este perceputa ca o pedeapsa nemeritata, furia si revolta pot sa devina trairile emotionale preponderente si sa complice lupta impotriva bolii.
  4. Boala ca esecunii pacienti percep boala ca un semn de slabiciune personala, de care se simt jenati. Prin urmare vor incerca sa ascunda boala. Pentru acestia, confruntarea cu situatia de „slabiciune” este atât de dureroasa incat, uneori isi neaga boala. In consecinta, se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
  5. Boala ca eliberareboala poate fi si o solutie la unele probleme cu care se confrunta copilul (de ex. nemultumire de sine pentru neimpliniri educationale). Pentru a evita confruntarea cu situatia conflictuala, persoana se refugiaza in rolul de bolnav. Acesta ii ofera posibilitatea de a rationaliza situatia: „nu am putut sa invat mai mult deoarece m-am imbolnavit” sau de a se sustrage unor sarcini si responsabilitati care ii revin. Discutiile unui astfel de pacient vor fi centrate pe boala sa, pe diagnostic, pe restrictiile pe care i le impune boala.
  6. Boala ca strategieboala poate avea o serie de beneficii secundare; copilul bolnav obtine mai multa atentie din partea familiei, ramâne acasa si nu merge la scoala. Boala poate fi utilizata ca strategie si pentru a obtine avantaje materiale.
  7. Boala ca pierdere iremediabilaunii vad boala ca o catastrofa, ca ceva ce nu mai poate fi recuperat. Convingerea ca viata nu mai merita a fi traita este relativ frecventa la persoanele care percep boala ca o pierdere iremediabila. Aceste persoane au un risc crescut pentru suicid, mai ales daca boala este mai serioasa.
  8. Boala ca valoareboala poate deveni o situatie de invatare – te invata sa pretuiesti ceea ce este cu adevarat important in viata. Boala determina la unii oameni o reevaluare a valorilor personale, o noua imagine asupra vietii. Orgoliile marunte, sunt inlocuite cu valori spirituale, estetice, afective.  Nu de putine ori pacientii spun „boala m-a invatat cat de importanta este familia sau micile bucurii ale vietii”. 

Exemple de boli aflate in stransa legatura cu conflictele generate de ganduri, sentimente si emotii: 

Cosuri - exprima nerabdare, vrea sa meraga inaintea lucrurilor si repede. Daca apare puroiul, exprima furie, fierbe pe dinauntru. Isi refuza emotiile care nu vor decat sa se exprime. Cosurile de pe fata au o legatura cu individualitatea. Se respinge, selecteaza persoanele care trec de „barierele sale”, vrea liniste, fara ca ceilalti sa se apropie de el.

Afectiuni ale ochilor -  o modalitate de a se inchide fata de ceea ce vede. Alege sa ignore ceea ce se intampla in jurul sau, renunta la impresiile vizuale care l-ar determina sa se analizeze mai bine. In loc sa accepte o realitate dureroasa, respingatoare sau confuza, prefera sa inchida ochii.

Cancerul – este legat de emotii refulate, de resentimente profunde, care dateaza de mult timp. Desi cancerul se poate declansa foarte repede in urma unui divort dificil, a unui loc de munca, a pierderii unei fiinte dragi de obicei este rezultatul a mai multor ani de conflict interior, de culpabilitate, de rani, de suparari incontestabile, de ranchiuna, de ura, de confuzie si de tensiune, care il rod. Traieste disperare si respingere de sine. 

Durerile de cap – apar des atunci cand incearca prea tare, pe plan mental, sa indeplineasca ceva.

Ulcerul – un semnal ca trebuie sa constientizeze ca traieste o mare spaima si nesiguranta. Ulcerul este rezultatul focului revoltei, al ranchiunii si al unui resentiment puternic. Ulcerul la stomac indica ca exista un lucru pe care il digera greu.

Tratamentul bolilor psihosomatice

  1.  Tratamentul medicamentos 

Pentru tratament medicamentos apeleaza la medicul de familie.

2. Psihoterapia

Pentru a intelege care sunt gandurile, sentimentele, emotiile inconstiente care se afla la baza suferintelor tale, poti apela la o psihoterapie. 

Obiective psihoterapeutice pot fi:

  1. Reducerea nivelului de anxietate
  2. Iesirea din depresie
  3. Constientizarea si exprimarea emotiilor
  4. Ameliorarea imaginii de sine, a imaginii corporale
  5. Intelegerea profunda a bolii, a mesajelor pe care corpul incearca sa le exprime prin boala
  6. etc.

3. Alte terapii

O multitudine de idei depre vindecare si autovindecare, despre puterea psihicului in ceea ce priveste boala vei gasi cititnd si articolul: Recomandare film: Autovindecare (Heal, 2017) si urmarind filmul documentar.

Autor articol:ianlp-zegel

Psiholog, psihoterapeut Gabriela Tudor (Popescu), Brasov

Tel.:  0724.248.921

www.gabrielapopescu.ro

www.povesteameadeviata.ro

Bibliografie:

Marele dictionar al bolilor si afectiunilor. Cauzele subtile ale imbolnavirii, Jacques Martel

Consilierea copiilor şi adolescenţilor cu tulburări psihosomatice, prof. Chirila



Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita