Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Lipsa seleniului in organism afectează funcționarea glandei tiroide!

Cercetările demonstrează că lipsa lui afectează funcționarea glandei tiroide!

Statisticile arată că 20% dintre femei și 10% dintre bărbați suferă de disfuncții tiroidiene și 50% dintre ei nici măcar nu știu acest lucru. Și totuși, lipsa de energie, starea de somnolență, problemele digestive repetate, părul uscat, unghiile casante, intoleranța la frig, surplusul de greutate sunt doar câteva dintre semnalele de alarmă pe care corpul ni le transmite și pe care ar fi bine să le relaționăm cu probleme endocrine.

Glanda tiroidă, cea mai voluminoasă dintre glandele endocrine, secretă hormoni, mai precis T3 și T4, cu rol esențial în buna funcționare a organismulul. Ei intervin în consumul de energie (de unde și eventualele probleme de greutate corporală), reglează temperatura corpului și bătăile inimii. Acțiunea lor afectează și tubul digestiv, sistemul nervos și aparatul genital. Produși din iodul prezent în alimente, în principal în sare, hormonii tiroidieni sunt stocați în glanda tiroidă și, în funcție de nevoile organismului, sunt eliberați la semnalele creierului. Dereglările apar atunci când nivelul concentrației lor din sânge nu se menține constant.

Femeile sunt cu 7% mai predispuse dereglărilor tiroidine decât bărbații, glanda tiroidă fiind în strânsă legătură cu nivelul estrogenilor. O variație semnificativă a estrogenilor atrage după sine o reacție identică a hormonilor tiroidieni. Acest lucru se întâmplă, cu precădere, în perioada pubertății, iar persoanele predispuse dezechilibrelor tiroidine dezvoltă o gușă care trădează o tiroidă leneșă. Sub supraveghere medicală se poate restabili echilibrul hormonal.

La menopauză, hormonii feminini sunt în deficit, ceea ce duce la o îmbătrânire prematură a tiroidei. Consultul endocrinologic va stabili dacă sunt necesare suplimente hormonale.

Nici în perioada dintre pubertate și menopauză nu sunt excluse fluctuații ale estrogenilor, iar manifestări precum problemele cu greutatea sau căderea părului nu trebuie ignorate.

Glanda tiroidă poate funcționa defectuos fie prin eliberare excesivă de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), fie prin eliberare inadecvată (hipotiroidism) sau poate prezenta modificări la nivel structural (noduli benigni sau maligni), modificări ce pot afecta sau nu buna funcționare a glandei. Dezechilibrul de hormoni tiroidieni se identifică prin analize de sânge specifice, iar tratamentul medicamentos se personalizează după nevoile persoanei afectate.

Deoarece disfuncțiile tiroidiene afectează cu precădere metabolismul, putem spune că întregul organism este afectat, metabolismul incluzând toate procesele care transformă alimentele în energie. Absența unor substanțe nutritive esențiale  poate leza serios reacțiile biochimice metabolice și acest lucru se pune adesea pe seama deficitului neidentificat de seleniu.

Iodul este indispensabil în sinteza hormonilor tiroidieni, însă seleniu este și el esențial pentru o bună funcționare a tiroidei, deoarece susține funcția unor proteine cu rol enzimatic (selenoproteine), una dintre ele fiind deiodinaza seleno-dependentă care transformă T4 în forma T3 activă.

Ideal este să folosim sursele  alimentare pentru obținerea necesarului zilnic de seleniu. Printre acestea se numără, în special, peștele, scoicile, semințele, nucile, usturoiul, ștevia.

Peștele este o sursă excelentă de seleniu, însă, în ultimele decenii, se constată tot mai frecvent contaminarea lui cu mercur. În urma contaminării, seleniul și mercurul se leagă chimic, formând un produs non-toxic, numit selenit de mercur, și, astfel, peștele nu ne mai furnizează cantitatea optimă de compuși organici cu seleniu.

În plus, solurile sărăcite de seleniu (România este și ea în rândul țărilor cu largi zone cu deficit de seleniu) precum și extinderea agriculturii organice, care nu permite adaosul de îngrășăminte și fertilizatori, sporesc de la an la an carențele de seleniu.

În acest context, o bună modalitate de a ne asigura aportul adecvat de seleniu (100-200 micrograme /zi) este administrarea zilnică a unui supliment nutrițional.

Cercetătorii danezi au patentat o drojdie organică standardizată cu seleniu, SelenoPrecise, cu o compoziție complexă care îi asigură o absorbție documentată de 88,7% și, prin aceasta, superioritatea și eficiența în administrare. Suplimentele de bună calitate sunt asociate unei diete alimentare echilibrate, bogată în fibre și proteine. Efortul fizic mediu poate fi de ajutor în stimularea metabolismului lent.

Studiile arată că simple modificări ale alimentației, utilizarea suplimentelor alimentare de calitate și efortul fizic moderat pot ajuta la reglarea metabolismului, crescând nivelul de energie, menținând greutatea corporală optimă.

Lipsa seleniului in organism afectează funcționarea glandei tiroide!Autor articol

Monica Duță
Nutriționist
Cabinet Nutrivital Comfort-București



Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita