Beneficiile beta-carotenului de la juniorat la seniorat
Autor articol: Delia Peteu, (in)FERTILITY Empowerment Coach
“Mamă, mănâncă-ți morcovii că să vezi bine”! Cam asta a intrat la juniorat beta carotenul în viața mea. Acest simplu îndemn a fost unul din laitmotivurile copilăriei mele, bineînțeles împreună cu “hai înghite odată uleiul ăsta de pește. Vă dau cuvântul de onoare că nu voi putea uita în viața mea nici morcovii cu care mă urmărea prin casă bunică-mea Nona și nici argintiul linguriței cu ulei de peste. În copilărie nu înțelegeam deloc de ce trebuia să mă chinui să înghit chestii care nu îmi plăceau dar astăzi, la maturitate, îi mulțumesc din suflet bunicii mele pentru că a introdus noțiunea de prevenție în viața mea. În ziua de azi nu mănânc morcovi (în continuare nu îmi plac) dar sunt fată deșteaptă și înlocuiesc beta-carotenul din morcovi cu beta-carotenul din suplimente și alte alimente. Acum nu mai este nevoie să mă alerge Nona, mă autoalerg, nu de alta, dar văd din ce în ce mai bine… cu ochelari.
Ce este beta-carotenul și care sunt sursele naturale
Beta-carotenul este o carotenoidă. El aparţine unui grup de coloranţi vegetali galbeni-roşii şi este cel care dă morcovilor culoarea portocalie. Beta-carotenul este şi o pro-vitamină şi poate fi convertit în vitamina A atunci când organismul are nevoie. În anumite zone de pe glob, beta-carotenul este singura sursă de vitamina A a locuitorilor. Vitamina A contribuie şi la procesul de diferenţiere celulară din organism şi la funcţionarea normală a sistemului imunitar. Corpul uman convertește beta-carotenul în vitamina A(retinol). Beta-carotenul produce colorarea în portocaliu și galben a unor fructe și legume, dar se găsește și în vegetale de culoare verde sau roșie și în anumite cereale și uleiuri. Mai ales legumele și fructele de culoare portocalie conțin beta-caroten. Morcovii au o concentrație foarte mare. Alte legume și fructe care îl conțin sunt dovleacul, ardeii grași portocalii, cartofii dulci, caisele, pepenele galben și papaya. Se găsește și în alimente de culoare galbenă, cum ar fi mango, porumb, ardei grași galbeni. Și roșiile conțin beta-caroten, împreună cu ardeii capia, ridichile, sfecla sau pepenele roșu.
Menținerea sănătății pielii și menținerea sănătății membranelor mucoase
Când vorbim de sănătatea pielii și beta-caroten vorbim de fapt de cum ne protejează beta-carotenul de efectul razelor UV. Până acum circa 25 de ani, când am ieșit la plajă cu mustață proaspăt epilată, nu am știut prea multe despre razele UV. După ce pielea de deasupra buzei s-a colorat într -un maro închis închis și superb am încercat să înțeleg care este treaba cu soarele și razele UV. Din nefericire, pe vremea aceea stăteam la soare zi lumina și nici nu foloseam protecție solară. O greșeală uriașă pentru care plătesc până în zilele noastre. Între timp m-am documentat să înțeleg care este treaba cu razele UV așa că vă împărtășesc și vouă ce sunt și care este diferența între UVA și UVB și vă spun și despre razele UVC de care sunt convinsă că nu prea ați auzit. Razele ultraviolete (UV) sunt radiații magnetice care au o lungime de undă mai mică decât cea perceptibilă de ochiul uman. Razele UV sunt un tip de radiații electromagnetice emanate de soare. Razele UV pot fi, în funcție de lungimea de undă măsurată în nanometri, UV Vacuum (lungime de 100-200 nm), UVC (lungime de 200-290 nm) – blocate de stratul de ozon – și raze UVA (lungime de 315-380 nm) sau UVB (lungime de 290-315 nm) – care ajung pe pământ și afectează corpul uman, dar și obiectele de pe pământ. Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung – apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Totodată, aceste raze au un rol important și în apariția unor tipuri de cancer de piele. Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA. Acestea pot afecta ADN-ul celular al pielii, însă totodată sunt responsabile și pentru arsurile solare. Mai mult decât atât, ele pot cauza și cancer de piele. Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, însă din fericire acestea nu pătrund prin atmosferă și nu fac parte din lumina soarelui. Drept urmare, razele UVC nu afectează pielea în niciun fel. Sper că nu v-am complicat prea tare dar cred că este extrem de important să înțelegem cum să facem ca razele astea să ne fie prieteni și nu dușmani. Beta-carotenul este un ingredient esențial în procesul de imprietenire pentru că ajută pielea să fie mai puțin sensibilă și chiar maximizează efectul cremelor de protecție solară. În plus, contribuie la vindecarea pielii afectate de soare și a eczemelor, pielii uscate sau psoriazisului. Eu personal, începând cu luna martie, iau suplimente cu beta-caroten tocmai că să fiu sigură că fac tot ce este posibil să mă protejez de efectele nocive ale razelor UV. Sezonul acesta a debutat pe scena suplimentelor din viața mea Bio-Caroten+E de la Pharma Nord, pe care vi-l recomand și vouă. Eu sunt mare fan al produselor de la Pharma Nord pentru că sunt testate și super testate și conțin ingrediente de cea mai bună calitate. Am dezbătut mai mult acest subiect pentru că sunt “obsedată”, la modul bun, zic eu, de protecția solară, ținând cont de faptul că sunt pistruiată, fac foarte ușor pete pigmentare și am o puzderie de alunițe. Și cel mai important, observ cu tristețe că numărul persoanelor cu cancer de piele este în creștere și vă împărtășesc câteva date statistice din SUA. Unul din 5 americani vor fi diagnosticați cu o formă de cancer de piele până la vârsta de 70 de ani. Mai mult de 2 persoane mor de cancer de piele în fiecare oră. Dacă ai peste 5 arsuri solare se dublează riscul de cancer.
Menținerea vederii de vultur
Ce dreptate avea Nona mea când eram mică! Și ce dreptate are și acum când sunt senioară, ba pardon, “seniorita”, și vederea de vultur se transformă ușor-ușor în vedere de vultur în ceață densă! Când eram mică mâncam morcov de prevenție, acum iau beta-caroten sub formă de supliment. Beta-carotenul protejează vederea și previne degenerescența maculară. Degenerescența maculară afectează atât vederea la distanță, cât și pe cea de aproape. În general, se instalează la pacienții în vârstă , fiind o afecțiune specifică procesului de îmbătrânire. Potrivit studiilor făcute în ultimii ani, beta-carotenul, alături de vitamina C, Zinc, vitamina E și Cupru, poate reduce riscul de degenerescență maculară cu până la 25%.
Scade incidența cancerului, contribuie chiar la procesul de remisie în anumite tipuri de cancer și ajută la prelungirea vieții în cazurile de stadii avansate.
Beta-carotenul este un excelent antioxidant, care împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi. Conform studiilor, cele mai bune rezultate se obțin din asocierea beta carotenului cu coenzima Q10 și acizi grași.
Contribuie la încetinirea degradării funcțiilor plămânilor
Sinceră să fiu, habar nu am avut de acest beneficiu pentru plămânii mei de sector 1. Ați citit bine, da: plămâni de sector 1. La ultima radiografie pulmonară, doctorița m-a întrebat dacă stau în sector 1. Nedumerită , i-am răspuns că da și am întrebat-o ce legătură au capra cu varza? Răspunsul m-a nedumerit și mai mult: în sectorul 1 ar fi cea mai mare rată de poluare și plămânii mei oglindesc această situație… din păcate. Și mi-a recomandat printre alte suplimente și beta-carotenul. Apropo de medici, îmi doresc să subliniez că toate recomandările mele sunt din proprie experiență și au la bază credințele și valorile personale. Înainte de a lua orice supliment, vă rog să va sfătuiți cu doctorul vostru.
Bio-Caroten+E se prezintă sub forma unor mici capsule care conțin echivalentul a 1000 µg de vitamina A. Această doză este aproape 125% din valoarea nutrițională de referință pentru beta-caroten și este doza zilnică recomandată.