Buna ziua! Am un copil in varsta de 4 ani care refuza sa manance la gradinita. S-au incercat toate metodele posibile, insa nu vrea sub nicio forma. Nu este o problema legata de mancare. Daca iau mancarea la pachest, o mananca acasa, stiind ca este de la gradinita.
Problema persista de aproximativ 1 an.
A fost la mai multe gradinite. Este foarte probabil ca la prima, să fii fost certat, mustrat sau pedepsit la masa. Este un copil rusinos si cred ca este vorba despre un blocaj emotional.
Astept sfaturi.
Multumesc!
Alexandra Ghiran Mi-a atras atenția mențiunea că “a fost la mai multe grădinițe”…nu sunt menționate motivele schimbarilor..dar mă gândesc cum au nevoie copiii de stabilitate, consecventa..de oportunitatea de a-și dezvolta toleranta la frustrare, versus atitudinea “daca nu îmi place ceva, plec imediat”..nici o grădiniță nu cred că poate fi “perfecta”, libera de “frustrări” la fel cum orice sistem/colectivitate de oameni generează unele frustrări adultului, care are nevoie de capacitatea de a tolera in anumite limite o cantitate rezonabilă de “frustrări”
Poate refuzul hranei sa exprime dorintele copilului..de a nu merge la grădiniță, de a rămâne acasă etc. Hrana exprima cumva simbolic legătură primara, simbiotică, infantila cu mama, ceva ce se întâmplă doar in prezența mamei..In acest context online putem face doar speculații
Mă mai întreb de ce este o problema faptul că nu mănâncă la gradinita, imaginandu-mi părinții care resimt aceasta tensiune/presiune pe care o transmit mai departe copilului, un cerc vicios.
Nu știu daca un copil de 4 ani ar avea de suferit fizic daca nu mănâncă la gradinita..
Carmen Sorici Cauzele pot fi diverse, mai multe detalii ar fi fost de folos, daca mananca acasa cu familia, daca i se ofera mancarea, daca i se spun povesti cand manca, daca este laudat, copiii de obicei au un beneficiu in urma coportamentului lor, pentru a afla ce se intampla incercati un joc de rol acasa in care dumneavostra sunteti in locul educatoarei la gradinita si o papusa este in locul lui, el fiind cel care indruma jucaria si vedeti ce zice, repetati actiunea asa cum ar trebui sa se intample. Puteti sa-l intrebati de ce s-ar teme jucaria sa manance. Timiditatea poate fi naturala, dar care de obicei nu se manifesta in familie ea mai poate fi datorata unei persoane mai autoritare din preajma lui, se poate sa fi asistat la discutii in familie. Puteti apela si la Procedeul SleepTalk, care este mai eficient daca luati legatura cu un consilier care sa va explice cum sa procedati.