Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Cum pot sa imi inving fricile, fobiile? Ma confrunt cu frica si anxietate, mi se face rau din orice, mi-e frica sa nu vomit si sa nu ma sufoc. ..

Terapeuti RO 8:03am Sep 26
Mesaj:
Buna. As dori sa primesc ceva sfaturi cum pot sa-mi inving fricile, fobiile? Deja de un an ma confrunt cu frica si anxietate, mi se face rau din orice, mi frica sa nu vomit si sa nu ma sufoc… In ultima vreme dorm deja foarte agitat, ma trezesc noaptea de mai multe ori si visez foarte des ca fug de ceva, ca mi frica sau ca imi moare cineva drag

Doina Zamfirescu 9:44am Sep 26
Exista interventii care se adreseaza acestor probleme.Luati legatura cu un terapeut. Mult succes!

Pisiologul De Serviciu 7:03pm Sep 26
Terapie in cognitiv comportamentala, in prima faza, apoi o terapie de profunzime.

Clau Anki 4:40pm Sep 28
Nu sunt niste simple frici functionale care ar putea fi canalizate spre o directie dezirabila; e vorba despre niste diagnostice care nu pot fi remediate prin cateva sfaturi pe fb; e ca si cum ai cere niste sfaturi despre cum sa-ti faci o extractie dentara, de exemplu. Recomand si eu terapie cognitiv-comportamentala care da cele mai bune rezultate.

Pisiologul De Serviciu 8:16am Sep 29
Simt nevoia de a completa informatia data de Clau Anki, anume ca, terapia cognitiv comportamentala are rezultate foarte bune, intr-un timp foarte scurt, dar si pentru o perioada mica. Este necesar sa mergi la o astfel de terapie pentru a-ti reduce anxietatea, pentru a te putea odihni, pentru a fi functional, astfel incat sa poti avea acces la o orientare terapeutica profunda, cu ajutorul careia sa poti ajunge la ceea ce-ti cauzeaza aceste stari. Terapia cognitiv-comportamentala stinge flacara dar nu si jarul. Iar din acest jar, mai devreme sau mai tarziu, flacara se reaprinde. Sa nu fiu inteles gresit, recunosc avantajele acestei orientari(cognitiv-comportamentala), dar ii recunosc si marele dezavantaj.

Clau Anki 9:13am Sep 29
Cercetarile si metaanalizele au demonstrat ca CBT stinge flacara foarte eficient. Dar meritul cel mai mare il are prin faptul ca, in depresii sau anxietati, stinge si jarul complet. In peste 80% din cazuri, la 5 ani de la interventia CBT, aceasta si-a pastrat efectul, in cazul anxietatilor; iar in cazul depresiei procentul a fost mai mare in folowup. S-a mai constatat ca in cazul celor cu recidive, diagnosticul era mai complicat, depresia sau anxietatea era comorbida si cu alte afectiuni (in unele cazuri chiar cu tulburari de personalitate).

Clau Anki 11:53am Sep 29
Si as mai adauga ca durata in care eficienta CBT se instaleaza este relativ scurta; de exemplu o fobie poate fi tratata in12 sedinte sau tratamentul altor afectiuni poate dura 1,5 ani. Aceasta durata este scurta in comparatie cu tratamentele pe care le ofera orientarile psihodinamice, de exemplu, care se intind frecvent pe 5 ani, timp in care se poate pierde pacientul. Chiar si cercetarile facute in cadrul acestor orientari s-au confruntat cu un grad ridicat de moarte experimentala. Prin discursul meu, nu imi doresc sa transmit mesajul potrivit caruia CBT este dumnezeiesc si nimic nu mai incape pe langa el. Mesajul meu (sustras din cercetarile stiintifice) este ca CBT are maxima eficienta pe termen scurt si vindeca absolut complet tulburarile de anxietate sau depresie, cu conditia ca acestea sa nu fie asociate cu tulburari de personalitate. Cu alte cuvinte stinge flacara si jarul definitiv. Asta spun cercetarile, dar si pacientii mei. Imi amintesc de primul meu pacient cu fobie specifica de avion, care era asteptat cu salvarea in aeroportul din Cluj, cum dupa 8 sedinte (de doua ori pe saptamana) a schimbat trei curse si a reusit sa doarma efectiv pe parcursul calatoriei. De atunci au trecut catvia ani si nu mai are nici o problema in avion. Mai avea si anxietate generalizata si atacuri de panica, dar nici o tulburare de personalitate. Acum e perfect functional.


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita