Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Parintii mei au divortat, iar tatal meu a inceput sa ma ignore.

Terapeuti RO 7:28am Oct 1
Mesaj:
Am 18 ani si de cand aveam 5 ani parintii mei s-au despartit. Mama s-a recasatorit. Tata a tinut o perioada legatura cu mine vizitandu-ma si vorbind des la telefon. De vreo 5 ani a inceput sa ma ignore; vorbim rar la telefon si cand ma suna spune ca a fost prea ocupat. E normal ca in ciuda comporamentului inca sa imi fie dor de el? Mentionez ca din cauza asta sunt foarte emotiva, plang des si aparent din nimic. Cu mama am vorbit si spune ca imi ofera destule, ca nu am nevoie de el, dar am… Cum as putea schimba relatia cu tatal meu sau macar sa-l uit?
Multumesc

Clau Anki 10:08am Oct 1
Tatal tau va ramane tatal tau pe viata. Nimic nu poate schimba asta. Iar cerinta ta de a-l uita este absurda. Asa ceva se intampla in filmele SF prin "spalarea creierului" sau in realitate, datorita unor accidente grave care afecteaza iremediabil creierul. Nu cred ca iti doresti asa ceva! Insa dorinta ta de a-l uita este un mecanism de aparare disfunctional. Mai rezonabila este dorinta de a schimba relatia cu el, sau mai exact de a o inbunatati. Ceea ce e bine sa stii este ca o relatie se construieste bidirectional. Daca astepti ca doar el sa te contacteze sau doar el sa initieze o interactiune cu tine s-ar putea ca ai mai multe frustrari. Nu cred ca te-ar respinge vehement daca l-ai contacta tu. Iar daca spune ca acum nu are timp, atunci poti sa ii ceri sa se gandeasca la un arc de timp pe care il puteti petrece impreuna, atunci cand va fi ceva mai liber. Sau, poti sa-l inviti la o prajitura sau poti sa-i ceri ajutorul intr-o problema, sau pur si simplu poti sa-i ceri sa te insoteasca undeva. In acest fel se va simti util si de ajutor. Si iata ca deja interactiunea s-a reinstalat! Faptul ca mama iti spune ca nu ai nevoie de el, se datoreaza gandirii ei gresite; probabil ca te considera extensia ei, insa tu esti cu totul o alta persoana, diferita de ea si cu nevoi diferite de ale ei. De aceea, poti sa-i spui tatalui, cu subiect si predicat, ca ai nevoie de el si ca te doare atunci cand te gandesti ca te respinge. In acelasi timp, acorda-i si lui dreptul de a fi "ocupat" cateodata si spune-i ca vrei sa petreci timp cu el in momentele lui de "dezocupare", pe care le poate alege singur. Succes!


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita