Login

Balneofizioterapie | Kinetoterapie | Masaj terapeutic

Cursuri gratuite

Sfatul terapeutului

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimatCand eram in liceu, pe la 16 ani, faceam o chestie ciudata cu colegii mei.

Mihai Costache 3:29am Aug 8
Cand eram in liceu pe la 16 ani faceam o chestie cu colegii mei.
Respiram de 10-15 ori foarte repede si apoi unul din ceilalti colegi te strangea tare in brate din spate. Era foarte ciudat ca lesinam pentru cateva secunde bune, 10-15, si apoi cand ma “intorceam” venea din cu totul alta lume. Parca ma trezeam intr-un vis. Locul in care ma duceam cu mintea, devenea brusc realitatea de necontestat si nu aveam nici un pic de amintire de unde veneam. Cum ca as fi in clasa, cu colegii etc. La 2-3 secunde dupa trezire imi aduceam aminte “a,da, clasa, scoala” etc.Stiti si pe altii care faceau treaba asta?

Stiti cum se numeste treaba asta, sau ce se intampla fizic, cu corpul ?


Vlady Popa 11:12am Aug 8
faptul ca ai rămas în apnee presupune glota închisă, și implicit o distensie sau mărire în volum a tubului respirator în partea superioară. Faptul că te apasă pe cutia toracică strânge tubul și partea superioară a lui (laringe) se marește și mai tare. Problema este ca blochezi/ obstruezi în proces carotida care e principalul afluent a creierului… ori privat câteva secunde bune de oxigeni îți pierzi cunoștiinta. Vezi tu, celulele nervoase sunt mai sensibile. Fenomenul ține de hipoxie cerebrală.

Adrian Isacianu 3:06pm Aug 8
Continua sa practici acest comportament si in scur timp nu iti vei mai reaminti drumul spre casa. O amnezie post hipnotica este normala, naturala si chiar nu are efecte negative precum cea aparuta dupa lipsiorea de oxigena creierului. Recomandarea mea cat se poate de calda, cauta alte activitati cu noi tai colegi si prieteni. Succes!

Catalin Lazar 8:45pm Aug 8
Vlady, nu sunt sigur ca e chiar hipoxie dupa hiperventilatie, cred ca e si alt fenomen implicat.

Adrian Isacianu 9:08pm Aug 8
Cosmin, eu nu m-am referit la lesin ci la amnezie. Riscul la astfel de “jocuri” este atunci cand esti prins in hiperapnee, adica pe inspir, posibilitatea de a face un stop cardio-respirator fiind extrem de mare. Riscante jocuri…

Vlady Popa 9:19pm Aug 8
Este doar părerea mea… Dar nu mi se pare nimic diferit(decât tehnic) de un caz de sincopă. La sincopă, obstrucția nu vine de la laringele mărit ci le la un SCM(sternocleidomastoidian) hiperton care obstrua activitatea carotidei și de la musculaturii paravertebrale de asemenea hipertone ce blocau vertebrobazilarele. Practic se realizează un garou sau streang muscular dacă vreți, iar datorită fluxului sangvin prost apare leșinul. Norocul este că atunci când leșinul are loc muschii pierd din tonus iar funcțiile se restabilesc. Partea proastă e când se întâmplă asta și își lovesc cutia craniană. Pot apărea tot felul de leziuni, edem sub supra durale etc.
En fine, chiar dacă tehnic cele doua diferă e același principiu…oxigen puțin!
Ah și un alt exemplu, luptătorii grappling(judo) își pierd adesea cunoștiința în concursuri când gâtul e prins în lock. Doar că obstrucția vine în exemplu acesta din factori extrinseci.
Cât despre stop cardio-respirator doar de la un leșin (Făcut pe apnee și presiune) mi se pare puțin probabil dacă nu ai probleme neurologice în primul rând. Nu că aș recomanda jocul cuiva că nu-l recomand :) )

Catalin Lazar 9:24pm Aug 8
Am citit articolul de pe wikipedia pus de Cosmin, explica acolo ceea ce se intampla, in final se ajunge printr-un fenomen complex, intr-adevar, tot la hipoxie. Este si o statistica despre decese accidentale.

Vlady Popa 9:34pm Aug 8
e târziu(și invoc scuza obositulu:)), nu am specificat că: „…la sincopă…” era un alt exemplu (de cervical afectat cu regiunea respectivă hipertonă) scuzați-mi omisiunea! nu o să se mai întâmple! sper:))
Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19365 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari
Vezi toate intrebarile