consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Am o prietena care a fost abuzata sexual, dar vrea sa se comporte ca si cum totul e O.K.

Terapeuti RO 12:10pm Feb 23
Mesaj:
Am o prietena care a fost abuzata sexual, ieri. A iesit cu un individ pe care l-a cunoscut pe internet, a facut imprudenta sa se urce la el in masina, acesta a dus-o in afara orasului si in momentul in care a fost refuzat, a lovit-o si a obligat-o sa ii faca sex oral. A lovit-o o singura data, nu suficient ca sa ramana vreo urma pentru un raport medico-legal. Prietena mea refuza sa-l raporteze sustinand ca ar fi in zadar, este cunvantul ei impotriva cuvantului lui, si nu vrea sa treaca degeaba prin tavalugul declaratiilor la politie. Intrebarea este legata de o alta problema. Cum abordez eu, ca prietena ei, aceasta chestiune? Ea are tendinta sa minimalizeze insemnatatea faptelor. Spune intr-una ca a fost foarte speriata si ca nu are ce face, ca asta e, s-a gandit ca putea sa fie mult mai rau (sa o calce in picioare, sa o forteze si la altfel de raporturi sexuale, eventual sa o omoare si sa o lase pe camp), ca pana la urma asta e,bine ca a scapat cu DOAR ATAT, a fost un episod urat, a trecut, etc. Incearca sa se comporte ca si cand nu s-a intamplat mare scofala, desi pentru mine un viol, este MARE scofala. O cunosc pe prietena mea, este naiva, dar nu usuratica si nici superficiala. Stiu ca incearca sa se convinga pe ea insasi ca nu e mare scofala. Ce sa fac? Sa merg pe “mana ei” si sa o ajut sa minimalizeze insemnatatea intamplarii? Este bine asta, se poate trece atat de usor peste asa ceva? Eu as fi distrusa, sunt sigura ca si ea este, nu e o persoana superficiala si cu toate astea, astazi se vrea sa se comporte ca si cum totul e O.K. Chiar vrea sa mearga la film, asa cum stabilise cu alte prietene, ieri, inainte de eveniment. Ceva nu mi se pare in regula, si nu stiu cum sa ma comport, ca sa o ajut. Nu ma pricep, mi-e ca daca incearca sa incuie ditamai scheletul intr-un dulap si-asa plin cu alte probleme, la un moment dat o sa cedeze, cand toata lumea se asteapta mai putin. Nu stiu ce sa fac!

Botezat Radu 12:18pm Feb 23
puteti incerca, pt moment, doar sa fiti alaturi de ea si sa ii acordati timpul de care are nevoie sa proceseze acel eveniment. Inteleg ca v-ati exprimat sentimentele despre ce s-a intamplat, dar pe de alta parte este posibil sa ii si amplificati propriile trairi. Poate ca pt ea nu a fost asa de rau cum va imaginati dvs sau alte persoane. Este putin cam devreme o interventie, fiind posibil ca ea sa fie inca in soc. Dati-i timp si fiti atenta la ea fara sa subliniati prea tare evenimentul. Daca o sa apara nevoia de a discuta despre eveniment, ideal ar fi sa o faca impreuna cu un terapeut, nu cu cineva apropiat. Ne puteti tine la curent in perioada urmatoare

Buterchi Carmen 12:25pm Feb 23
Este norocoasa ca are o prietena ca dvs, felicitari! Este in stare de soc si din aceasta cauza neaga gravitatea situatiei prin care a trecut. Daca nu reusiti sa o convingeti sa mearga la politie sau sa ceara ajutorul unui specialist care sa o ajute sa treaca cu bine peste, tot ce puteti este sa ii fiti alaturi atunci cand va va solicita ajutorul.Insistati totusi, poate reusiti. Este important pentru ea sa stie ca nu e vina ei pentru ce s-a intamplat si ca poate ajuta alte fete sa nu treaca prin ce a trecut ea, asta daca il denunta pe faptas. Nu ne-ati spus ce varsta are prietena dvs.

Daniela Monica Guzu-psiholog 12:42pm Feb 23
In astfel de cazuri se pun urmatoarele intrebari: Credeti ca domnul cu masina a actionat asa doar cu domnisoara? Daca urmatoarea victima este fica, prietena, sora dvs? Este foarte important ca acesti indivizi sa fie opriti. Cum daca toate victimele lui au acelasi discurs?

Mandoc Florentina Isabella 1:11pm Feb 23
Când va fi pregătită poate apela cu încredere la specialişti: http://www.psihotrauma.ro/index.php/pentru-tine

Camy Kamy 6:11pm Feb 23
Incearca s-o convingi sa mearga la politie. Din ce oras esti?


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile