Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Din punct de vedere psihologic/moral, compromisul este daunator sau nu? Cand devine el nociv in viata noastra? Cred ca viata mea e 80% un compromis.

Mesaj anonim de pe terapeuti.ro/sfatul-terapeutului/:

Buna !
Dpdv psihologic / moral, compromisul este daunator sau nu ? Cand devine compromisul o problema, nociv in viata noastra ?
Nu stiu de ce, dar in ultimul timp mi-am dat seama sau cred ca viata mea e 80% un compromis.
Adica ce imi doresc sa fac, nu pot face, si fac altceva.

Depinde in ce scop il faci! Focul e bun cand vrei sa gatesti o friptura, dar e daunator si nociv daca te arzi! :) Poate ca ai niste motive pentru care nu poti face altceva. Odata ce esti/devii constient/a de aceste motive, vei sti ce ai de facut ca sa reusesti sa obtii ceea ce-ti doresti. Totul e ca dorinta ta sa fie mai tare decat motivele! Succes!
 1
Sa faceti o analiza a vietii. Munca, prieteni, dorinte, pasiuni, familie,s.md. Vedeti care sunt gandurile care va preocupa, energia dvs.unde se canalizeaza? Focusati gandurile de ex spre dorintele dvs. Cateva sedinte de coaching v.ar ajuta si cei 80%se transforma in 20%.
Exemplele in care ma vad compromis. 1. imi doresc foarte mult sa ies cu anumite persoane sau doresc sa fac parte din anumite grupuri, dar nu pot iesi cu acestea sau sa fac parte din grupurile respective, asa ca ma orientez spre alte persoane/grupuri cu care nu prea vreau sa ies sau sa fac parte. Inseamna ca m-am compromis ? 2. Sa presupunem ca imi doresc sa am o iubita super frumoasa, inteligenta ca in dorintele mele, dar nu am aceasta sansa, aleg una mai ,,uratica”. E compromis ? 3. In prezent sunt in cautare de prieteni, grupuri noi, eu nu am prea avut prieteni, socializare. Mi s-a propus de catre familie si altii sa fac parte dintr-un grup al parohiei de tineret, de care apartin. O sa merg sa vad cum este desi nu as prea vrea, ceva ma tine, inseamna ca m-am compromis ? 4. Ultim exemplu imi doresc sa am anumiti prieteni dar sunt compromis, ma compromit, daca aleg prieteni,persoane ce nu-mi prea plac ? Sau de exemplu cand cineva ma invita undeva si eu nu vreau sa merg, inseamna ca ma compromit ? Adica intr-un fel ies si cu cine imi place ma simt bine, si cu cine nu imi place.
E adevarat ca in viata trebuie sa facem si compromisuri ? Familia mea imi zice ca in viata sa nu fac ce vreau , ci CE TREBUIE, asa sa-mi intre bine-n cap !
E adevarat ca oamenii nu pot face doar ce le place. Dar tu confunzi 2 termeni: “a te compromite” si “a face un compromis”. Cand “te compromiti”, nu inseamna ca faci ceva impotriva vointei tale, ci inseamna ceva cu o conotatie negativa legata de imaginea ta in ochii celorlalti, de a face ceva neacceptat social in grupul din care faci parte. A face un compromis, inseamna sa accepti si lucruri care nu iti plac, dar care nu te lezeaza pe tine ca fiinta, intr-un mod agresiv neaparat. Un compromis e un soi de negociere cu tine insuti, cand iti spui ca nu iti place sa faci/accepti/etc x, y, z lucru, dar pe o durata scurta si cu un motiv bine intemeiat, poti face o exceptie de la normele proprii, fara ca asta sa te incurce grav. Cand compromisul apare des, cand impactul asupra ta e unul puternic si simti ca nu iti aduce avantaje, doar pierderi, ai evident alegerea sa nu il mai faci acel compromis. Dar va trebui sa iti asumi si tot ce aduce la pachet schimbarea asta, pt ca tu ai ales si cand ai facut compromisul, dar si cand l-ai intrerupt. Omul cand nu mai are avantajele unei actiuni, nu o mai face. Daca totusi persevereaza in acea actiune/compromis, desi obtine dezavantaje, atunci omul se afla intr-un cerc vicios si patologic si isi poate rezolva problema cu ajutor specializat – psihoterapeut.
 1
Cu “Trebuie” imperativ sunt numai cele necesare supravietuirii, deci in esenta, “trebuie” sa respiri, sa mananci, sa dormi si sa ai un acoperis deasupra capului, si sa stai departe de pericole! In rest… poate ca “vrei” anumite lucruri, si atunci faci tot ce tine de tine sa le obtii: prietenii pe care ii vrei, iubita pe care o vrei, etc. Pana cand nu incepi sa faci ce vrei tu, vor decide altii pentru tine! In esenta… vorbim despre “ce e mai rau?” Sa fii vinovat fata de altii care nu sunt de acord cu ce vrei tu? Sau fata de tine insuti ca nu te iei in serios suficient incat sa faci ce vrei tu? Cand vei putea alege, vei iesi din “compromisuri”. Daca nu poti singur, psihoterapia te poate ajuta! Succes!


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita