Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Am o fetita de 3 ani care vorbeste acasa, dar la gradinita nu scoate un cuvant. Nu raspunde nici da, nici nu, doar se uita la educatoare.

Mesaj anonim, prin secțiunea Consiliere online 

Răspunsuri prin intermediul grupului Întreabă un psiholog sau psihoterapeut online
Buna ziua! Am o fetita de 3 ani si 3 luni care vorbeste acasa cu noi dar la gradinita nu scoate un cuvant. Nici acasa nu vbeste f bine dar leaga cateva propozitii simple si repeta dupa noi multe cuibte noi.
Ce as putea sa fac sa o determin sa vorbeasca si la gradinita. I am tot zis sa vorbeasca cu doamnele sa le zica buna dimineata si la revedere dar nimic.
Doamnele imi spun ca o intreaba daca vrea apa si nu raspunde nici da nici nu doar se uita la ele.
Un sfat va rog. Multumesc !
  • Daniel Mois
    Daniel Mois Nu vă putem da sfaturi fără să cunoaștem în detaliu problema. Însă e posibil ca DOAMNELE să aibă ele o incapacitate de a câștiga încrederea fetiței, sau să neglijeze acest proces atât de important! Implicarea lor poate face diferența.
  • Rotaru M. Ana Maria
    Rotaru M. Ana Maria De acord cu colegul meu. Cereți ajutorul unui specialist.
    Este foarte important sa o vadă, sa vorbească cu ea, iar apoi sa va spună unde e nevoie sa lucrați.
  • Pascu Viorica
    Pascu Viorica Buna ziua!! Este un caz de -mutism selectiv- (denumirea si este descris in DSMIV !!!!!!!!!). Este usor de recunoscut de catre un psiholog clinician !!!!Sunt mai rare astfel de cazuri insa exista; am vazut si lucrat in cateva situatii!! Practic in situatii sociale nu reuseste sa scoata un sunet!! Sunt multe carti (in limba engleza) care descriu detaliat cauzele si terapia necesara!! Mai mult – le este rusine de vocea lor si sa pronunte un cuvant!! Va avea nevoie de psihoterapie!! Curaj se poate depasi!
    • Daniel Mois
      Daniel Mois Pascu Viorica nu avem de unde sa stim daca este! O fi usor de recunoscut, dar sa nu ne aventuram cu diagnostice pe baza unor descrieri subiective! Mai ales ca nu excludem o posibila neimplicare si cooperare a educatoarelor.
    • Pascu Viorica
      Pascu Viorica Daniel Mois este primul indiciu clar comportamentul în astfel de situații, !!! Ceea ce a descris doamna se integra în acest tablou!!! Ideea este ca atunci cand lucrezi concret si tratezi astfel de situații recunoști cu ușurință!!!!!
    • Pascu Viorica
      Pascu Viorica Exista implicare din partea cadrelor !! Sunt sigura ca nu vorbește nici cu copii!!! Este gresit total sa aruncam cu piatra în cine nu trebuie!!! Mai mult acest copil nu vorbește nici în situații sociale externe grădiniței!!! Este o generalizare de obicei!!! Am văzut multe cazuri si tratat!!!!
    • Daniel Mois
      Daniel Mois Pascu Viorica -descrierea e vaga si adesea subiectiva
  • Laura Daniela Gavrilas
    Laura Daniela Gavrilas Bună dimineața! Poate fi luat în considerare diagnosticul de mutism selectiv (dacă este să ținem cont de faptul că la grădiniță nu vorbeşte deloc). Cu siguranță va vorbi, dar este nevoie de răbdare! Ceea ce puteți d-voastră să faceți este să stabiliți un cod, sub forma unui joc acasă (când nu vrea să fie auzită de ceilalți, ii șoptiti copilului la ureche, iar ea să vă răspundă la fel). În același fel, le poate saluta pe educatoare dimineața sau le poate transmite ceva atunci când are nevoie de ajutor la grădiniță. Va fi sub forma unui joc, fără să existe presiunea ca trebuie sa vorbească! În acest fel, reduceți anxietatea… Vorbiți cu doamnele educatoare să nu insiste, să aibă suficientă răbdare, este recomandat să spună /recite împreună cu un alt copil poeziile, cântecelele fără ca vocea micuței sa fie auzită. Evitați comentariile de genul :”ți-au mâncat șoriceii limba?,” “de ce nu vorbești?”, etc. Acestea nu fac decât să crească anxietatea copilului, fiind în imposibilitatea de a scoate vreun cuvânt (blocaj). Aveți răbdare cu ea, în ritmul ei, încurajați orice progres făcut (atunci când a avut curaj și a vorbit), iar rezultatele vor apărea. Răbdare și blândețe! ☺️


S-ar putea să te intereseze și:

Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita