Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Fiica mea are 13 ani. Este o fire mai retrasă, astfel că în clasă i s-a pus statutul de „ciudată”, iar colegii mai răi o tachinează. Deunăzi am descoperit în telefonul ei un mesaj care ne-a șocat: „Am încercat să mă sinucid de 2 ori, să iau un pumn de pastile și să îmi tai venele de la mâna stângă”. Noi am observat zile în care copilul era poate mai apatic, dar am pus totul pe seama stresului de la școală sau pe situații în care eram nevoiți să-i refuzăm anumite mofturi, despre rana de la mână a motivat că a încercat să se radă cu un aparat de ras și neștiind să-l folosească s-a rănit…

Mesaj anonim, prin secțiunea Psiholog online gratuit 

Răspunsuri prin intermediul grupului Întreabă un psiholog sau psihoterapeut online
Bună ziua! Vreau să mă ajutați într-o problemă ce ține de relația cu copilul meu.
Fiica mea are 13 ani și este în clasa a 7-a. În familie este o fire normală aș spune, veselă, cu inițiativă, mai tot timpul rebelă dar fără exagerări. În general suntem o familie normală. În comunitate Alexandra este o fire mai retrasă, fiind genul care nu ar face primul pas în a-și face noi prieteni, deși are câțiva cu care se simte OK. Astfel, că în clasă i s-a pus statutul de „ciudată” și gata toată lumea acum o tratează oarecum diferit, în sensul că colegii mai răi o tachinează pe tema asta iar unii profesori o tratează diferit, sunt mai atenți cu ea și încearcă să se apropie de ea dar din lipsă de experiență, probabil, îi trezesc aversiunea. Copilul ne povestește aceste lucruri acasă iar noi, eu și soțul avem de remontat încrederea în ea, deseori. De fiecare dată am reușit să o aducem pe linia de plutire și să o ajutăm să aibă încredere că este o persoană normală. Deunăzi am descoperit în telefonul ei o postare pe un site (www.tpu.ro) o postare care ne-a șocat pur și simplu: „Salut, sunt aici pentru ca am o mică problemă. De 2 ani comportamentul meu s-a schimbat destul de mult. Spre exemplu am perioade în care sunt extrem de fericită, energică (fac lucruri care nu-mi stau în fire, spre exemplu cant, dansez prin casă sau îmi găsesc foarte repede ceva creativ de făcut). De asemenea am zeci de idei, obișnuiesc să stau trează noaptea deoarece nu îmi pot goli mintea (parcă creierul meu ar fi un tren iar călători ar fi gândurile) și totuși deși dorm vreo 5 sau 4 ore pe noapte a doua zi sunt și mai energică. Prietena mea spune că sunt destul de greu de suportat când am acest gen de zile, că vorbesc mult, fac glume și schimb repede subiectul de discuție. Faza e că mi se întâmplă că de obicei după aceste stări vin “zilele mele negre” când nu am chef de nimic, mă întristează și enervez din absolut orice și îmi fac rău (îmi mușc încheieturile și buza de jos până la sânge, mă tai și în situații delicate mă dau cu capul de pereți de nervi sau altele…). Obișnuiesc să întru în această perioadă din cauza unor lucruri minore (îmi spune mama că nu învăț bine, cineva îmi face un compliment dar am impresia că minte sau am impresia că o persoană iubita e extrem de supărată pe mine). Daca în zilele mele bune am idei grămadă, ei bine în această perioada simt că am capul gol și am o impresie groaznică despre mine. Am încercat să mă sinucid de 2 ori, să iau un pumn de pastile și să îmi tai venele de la mâna stângă (am un semn destul de urat acum…). De obicei ies din aceste perioade după vreo săptămână sau 2. M-am obisnuit cu toanele mele, însă de curând s-a agravat. Spre exemplu la ore profesorii îmi atrag atenția că nu sunt atentă, însă îmi e imposibil să mă concentrez câtuși de puțin. Simt ca capul meu e plin de ganduri, idei și alte prostii și nici nu mai percep lucruri din jurul meu. (Spre exemplu la Biologie, când profesoara ne
preda, nu puteam să mă concentrez pe mai nimic din ce spunea însă mâna mea continua să scrie, tot așa și la matematică, deși aveam de lucrat o ecuație, stăteam cu pixul în până privind în gol și încercând să-mi limpezesc creierul însă fără folos. Prietena mea spune că nu mă înțelege, că ba acum sunt super fericită și iritabilă chiar, iar peste o săptămână sau mai puțin sunt super tristă și nu îmi pasă de nimic.
Am făcut un test online de psihiatrie în glumă și răspunsul a fost că am tulburare bipolară sau ceva însă nu prea cred în asta. Totuși am vorbit cu profesoara mea de Științe sociale și mi-a spus că ar fi bine să merg la consiliere. Îmi e frica să mă duc… Așa că aș vrea să vă cer voua părerea mai întâi. Nu cred că vârsta ar conta, însă totuși am aproape 14 ani… Nu sunt tristă de obicei de și nici nu știu de ce am aceste ieșiri, părerea mea e că poate e din cauza pubertății dar aș vrea să fiu sigură”
Noi am observat zile în care copilul era poate mai apatic dar am pus totul pe seama stresului de la școală sau pe situații în care eram nevoiți să-i refuzăm anumite mofturi, despre rana de la mână pe care, întradevăr o are, a motivat că a încercat să se radă cu un aparat de ras și neștiind să-l folosească s-a rănit.
Vă stau la dispoziție cu alte detalii dacă mai sunt necesare și vă rog din suflet să îmi dați o mână de ajutor! Vă mulțumesc anticipat!
  • Botezat-Antonescu Radu
    Botezat-Antonescu Radu sugestia mea este sa mergeti la un control de psihiatrie pediactrica pt ca trebuie consultata direct de catre un specialist. Aceste oscilatii par sa iasa din liniile normale, insa ce este foarte ingrijorator este ca recunoaste DOUA tentative de suicid! Nu mai asteptati!
  • Andreea Monica Florea - Gângă
    Andreea Monica Florea – Gângă Este o vârstă periculoasă în sensul că dau curs imediat impulsului suicidar. Și le poate ieși, din greșală. Mergeți cât de repede se poate, așa cum a scris și Botezat-Antonescu Radu, la un specialist în psihiatrie pediatrică. Au fost suficiente amănunte pentru a înțelege gravitatea situației. Nu încercați să abordați cu ea subiectul referitor la ceea ce ați găsit pe site. Neștiind cum să gestoinați o veți face să se închidă în ea și să se ascundă. Este nevoie de delicatețe și compasiune.
  • Monica Enescu
    Monica Enescu Discutați cu ea, mai întâi încercați sa vedeți dacă va poate povesti ce se întâmplă cu ea, dacă e nevoie discutați despre ce ați găsit în telefonul ei și mergeți împreună la psihiatru. Pe acest grup au fost de-alungul timpului mesaje asemănătoare cu al fiicei dvs. Este foarte posibil ca schimbările hormonale să producă aceste schimbări chimice în creier, pentru care există tratament!


Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita