Peștele poluat din farfuriile românilor – cum poate ajuta seleniul
Sute de tone de pește toxic au ajuns pe mesele românilor, expunând oamenii la metale grele cum ar fi mercurul. Peștele este, de asemenea, o sursă bogată de seleniu, un micronutrient care este esențial pentru sănătatea organismului și are un efect protector asupra celulelor umane.
Continuați să citiți și aflați de ce aveți nevoie de mai mult seleniu dacă sunteți expus la mercur.
Peștele este ca o sabie cu două tăișuri: pe de o parte conține o serie de vitamine și minerale esențiale, care sunt importante pentru sănătate. Pe de altă parte, atunci când consumăm pește, ne expunem la metale grele, cum ar fi mercurul. Acest compus neurotoxic potențial dăunător este asociat cu leziuni cerebrale, deci este destul de tulburător faptul că sute de tone de pește din apele poluate au ajuns pe piața românească, așa că acum Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății analizează situația.
Micronutrientul care contracarează mercurul
Peștele, în special cel gras, cum ar fi heringul, macroul și somonul, conține, de asemenea, seleniu, un micronutrient care este esențial pentru sănătatea umană. Dr. Nicholas Ralston, biochimist și biolog care lucrează la Universitatea din Dakota de Nord, SUA, explică modul în care seleniul se leagă de mercur și formează un compus inert numit seleniat de mercur. Acest lucru este foarte util, deoarece mercurul astfel “încătușat” nu este în măsură să acționeze asupra țesuturilor corpului.
Dezavantajul este că seleniul folosit în acest proces de legare nu mai este capabil să asigure suport diferitelor proteine dependente de seleniu (selenoproteine), necesare pentru: apărarea imună, producția de celule spermatice, funcția tiroidiană etc.
Europenii nu dispun de seleniu
O dietă zilnică echilibrată, cu surse bune de seleniu, cum ar fi peștele (dar și fructele cu coajă lemnoasă, cerealele integrale și carnea), este foarte importantă pentru a obține seleniul necesar pentru organism.
Dar conținutul natural de seleniu din terenurile agricole din Europa este relativ scăzut, existând o cantitate mai mică de seleniu în culturile europene comparativ cu culturile din Statele Unite ale Americii și Japonia.
Suplimente alimentare cu seleniu cu biodisponibilitate bună
O modalitate bună de a face față acestei situații este să luați un supliment alimentar precum SelenoPrecise. Această drojdie organică de seleniu este dezvoltată special pentru compensarea conținutului scăzut de seleniu din dieta europeană. Studiile arată că 88,7% din conținutul de seleniu din SelenoPrecise este absorbit în sistemul digestiv, ceea ce îl face unul dintre cele mai biodisponibile preparate pe bază de seleniu de pe piață.
|
|
---|
Mai multe informații despre peștele contaminat apărut pe piața din România găsești aici: stirileprotv.ro/scandalul-pestelui-contaminat-cu-plumb-sau-mercur
Articol preluat de pe: pharmanord.ro/peste-poluat-cum-poate-ajuta-seleniul