Oamenii de știință ne recomandă să luăm această vitamină în sezonul rece – știți de ce?
Este un fapt cunoscut că sezonul rece aduce cu sine o serie de provocări pentru organismul nostru care ne pun în dificultate sistemul imunitar. Acesta este pus în situația să înfrunte o „armată” de bacterii și virusuri care ne asaltează în fiecare moment. O serie de studii științifice au demonstrat că vitamina D are un rol esențial în buna funcționare a sistemului imunitar. Dar cum putem fi siguri că avem o cantitate suficientă de vitamina D în organism pentru ca sistemul nostru imunitar să funcționeze la parametri optimi?
Oamenii de știință consideră că, pentru a avea o stare de sănătate optimă, ar trebui să avem un nivel de vitamina D în sânge de 30-50 ng/mL (nanograme pe mililitru). Un studiu recent, realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Institutul National de Endocrinologie C. I. Parhon din București, care a fost făcut pe 8.024 de persoane, a arătat că 86,1% dintre acestea aveau nivelul de vitamina D în sânge de aproximativ 30 ng/mL.
Un semnal de alarmă este faptul că peste 86% dintre femeile și bărbații care au fost testați în acest studiu aveau un nivel de vitamina D în sânge de aproximativ 30 ng/mL, mult prea mic pentru a ne menține o stare optimă de sănătate. Acest lucru ne ridică semne de întrebare referitoare la aportul de vitamina D în organism.
Alimentele, în special peștele gras, ne pot furniza o anumită cantitate de vitamina D, dar cea mai bună sursă o reprezintă expunerea la soare, în timpul căreia organismul nostru are capacitatea de a sintetiza această vitamină. Este nevoie, însă, să ne expunem zilnic cel puțin 20-30 de minute la soare, pentru ca organismul nostru să producă suficientă vitamina D pentru a avea un organism sănătos.
Dacă nu avem suficientă vitamina D în organism, atunci, acest lucru poate reprezenta o problemă, deoarece avem nevoie de această vitamină pentru a ne menține sănătatea oaselor și a dinților, precum și pentru buna funcționare a mușchilor.
Ce putem face atunci în perioadele în care nu este posibilă expunerea la soare, în special între lunile septembrie și martie? Pe lângă sursele alimentare, putem apela și la un supliment alimentar cu vitamina D, care este ușor absorbit în organism, având o biodisponibilitate ridicată. Biodisponibilitatea este un criteriu esențial pentru alegerea unui supliment alimentar eficient. Aceasta se referă la cantitatea de substanță activă din suplimentul alimentar (în cazul nostru vitamina D) care rămâne în organism și este folosit de către acesta, după administrarea suplimentului. Mai mult, este important și modul în care această substanță este furnizată organismului: deoarece vitamina D este liposolubilă (se dizolvă în grăsimi), absorbția ei crește atunci când este dizolvată într-o bază uleioasă.
Oamenii de știință au publicat recent date care arată că Vitamina D3 este cea mai potrivită formă de vitamina D pentru a fi folosită în suplimentele alimentare, deoarece este ușor absorbită în organism.
Este de dorit ca suplimentul alimentar, ales pentru a fi administrat atunci când avem nevoie de o suplimentare cu această vitamină esențială, să respecte criteriile de mai sus. Cu un produs precum D-Pearls Bio-Vitamina D3 este ușor să creștem nivelul de vitamina D din sânge. Capsulele gelatinoase moi de D-Pearls conțin o formulă specială de vitamina D, dizolvată în ulei de măsline, care asigură o absorbție ridicată a nutrientului activ. Fiecare capsulă conține 800 UI (20 de micrograme) de vitamina D3.
Doza administrată este în strânsă legătură cu nevoile nutriționale ale organismului, de aceea este bine ca administrarea suplimentelor alimentare să fie făcută în funcție de recomandările medicale de specialitate.
Medic de Medicină Generală