Arhiva lunara pentru noiembrie, 2012
Afectiuni ale coloanei vertebrale si felul in care acestea se rasfrang asupra intregului organism
Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale
Cifoza | Scolioza | Lordoza
Aceste afectiuni sunt modificari patologice de ax ale coloanei vertebrale.
Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei. Cifoscolioza este o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara si curbura laterala.
Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, mai mult de 100, luand forma literei „C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, realizand litera „S”. Aceasta deformare, observata mai bine din spatele persoanei sau din fata, se poate realiza spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei.
Lordoza este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.
Netratate, in timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care persoana incearca sa adopte o pozitie corecta, duc la aparitia durerilor de spate.
Bolile coloanei vertebrale
Aparitia bolilor de coloana vertebrala poate fi grabita de traumatisme ale coloanei, pozitii incorecte ale coloanei in timpul activitatii, caratul greutatilor prea mari, osteoporoza, cifoza, scolioza etc. Toate aceste cauze pot conduce in timp la hernie de disc, sciatica, stenoza spinala si spondiloza. In cazurile in care articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale tind sa se inflameze, poate sa apara spondilita anchilozanta.
Deteriorarea discului intervertebral
Cea mai intalnita afectiune la coloana este deteriorarea discului sau osteoartrita. Organismul imbatraneste in timp, iar discurile se deshidrateaza sau se usuca si isi pierd capacitatea de a amortiza socurile. Oasele si ligamentele ce alcatuiesc coloana vertebrala devin si ele mai putin flexibile. Deteriorarea discurilor este o reactie normala a organismului si nu constituie o reala problema. Problema apare atunci cand aceste discuri incep sa puna presiune asupra ramificatiilor nervoase din apropiere sau pe maduva spinarii.
Stenoza spinala (stenoza de canal vertebral)
Un alt rezultat al degenerarii coloanei vertebrale este stenoza spinala lombara (LSS). Aceasta boala implica o ingustare a canalului care gazduieste maduva spinarii si ramificatiile nervoase. Deoarece canalul rahidian se reduce, maduva spinarii este adesea comprimata in totalitate, si nu doar un singur nerv. Pacientii care sufera de LSS, simt uneori o senzatie de slabiciune si dureri la nivelul picioarelor, o durere surda in zona lombara a spatelui, intepaturi in picioare sau fese atunci cand merg sau cand stau in picioare. Simptomele LSS apar de obicei la pacientii cu varsta trecuta de 50 de ani. Exista si stenoza spinala cervicala.
Spondiloza
Spondiloza este o afectiune care apare in mod natural ca urmare a inaintarii in varsta. Este un proces normal de degradare a coloanei vertebrale si elementelor adiacente (muschi, ligamente paravertebrale si discuri intervertebrale) dupa solicitari repetate.
Spondilolisteza
Degenerarea coloanei poate duce si la aparitia unei alte afectiuni numita spondilolisteza, ce se caracterizeaza prin alunecarea anterioara a unui corp vertebral fata de restul vertebrelor. Mai exact o vertebra se poate deplasa si iesi din aliniamentul celorlalte vertebre adiacente. Ca si la celelalte afectiuni ale coloanei vertebrale, tratamentul conservator poate alina durerea, cu exceptia cazului in care radacina nervului este iritata.
Simptomele afectiunilor de coloana
Zona cervicala
In aceasta zona, manifestarile simptomatice ale acestor boli degenerative cuprind de la parestezii ale membrelor, greutati in efectuarea anumitor miscari, stari de oboseala, ameteli si dureri de cap, sunete in urechi, vederea incetosata, dificultati de concentrare si de memorie etc, fiind afectati nervii care pleaca de la nivelul coloanei cervicale spre cap, umeri si maini.
Zona dorsala (toracala)
Daca zona cu probleme se afla pe coloana dorsala, atunci simptomele pot sa includa nevralgiile intercostale, tulburari de genul distoniei neurovegetative si altele.
Zona lombara
In aceasta zona, simptomele date de spondiloze sunt mai deosebite. Pot sa apara lombalgii, dureri pe traiectul nervului sciatic.
Tratarea afectiunilor coloanei vertebrale
In prezent puteti gasi mai multe tipuri de tratamente pentru afectiuni ale coloanei vertebrale propuse de diferite cabinete si clinici medicale sau specialisti in kinetoterapie si chiroterapie. De asemenea exista o gama larga de terapii alternative si complementare care trateaza bolile coloanei vertebrale (Ex: terapia bowen etc).
Afectiuni ale coloanei vertebrale si modul in care acestea pot influenta intregul organism
Mai jos regasiti un intrument (pe care unii dintre voi deja iti stiti) cu care puteti identifica posibilele afectiuni generate de probleme la anumite vertebre (este in limba engleza). Plimbati mouse-ul peste vertebre pentru a vizualiza posibilile simptome si afectiuni legate de fiecare vertebra in parte.
Daca doriti sa vizualizati pe tot ecranul sau sa descarcati acest instrument apasati aici.
De asemenea, va invitam sa vizionati urmatoarele filmulete:
Ce cauzeaza sciatica?
Despre trosniturile care se aud in ajustarile chiropractice
CARTE | Cartea uleiurilor volatile
Va invitam sa descarcati “Cartea uleiurilor volatile“, oferita cadou de Dr. Cristina Pavel, Steaua Divină.
Uleiurile volatile sau „esenţiale” ne transpun într-o lume magică și ne dezvăluie secretele plantelor din care au fost extrase. Fie că provin din rădăcini, frunze, seminţe sau flori, toate acţionează atât asupra corpului nostru, cât și asupra psihicului.
În general, uleiurile volatile se folosesc în aplicaţii externe, diluate în apă sau ulei–bază (ex. ulei de migdale sau de susan), ca și inhalaţii, uleiuri de masaj, băi aromatice. Unele dintre uleiuri se pot administra și intern, la recomandarea medicului, în doze foarte mici și pe perioade scurte. Ne ajută să ne armonizăm fiinţa pe toate planurile, să îndepărtăm anxietatea, stresurile, depresia și fricile și astfel să ne cunoaștem mult mai bine.
Proprietăţile curative ale uleiurile volatile pe care le folosiţi depind direct de gradul de puritate al acestora. Din această cauză este de dorit să folosiţi uleiuri volatile oferite de producători autorizaţi, care asigură un standard ridicat de calitate.
Pentru mai multe informaţii descarcă Cartea-Uleiurilor-Volatile.
Multumim Dr. Cristina Pavel!