consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Sotul meu m-a inselat in urma cu doi ani si de atunci nu mai am liniste, traiesc cu frica si nesiguranta.

Terapeuti RO 8:19am Jun 27
Mesaj:
Buna ziua,in urma cu 2 ani,am aflat ca sotul meu ma inseala,am decis atunci sa incerc sa il iert, si sa mergem mai departe,la insistentele Lui.De atunci nu mai am liniste,traiesc cu frica SI nesiguranta zilnic.Voi reusi sa trec peste aceste ganduri vreo data?

Botezat Radu 10:05am Jun 27
Dvs ar trebui sa stiti cel mai bine cum va este confortabil. Ce va doriti? O viata alaturi de o persoana in care nu mai aveti incredere… sau…? Incercati o terapie de cuplu, poate apar raspunsuri mai clare. Succes!

Clau Anki 11:05am Jun 27
Inseamna ca nu l-ai iertat. Iertarea nu inseamna a inchide ochii si a pretinde ca problema nu mai exista. Iertarea inseamna a-ti asuma problema in asa fel incat ea sa nu continue sa existe ca si o "problema". Cu alte cuvinte, iertarea inseamna a patrunde in miezul problemei, a o intelege la nivel rational, iar apoi ar urma o impacare cu aceasta problema la nivel afectiv. Totul depinde de discursul tau interior, de ce iti spui tie insati. Daca iti spui "trebuie sa ma respecte, trebuie sa fiu unica femeie din viata lui, trebuie sa ma iubeasca", atunci e clar de ce exista aceasta frica si nesiguranta: pentru ca sunt niste reguli pe care le faci destinului si nu ai garantia ca destinul se va supune regulilor tale. Daca iti spui "mi-ar placea sa fiu unica femeie din viata lui si ar fi foarte frumos sa ma iubeasca doar pe mine, dar daca nu se intampla cum vreau eu atunci pot trai la fel de bine, desi ar fi neplacut" – atunci frica ar disparea ca prin minune. Referitor la nesiguranta, e util sa o accepti; cata vreme vrei sa detii controlul cu orice pret, atunci e normal sa apara si alta frica (suprapusa peste frica de pierdere), si anume frica de neputinta. Si ca sa-ti raspund la intrebarea daca vei reusi sa treci peste aceste ganduri vreodata, nu vei reusi atat vreme cat ele persista neschimbate in mintea ta; vei reusi sa treci peste ele daca le vei inlocui cu altele mai rationale, de genul dorintelor si nu de genul regulilor. Acest demers este simplu de spus, dar foarte greu de implementat fara orientare din partea unui psihoterapeut cognitiv-comportamental. Asa cum atunci cand te doare un dinte mergi la stomatolog ca sa scapi de aceasta problema, tot asa, daca aceasta problema a iertarii a ajuns sa iti afecteze functionarea in familie, si daca vrei sa scapi de ea, atunci apelezi la ajutor specializat. Cu cateva randuri scrise aici, problema nu se rezolva, eventual se poate ameliora putin, dar ramai vulnerabila in continuare. Cu timpul problema creste, nu se uita si cu atat mai mult nu te vindeci.

Carmen Caramlau 2:43pm Jun 28
Ce ati facut acum doi ani a fost ca raspuns la insistentele sotului, nu a fost reactia dvs instinctuala, care incearca sa iasa la iveala prin reactiile pe care ni le descrieti. La terapie va puteti lamuri mai bine.


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile