Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Cum sa ma comport cu fiica mea, care are depresie? Nu am avut niciodata o relatie prea buna si a plecat de acasa de la 15 ani…

Terapeuti RO 10:23am Oct 8
Mesaj:
Am fiica de 33 ani,ce convietuieste cu un tanar apropiat de varsta,care a facut,insa,pasul spre casatoria ce se va oficia anul viitor.In momentul de fata,fata noastra a fost diagnosticata cu depresie si se afla sub tratament medicamentos si de consiliere.Dupa spusele terapeutului depresia s/a instalat pe fondul unei probleme somatice la nivelul stomacului,dar nu numai.Ea acuza aceasta stare pe fondul unei adolescente furtunoase care a facut/o sa plece de acasa pe la 15/16 ani din cauza lipsei atentiei din partea noastra ca parinti.Eu,la randul meu,in acea perioada,am facut o usoara depresie,urmarita medical, pentru ca nu am inteles actiunile e.Toate interventiile noastre de a intregi familia,in diferite etape,au fost nule.Mi/am asumat aceasta stare si am incercat sa/i oferim toate conditiile pentru a continua scoala si a/si trai viata in siguranta(am cumparat apartament,am sustinut financiara,etc).Dupa 2 ani de plata a taxelor scolare, intretinerea ei si a prietenului cu care locuia la acel moment, am aflat ca nu a fost nici o ora la facultate si am suspendat tot.S/a descurcat pe fortele proprii,cu mare efort fizic care i/ar fi declansat gastrita.Legatura cu noi a fost sporadica,noi pastrand distanta,fara sa ne amestecam in viata personala a ei, desi nu eram de acord cu multe din actiunile ei.Acum nu stiu cum sa o ajut sa treaca peste aceasta depresie,dar mai ales nu stiu daca este momentul unei casatorii sau cum sa gestionez faza,cand viitorul ginere este extrem de distant cu noi/ne acuza ca nu am fost fizic langa fata noastra cand a avut nevoie de ingrijiri medicale,permanent pesimist,nesociabil,somnoros,extrem de fricos cu starile ei,etc.Financiar isi permit peste medie.Daca inainte nu puteam purta nici o discutie cu ea, deoarece o apuca plansul,acum,putem vorbi multe, dar tot imi cenzurez sfaturile pentru a nu intra in viata ei personala.Oricum noi vedem alftel lucrurile,dar nu inseamna ca sunt si corecte.Cum ar trebui sa ne comportam cu viitorul ginere?Dar cu ea?

Botezat-Antonescu Radu Andrei 2:27pm Oct 8
avand vedere ca vorbim despre fata Dvs. indicat ar fi ca atentia sa fie focalizata catre procesul ei terapeutic, care, in timp, ii va oferi stabilitatea de a lua deciziile cele mai bune pentru ea si viitorul ei. Inteleg grija Dvs. insa decizia ramane a ei. Incercati sa o incurajati mai intai doar catre terapie; cand apare urmatoarea faza fiti alaturi de a (imi imaginez ca asta si are nevoie – daca nu, macar aflati ce nevoi are si incercati sa le sustineti, asa cum puteti). Succes!

Clau Anki 9:08pm Oct 8
Doamna draga, sfaturile sunt foarte bine venite, atunci cand sunt cerute. Daca stati de-o parte, fara sa-i spuneti fiicei ca sunteti alaturi de ea si fara sa-i spuneti ca daca are nevoie de un sfat sunteti gata sa i-l oferiti, atunci s-ar putea sa se simta neglijata, cum probabil s-a mai simtit atunci cand ati decis sa mentineti distanta. Daca a fost diagnosticata cu depresie, atunci are nevoie de sustinerea dumneavoastra si de validare, mai mult ca oricand. Si nu cred ca din cauza gastritei a facut depresie, ci… mai degraba din cauza anxietatii si a stresului (de pe vremea cand ati lasat-o singura) a facut si gastrita. Cu siguranta ca acea anxietate nu s-a vindecat si, de obicei ea vine la pachet si cu depresie, atunci cand e persistenta, pe fondul unor probleme de viata. Asa ca o puteti interba ce nelinisti are si ce nevoi are; o puteti asigura de sustinerea, dar si de aprecierea dumneavoastra, indiferent ce decizii va lua in viitor. Apoi, daca a luat decizia de casatorie cu acel barbat, o puteti intreba daca s-a gandit bine sau simte nevoia de inca putin timp de gandire. Nu incercati sa o influentati, pentru ca va trebui sa va asumati si consecintele si responsabilitatea lor, in cazul in care va actiona potrivit criteriilor dumneavoastra si nu ale ei. Iar daca viitorul ginere este fricos, asa cum spuneti, legat de starile ei, inseamna ca ii pasa, si nu vrea sa o pasca nici un pericol; dar nu stie cum sa evite un posibil pericol. Ca este "nesociabil"… poate cu dumneavoastra, chiar recunoasteti ca este distant cu dumneavoastra. Asta e in functie de ce fel de prezentare a socotit fiica dumneavoastra sa va faca, dar si in functie de ce fel de feed-back-uri a primit el din partea dumneavoastra. Si daca e somnoros, poate ca momentul vizitei dumneavoastra nu este cel mai potrivit. Nu incercati sa ii impuneti valorile dumneavoastra si nici nu i le desconsiderati pe ale lui. Daca ii respectati sistemul de valori, in functie de care va avea si anumite nevoi, atunci va fi liniste si pace. Si nu uitati: sfaturile sunt bine venite DOAR atunci cand sunt cerute! Numai bie!


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita