Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Mama mea arata mereu semne de slabiciune, stres, vede numai pericole, este defensiva…

Terapeuti RO 2:31pm Oct 13
Mesaj:
Buna ziua, sunt Andrei 18 ani, student. Familia mea este una hibrid de 5 ani cu mama naturala, un tata vitreg(probleme in urma pierderii tatalui in adolescenta, fricos,conservativ), sora geamana.Mama mea 46(un fizic si spirit tanar)arata semne in permanenta de slabiciune, stres, este constienta numai de pericole, este defensiva, supra protectoare, pasiva in plan social…este o persoana infranta. As vrea sa pot sa o ajut insa mereu cand ii scot in fata cat de departe este de cum era inainte cu cativa ani. Ar trebui sa vada un psiholog? Cum o pot convinge ca are o problema psiholigica complexa, mereu clacheaza cand ii explic ca are o problema. Deasemenea, cercul social al ei se reduce la parintii si cateva rude.

Roxana Ursz 2:42pm Oct 13
Andrei, in primul rand, faptul ca tu ai etichetat problema mamei tale ca fiind "o problema psihologica complexa", s-ar putea sa fie, de fapt, obstacolul principal pe care il vede mama ta in consultul unui psiholog. Este, intr-adevar, o problema pe care ar putea-o rezolva un psiholog, iar rolul tau este acela de a o convinge pe mama ta ca nu e nebuna, ca "problema ei psihologica complexa" este de fapt un conflict interior pe care il poate rezolva cu ajutorul unor discutii avizate cu un specialist. Omul este o fiinta sociala, iar asta ar trebui sa ii dea curaj mamei tale. Bafta :)

Alina Mihalache 6:21pm Oct 13
Daca nu vrea la psiholog, nu o poti obliga. Cand un om vine la psiholog, trebuie sa vrea asta intr-o anume măsură. Asta garanteaza oarecum succesul. Pana una-alta, poti sa incepi mai intai prin a-i oferi diverse ocazii in care sa faca ceva placut pentru ea (un mers la coafor, la sala – miscarea produce endorfine si acolo poate socializa, o excursie, spectacole, film, etc. Tu o cunosti mai bine). Aceste aspecte pot avea efect mai lent comparativ cu psihoterapia, dar sunt un inceput. Si inca ceva: pentru a ajuta un om, trebuie sa pui accent pe resurse, pe ce are bun, pe calitati, pentru ca poate ea nu le mai vede, si nu pe a scoate ce este rau in evidenta… Pot sa asociez cu invatamintele unui vechi proverb romanesc, ca sa fiu mai explicita: nu vorbi despre Satana, ca apoi va veni la tine…


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita