Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Am un baietel de aproape 4 ani, care nu vorbeste. Bodogane ca un bebe. Cand copiii fac galagie isi pune mainile in urechi si nu vrea sa se joace cu ei. Nici noi nu suntem foarte vorbareti.

Terapeuti.ro 8:03am May 25
Mesaj anonim, prin www.terapeuti.ro:

Am un baietel de aproape 4 ani, care nu vorbeste. Spune foarte putine cuvinte clar, iar in general bodogane ca un bebe. Cand il rog sa repete ceva reuseste uneori, dar de multe ori repeta foarte stalcit. Cand copiii fac galagie isi pune mainile in urechi si nu vrea sa se joace cu alti copii.
In familia noastra e liniste si nu ne certam, nici nu ascultam muzica tare si poate de asta il deranjeaza galagia, dar imi fac griji ca ar fi altceva pentru ca la 3 ani si 7 luni un copil ar trebui sa vorbeasca fluent.
Poate vorbeste greu din cauza ca e singur la parinti si nici noi nu suntem foarte vorbareti.
Cand este acasa se comporta normal si 90% din timp este foarte vesel si se joaca cu jucariile lui.


Fanache A. Remus 8:47am May 25
Problema apare de obicei in familiile in care nu se discuta prea mult, el neavand un model face doar ce vede, nevazand pe nimeni vorbind mai mult timp in familie, nu are de unde sa se inspire si sa inceapa sa vorbeasca. Recomandarea mea este 1) incercati sa va faceti timp sa discutati 30-60 minute pe zi in familie defata cu el (chiar daca nu sta sa va asculete sau nu pare atent, chiar daca el se joaca in aceeasi camera, va aude in fundal si memoreaza si in timp isi va da drumul si va fi si el vorbaret. Discutiile pot fi despre orice, vreme, evenimentele de peste zi, sentimente, probleme, etc, conteaza interactiunea si timpul cat se discuta pe langa el. 2) unii copii incep sa se exprime de pe la varste mai inaintate (5-6 ani) – nu toti avem un moment anume, unii sunt mai rapizi altii mai inceti, dar daca dupa varsta de 5-6 ani vedeti ca problemele continua, un logoped va poate ajuta in privinta asta (vedeti la gradinita sau la scoala ce logoped are acea gradinita si discutati cu el). 3) Are nevoie de multa interactiune atat cu familia cat si cu alti copii de aceeasi varsta ca el, la gradinita si in parc e cel mai bine pentru a-si dezvolta personalitatea si a incepe sa interactioneze cu cei din jurul lui – va fi astfel fortat sa inceapa sa vorbeasca cu copii ca sa poata fi inteles, la inceput pasi mai timizi, dar mai tarziu va prinde curaj.

Cristina Hazulea 9:00am May 25
ati fost cu el la medic? inainte de toate trebuie sa excludeti cauzele medicale . apoi consultati un psihiatru/ psiholog

Fanache A. Remus 9:04am May 25
da, e posibil sa aiba probleme si de atentie, lipsa de concentrare, probleme care pot fi detectate in urma analizelor la medic. Daca insa ati eliminat problemele medicale, logopedul e urmatorul pas (pe langa ce am spus mai sus)

Ana Maria Gherasim 9:17am May 25
Eu va recomand cat mai urgent o evaluare pluridisciplinara si apoi o interventie logopedica! Nu lasati timpul sa treaca, este in dezinteresul copilului dvs! Mult succes ☺

Diana Mihai 9:24am May 25
Mergeti la o evaluare logopedica

Doina Zamfirescu 9:58am May 25
Apelati la un logoped cat mai curand.Acesta va evalua copilul si va va spune ce fel de interventie este necesara.

Remus Sandu 10:58am May 25
Nu uitați să treceți și pe la un gastroenterolog. Mai multe detalii în acest studiu. https://wp.me/p48646-10Q

Ardus Cecilia 12:19pm May 25
Parerea mea este sa-i faceti o evaluare psihologica amanuntita…Faptul ca isi pune mainile la urechi si nu vrea sa se joace cu alti copii exista suspiciunea de "note autiste".Am spus SUSPICIUNE….In urma unui sms pe net nu poti da un verdict.Asa xa va recomand testare la psiholog clinician .

Daniela-Monica Guzu 4:43pm May 26
Da, cereti o evaluare psihologica complexa a copilului dvs, este necesar, nu mai amanati. SUCCES!


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita