Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Am tulburare de adaptare si mi s-a recomandat tratament cu Venlafaxina si Anxiar. Ma temeam de efectele adverse si ca imi va crea dependenta, asa ca am decis sa nu iau tratamentul, iar problemele mele nu s-au rezolvat. Abia reusesc sa imi cumpar mancare, sa platesc facturile, ma trezesc greu dimineata, parca functionez la un potential foarte scazut.

Mesaj anonim, prin secțiunea Psihoterapie online:
Buna, F, 30 de ani.
Am primit la un consult psihiatric diagnosticul de tulburare de adaptare alaturi de un tratament cu Venlafaxina si Anxiar in doze mici ( pentru inceput) plus alte medicamente tonice, de suport. Eu nici nu am auzit de asa o afectiune pana acum si am fost cam sceptica sa incep tratamentul, am negat ca ar fi totusi o problema asa grava si am zis eu ca as putea-o rezolva si altfel ( prin alimentatie , sport, etc.- alimente bogate in serotonina, mai ales ca eu fusesem vegana o perioada si am zis ca poate si din aceasta cauza am carente). Mi-a fost si frica sa incep tratamentul pentru ca locuiesc singura( si se spune ca un tratament psihiatric trebuie inceput supravegheat) si ma temeam de efectele adverse ( ce scrie pe prospect), ma gandeam ca imi va modifica reactiile, ca voi face gesturi pe care de obicei nu le fac, ma temeam sa nu ajung sa imi fac rau singura ca urmare a medicatiei sau ma temeam ca imi va crea dependenta. Medicul meu psihiatru nu prea mi-a linistit aceste temeri, mi-a spus sec ca asa sunt toate medicamentele, toate au reactii adverse. Am decis sa nu iau tratamentul, dar problememle mele nu s-au rezolvat de 1 an. Adica sunt asa, pe o linie de plutire, dar nu progresez deloc,nu pot indeplini prea multe task-uri pe parcursul zilei, abia daca reusesc sa imi cumpar mancare si sa platesc facturile, ma trezesc greu dimineata si pierd o buna parte din zi, parca functionez la un potential foarte scazut. Ce imi puteti spune din punct de vedere psihologic despre aceasta afectiune? Se poate ea trata si la psiholog? Ce se urmareste pe parcursul terapiei la psiholog in cazul acestei afectiuni? Precizez ca eu am mai facut psihoterapie, dar nu tintit pe aceasta afectiune ( pentru ca la psihiatru am fost ulteior, psihologul nu a identificat acest diagnostic).
  • Ilius-Olariu Ana-Maria
    Ilius-Olariu Ana-Maria Recomand psihoterapie. Nu necesită neapărat medicație și oricum recomandarea pentru medicație tot la psihiatru te duce. Însă un terapeut îți va stabili dacă este nevoie și de medicație sau merge intervenția fără. Practic se lucrează mai mult pe tratamentul anxietății în raport cu ceva, pe înțelegerea modului tău de viață și cauzelor pentru care resimți starea de fapt, apoi pe corectarea stilului de viață în sens adaptativ ție. Eu aș începe acest proces de psihoterapie, momentan fără apel la medicație. Mai mult nu am ce spune neavând suficiente informații.
    • Cristina Tacaciu
      Cristina Tacaciu Gresit. NU un terapeut decide daca e nevoie de medicatie. Aceasta decizie o ia pacientul impreuna cu medicul psihiatru. Nu mai dezinformati, induceti grav in eroare un om speriat si bolnav
    • Ilius-Olariu Ana-Maria
      Ilius-Olariu Ana-Maria Cristina Tacaciu eu am recomandat întotdeauna când am considerat ca ar ajuta un consult la psihiatru sau alt tip de medic, după caz, întrucât uneori pe lângă psihoterapie este nevoie și de medicație pentru rezultate optime. Poate m-am exprimat greșit sau am fost greșit înțeleasă. Numai bine!
    • Cristina Tacaciu
      Cristina Tacaciu Asta era si idee, sa nu se inteleaga ceva ce nu e adevarat. Psihoterapia este ceva ft aproape de sufletul meu, merg la terapie de 2 ani si o recomand oricui. Dar ,ca fost pacient, mi se pare ca nu trebuie sa existe divergente sau interpretari cu privire la cine prescrie medicatie psihotropa si cine ofera un diagnostic psihiatric. Psihiatrul este un specialist cu anumite competente, psihoterapeutul are cu totul altele
  • Cristina Cojocaru
    Cristina Cojocaru Aceasta afecțiune se abordează prin psihoterapie. Rolul afecțiuni este să va ajute sa va adaptati. Ea are nevoie să fie înțeleasă și nu contracarată din start pentru că mintea umana e foarte complexa și creează rezistente. Succes!
  • Cristina Tacaciu
    Cristina Tacaciu Studiile de specialitate arata ca medicatia impreuna cu psihoterapie au sansele cele mai mari in ameliorarea tullburarilor de anxietate sau a celor psihiatrice si psihologice in general. Si eu am trecut prin acelasi proces, am apelat la terapie si am amanat medicatia dar dupa cateva luni bune, in care situatia era clar ca s einrautateste si nu pot face fata singura, am inceput tratamentul prescris de medic. intotdeauna am avut noroc sa raspund pozitiv la doze mici de medicmente psihotrope dar acand a fost cazul, am marit doza. Tratamentul nu este pe viata, nu da depedenta , nu te transforma in alt om. Aici intervine terapia, care daca e facuta cum trebuie, alaturi de un terapeut cu care sa te simti ok , poate sa potenteze la maxim efectele pozitive ale medicatiei si chiar sa devina o susrsa importanta de suport si dezvoltare personala in viata ta. Eu sunt acum de 2 ani in terapie CBT si DBT dar nu numai, cu aceiais terapeuta. Inainte am fost la alti terapeuti dar cu ea m-am potrivit cel mai bine. Am luat un an medicatie , iar acum sunt mult mai bine. Am putut sa ma linistesc suficient incat sa pot invata ceva din terapie. Fara medicatie, as fi continuat cel mai probabil sama adanacesc si mai tare in depresie si anxietate. Incearca sa discuti cu cineva apropiat, caruia sa ii spui ca vei incepe un anume tratament, caruia sa ii dai contactele medicului si terapeutului tau , daca te simti comfortabil si cu care sa mentii legatura, sa te verifice sa vada ce mai faci. Stiu ca e infricosator uneori, eu mi-am luat concediu medical o saptamana cand am inceput tratamentul. Adevarul e ca , in cazul meu, organismul a tolerat ft usor medicamentele. Am am avut niste usoare dureri de cap si cam atat. Am incercat, pe cat posibil, sa raman pozitva si sa ma incred ca in timp, medicatia si psihoterapia ma vor ajuta. Asa a si fost! Bafta!


Lasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita