Argila

Mai mult sau mai putin a vazut fiecare, argila terapeutica au vazut destul de putini din pacate;. Argila terapeutica este utilizata de foarte mult timp in tari precum: Franta, Brazilia, Rusia, Italia, Spania, Ucraina, Romania, Indonezia, India. Acestea sunt numai cateva din cele sonore in acest domeniu.

Utilizarea argilei, mai intai in secret, de catre producatorii de cosmetice (baza in creme, unguente, masti) si mai apoi in fabricarea pastei de dinti si sapunurilor si a producatorilor de medicamente arata ca aceasta are un puternic impact in viata noastra de zi cu zi.

Argila terapeutica are un continut bogat in minerale si oligoelemente (cea albastra 41) largeste aplicabilitatea ei in terapiile alopate si mai ales in cea homeopata.

Terapii cu argila 

Cunoastem  efectele benefice ale bailor active efectuate in statiunile balneoclimaterice: cloruro-sodice (Sovata, Ocna Sibiului, Techirghiol, Amara, Ocna Muresului, Ocnele Mari), sulfuroase (Herculane, Govora, Calimanesti, Olanesti,Puciosa, etc), oligometalice, acratoterme (Baile Felix, Baile 1 Mai, Moneasa), insa putini stim ca aceste ape provin de pe straturi de argila care sunt bogate in mineralele care dau nume acetor bai.

Astfel de exemplu: cu 1 kg de argila diluata intr-o cada de apa fierbinte, putem trasforma pentru o zi baia noastra intr-o baie activa in care avem avantajul sa crestem atat concentratia elementelor active cat si temperatura. Cum argila contine toate mineralele si oligoelementele esentiale pentru organism, o baie lunara ne tine departe cel putin de : infectiile urinare, dermatite, ciuperci, etc.

Deloc lipsita de interes este informatia ca namolul de impachetat este o argila saraca in minerale care are un miros specific datorita impuritatilor depuse in timp, acum inchipuiti-va o impachetare cu un “namol” curat, fara miros si mult mai bogat in minerale si oligoelemente numit argila. Si aici am dorit sa ajung la impachetarile cu argila si baile in argila inmuiata in apa.

Apa minerala, cea mai bogata in minerale, obtinuta din diluarea a circa 20 gr de argila in 200 ml apa pura (izvor/plata) reprezinta azi principala utilizare terapeutica in argiloterapie, daca aceasta cura interna este urmata simultan de un regim dietetic corespunzator.

Cea mai cautata si mai valoroasa argila este cea extrasa din stratul potrivit din zacamant, respectand TOATE cerintele de extragere, manipulare si ambalare pentru acest bogat si pretios remediu natural. Exista argila care poseda camp static, valoarea acesteia creste datorita efectului terapeutic ridicat (mobilitate crescuta a ionilor) efectele terapeutice au fost confirmate de catre utilizatotori comparativ cu alte argile si mai ales cu aparitia timpurie a efectelor de ameliorare si vindecare.

Argila grasa sau untoasa

Terminologia nu are nimic comun cu proteinele, argila are continut zero de materiale organice fiind un multimineral curat. Denumirea de grasa, untoasa vine de la cataplasma de argila care are un continut de calciu mai crescut (alcalina) si ca atare, la utilizare da senzatia de gras/untos.

Pretul argilei

Daca privim argila ca pe un lut, atunci pretul ei este enorm, insa daca realizam ca este un multimineral si-l asociem cu alte produse care contin minerale (2-4 sau chiar mai multe) atunci o argila cu adevarat terapeutica este nepretuita.

Argiloterapie

Argiloterapia ca remediu a avut de trecut peste multe obstacole, de la neincrederea celor care o utilizau, de la promovarea ei de catre aventurieri si visatori care l-au pus in linia intai pe Dumnezeu pentru a-si creste vanzarile, pana la reasezarea ei in locul potrivit intre remediile naturiste.

Inca de la inceput tin sa le multumesc tuturor celor care au promovat cinstit si onest acest remediu de-a lungul timpului in Romania si nu numai. Rezultatele obtinute sunt confirmate zi de zi de analize medicale de specialitate si cuprind: cancer de piele, alopecie, psoriazis, pitiriazis, dermatita atopica, alergii, infertilitate, afectiuni hepatice, tromboflebite, hipertensiune, hipo/hipertitoidie, noduli, acneee, gastrite, osteoporoza, etc.

Desi despre argiloterapie s-au scris si sunt convins ca se vor mai scrie carti, ma opresc aici dorindu-va tuturor sanatate si frumusete vesnica !

Argiloterapeut IOAN Covaciu

www.argilaalbastra.ro

www.argiloterapie.com