Ce este cromoterapia?

Cromoterapia se bazeaza pe vechea arta a utilizarii culorilor si a luminii in tratarea afectiunilor sau a bolilor de orice fel. Practicantii cromoterapiei cred ca prin utilizarea culorilor din mediul nostru este posibila o imbunatatire a calitatii vietii si a sanatatii noastre.
Primele forme ale acestei terapii includeau utilizarea cristalelor colorate sau a luminii solare. Multi practicanti combina cromoterapia cu alte terapii complementare precum aromoterapia, masajul, cristaloterapia si yoga.

Principiile cromoterapiei

La baza cromoterapiei sta faptul ca, corpul uman absoarbe lumina care este formata din spectrul de culori. Fiecare culoare din spectru are o anumita lungime de unda, frecventa si energie asociata ei. Culorile pe care le absorbim in corpul nostru au efect asupra sistemului nervos, sistemului endocrin si a eliberarii de hormoni sau a altor substante organice. De asemenea, acestea pot afecta energiile mai subtile ale chakrelor, mentalul, emotionalul, precum si starea fizica si psihica a omului.
Simptomele afectiunilor sunt semne ale unei lipse sau utilizari nepotrivite a culorilor si luminii, de catre celulele si organele corpului uman. Acest lucru se poate datora unor factori precum modul de viata, mediul in care traim etc. Din fericire, aceasta lipsa de echilibru poate fi corectata prin utilizarea selectiva a frecventelor culorilor. Exista mai multe metode prin care se pot transmite frecventele culorilor catre corp.

Beneficiile cromoterapiei

Terapeutii care folosesc cromoterapia, sugereaza ca partea vizibila a spectrului de culori poate afecta atat mintea, cat  si corpul uman. Acestia iau in considerare aura energetica umana pe care doar putini dintre noi o pot observa.  Apoi, terapeutii iau in considerare dosarul medical si starea prezenta de sanatate a unei persoane pentru a observa aura prin concentrare. Acestia considera ca fiecare organ, parte a corpului, stare emotionala sau mentala raspunde la o anumita culoare. Observand culorile din aura energetica a unei persoane, ei pot utiliza anumite culori pentru remedierea afectiunilor.
Culorile pot fi de asemenea utilizate in practica medicala comuna, pentru tratarea icterului de care sufera nou-nascutii si a altor afectiuni. Culorile mai sunt utilizate si in terapiile complemetare pentru a intari sistemul imunitar si a asigura insanatosirea pe cale naturala.
Cromoterapia poate trata o multime de probleme, inclusiv cele legate de conditiile de stress, cum ar fi: insomnia, anxietatea, astmul, devieri de comportament, depresia etc. In special aceasta poate ajuta la recuperare dupa operatii sau boli grave. De asemenea, cromoterapia poate ajuta la cresterea nivelului creativ si in procesul de invatare.

Forme de tratament ale cromoterapiei

Tratamentele acestei metode sunt variate:

  • Concentrarea luminii solare pe zonele afectate –  utilizarea anumitor alimente colorate in alimentatia noastra produc anumite reactii in corp. De exemplu, carotenul (prezent in morcovi sau cartofi dulci) are culoarea portocalie si se afla in compozitia vitaminei A. Aceasta formula poate fi utilizata in mentinerea sanatatii pielii, a mucoaselor etc;
  • Consumul de “apa de curcubeu” – apa se pastreaza intr-un recipient colorat si se expune la soare. Culorile recipientul isi adauga energiile la cele ale apei si, in momentul consumului, ne imbibam cu aceste energii alaturate de culoarea respectiva;
  • Respirand culorile – Afirmand acest lucru ne referim la respiratia normala, dar imaginandu-ne in acelasi timp, ca aerul este colorat (cu o anumita culoare, in functie de scopul urmarit);
  • Lumina alba  - Aceasta straluceste prin filtre colorate si este directionata catre parti ale corpului sau catre intregul corp;
  • Imbracamintea colorata – anumite culori ale imbracamintii pe care o purtam pot filtra lumina, iar corpul nostru o absoarbe.

Cum functioneaza cromoterapia

S-a demonstrat stiintific ca toate lucrurile si fiintele au o vibratie proprie. Acesta vibratie are o anumita frecventa. Acelasi lucru este valabil si in cazul afectiunilor care ne afecteaza sistemul, fie ca sunt virale, bacteriologice, parazite sau simple ciuperci. Toate acestea au vibratie proprie si unica.
Trebuie sa stim ca cromoterapia nu ne poate afecta negativ si poate fi folosita, in special, ca si tratament alternativ.
Fiecare culoare din spectru culorilor vibreaza pe o banda proprie si fiecare parte din corpul nostru rezoneaza la o culoare proprie. Cand nu ne simtim bine, suntem bolnavi sau prost dispusi, putem utiliza culorile pentru a armoniza vibratiile si restabili echilibrul. Prin restabilirea echilibrului “corpului energetic”, putem crea armonia “corpului fizic”.
Limbajul psihologic al culorilor este usor de invatat. De exemplu, culorile calde, cum ar fi galben sau portocaliu, pot produce excitatie nervoasa si fericire. Culorile reci, cum ar fi albastru sau indigo, calmeaza nervii. Daca ne simtim bine si suntem echilibrati, nu trebuie sa existe preferinte pentru o anumita culoare. Daca suntem atrasi de o anumita culoare, aceasta se intampla deoarece fiecare culoare in parte este necesara pentru a produce echilibrul corpului energetic.