Sfatul terapeutului
Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebariAdreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat
Tulburarea de depersonalizare se vindeca sau nu? Sufar de aceasta afectiune de cativa ani si parca cu cat trece mai mult timp, cu atat ma simt mai rau. Pe scurt, simt ca gandurile nu imi apartin si sunt un “musafir” in propriul meu creier.
Tulburarea de depersonalizare se vindeca sau nu? Sufar de aceasta afectiune de cativa ani, si parca cu cat trece mai mult timp, cu atat ma simt mai rau. Pe scurt, simt ca gandurile nu imi apartin si sunt un “musafir” in propriul meu creier. Am ganduri, dar nu exista nici o reactie emotionala la gandurile respective. In afara de acele ganduri care simt ca nu sunt ale mele, in 90% din timp mintea mea e goala si sunt intr-o stare continua de anxietate (anxietatea mi-a cauzat depersonalizarea). Cateodata parca plutesc, nu imi recunosc vocea sau nu ma recunosc in oglinda, iar de multe ori zici ca doar exist, dar nu simt ca traiesc. E ca si cand sunt certata cu mine. Stiu deja ca o sa imi recomandati terapie, dar ma duc deja de multa vreme (2 ani) si nu se vede nimic. Vreau doar sa stiu daca aceasta tulburare se poate vindeca, si daca DA, atunci cum pot sa ma ajut singura?
cu un medic psihiatru ai vorbit? Daca nu, iti recomand sa ceri medicului de familie un bilet de trimitere si sa faci o vizita medicului psihiatru. Posibil sa-ti dea o medicatie usoara si sa te simti mai bine. In situatia ta se pot ameliora mult starile. Curaj, va fi bine, incearca si aceasta varianta!2
Tulburarile de personalitate sunt de multe feluri, din ce inteleg in cazul dumneavoastra lucrurile sunt foarte neplacute. Acestea nu se “vindeca”, o terapie nu iti poate schimba personalitatea, insa se poate ameliora mult. Patologia este o chestiune de grad, nu de structura. Rezultatele de multe ori se vad dupa mai multi ani. Terapiile scurte nu ajuta in tulburarile de personalitate, fiind de doi ani ma gandesc ca sunteti intr-o terapie psihanalitica. Si frecventa ședințelor este importanta, daca mergeti la mai putin de trei sedinte pe saptamana rezultatele se vad mult mai greu. Luati in considerare și schimbarea terapeutului. Succes!3
Vă recomand pe lângă terapie sa consultați și un psihiatru pentru tratament. Exista șansele sa se trateze dacă se urmează și tratament în paralel cu o terapie. Iar terapia ar trebui sa vizeze această anxietate deoarece depersonalizarea este doar modul prin care creierul face față unei emoții prea puternice și copleșitoare. Depersonalizarea este un mecanism de protecție a psihicului. Curaj, cu răbdare, se poate trata!
Tulburarea de personalitate vine însoțită de obicei de derealizare, acea senzație de îndepărtare de realitate. Le aveti si pe acestea? Aceste stări ale dvs sunt unele normale ale organismului, de protecție fata de anumite sentimente puternice ale dvs, pt ca nu le poate face fata, organismul alege sa le estompeze. Nu trebuie sa va sperie ca le aveti. Va recomand si tratament medicamentos în paralel cu alegerea unui alt terapeut. Tulburarea de personalitate este un efect secundar al tulburării depresive, obsesiv – compulsive sau fobice. Simțiți că în acești 2 ani au evoluat spre bine lucrurile sau spre rau? O logica de bun simt al oricărui om ar fi : când ceva nu merge, e bine a fi schimbat. Mult curaj si optimism, alegeti un alt psihiatru daca deja mergeți la unul si un alt psihoterapeut. Mai fac o singură precizare : tratamentul medicamentos si ședințele terapeutice nu isi vor face niciodată efectul daca dvs nu veti crede în ele si daca dvs nu veti dori sa va vindecati, totul pornește de la dorința dvs de a fi bine. Nu va mai comparați de acum înainte cu ceea ce ati fost, evident e ca ce ati fost a dus spre aceste tulburări, ceea ce veti fi va fi o versiune cu mult mai bună și mai adaptativa lumii. Sanatate multa!