Cursuri de formare: Psihoterapie psihanalitica | Consiliere psihologica psihodinamica | Group analysis – Bucuresti si online, din septembrie 2017 (inscrieri pana la data de 31 iulie)
Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti
Centrul SELF, Centrul de Consiliere si Psihoterapie
organizeaza formari de baza:
Psihoterapie psihanalitica
Consiliere psihologica psihodinamica
Group analysis
Formare: Psihoterapie psihanalitica
(cu posibilitatea de cursuri online pentru candidatii din provincie)
Durata: 3 ani
Inscriere: 10 aprilie 2017 – 31 iulie 2017
Incepere: septembrie 2017
Adresabilitate:
In luna septembrie 2017 va incepe un nou curs acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, curs adresat: absolventilor sau studentilor in ultimul an ai facultatilor de psihologie sau – cu conditia de a fi completat formarea universitara cu cursuri şi seminarii de specialitate – absolventilor facultatilor de medicina (doar psihiatri), filozofie, pedagogie, asistenta sociala, psihopedagogie speciala, teologie.
Atestare:
Acest curs este destinat obtinerii atestarii de psihoterapeut sub supervizare, atestare emisa de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru urmatoarea treapta (psihoterapeut autonom) formarea teoretico-clinica si terapia personala trebuie continuate: sunt necesare inca 2 ani de curs teoretico-clinic (cu o medie de 6 ore/luna) si cel putin 200 de ore de terapie personala, in plus fata de cele 250 de ore realizate in cadrul primei trepte. (Detalii la rubrica Formare – Formare in Psihoterapie Psihanalitica - Nivelul de psiholog autonom in psihoterapie – aici: www.acppb.ro/formare-in-psihoterapie-psihanalitica)
Inscriere si contact:
Inscrierile se fac in perioada: 10 aprilie 2017 – 31 iulie 2017
Cererea de inscriere la curs se va face prin e-mail la adresa: asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Cererea va contine un CV si o scrisoare de intentie (in care prezentati motivatia dumneavoastra pentru a urma acest curs). Veti primi o confirmare a faptului ca am primit aplicatia dvs. Data limita de depunere a cererilor de inscriere: 31 iulie 2017.
Doua interviuri de selectie (realizate cu doi formatori ai ACPPB) vor avea loc in lunile aprilie – iulie 2017, in functie de data la care trimiteti aplicatia. Programarile se realizeaza de catre ACPPB.
Pentru un numar limitat de cursanti din provincie exista posibilitatea de urmarire a cursurilor online (pe Skype).
De asemenea, psihoterapia personala (didactica) se va putea realiza pe Skype.
Descrierea cursului:
Cursurile (cu o durata de 12-15 ore/luna, timp de 3 ani) au loc in 3 zile de miercuri (sau de joi) pe luna, orele 17.30 – 20.30, şi intr-o zi de sambata, pe luna, orele 10.00 – 16.00 in strada Crisana, sector 1 (zona str. Berzei – str. Berthelot – Casa Radio, Bucureşti).
Modulul I cuprinde 500 de ore de seminarii teoretico-clinice:
Modulul I se desfaşoara incepand cu luna septembrie 2017.
Costul modulului I: 300 ron/luna (pentru 12-15 ore/luna).
Modulul II: Un minimum de 250 de ore de psihoterapie psihanalitica individuala cu o frecventa de minimum 2 sedinte/saptamana, cu unul dintre formatorii recunoscuti de catre ACPPB. Modulul II trebuie inceput la cel mult un an de la inceperea modului I.
Descrierea completa a cursului: www.acppb.ro/formare-in-psihoterapie-psihanalitica.html
Formatorii pentru modulele I si II:
Sunt psihologi/psihoterapeuti principali acreditati de catre Colegiul Psihologilor, cu specializare in tari ale Europei de Vest, (a se vedea rubrica – Lista membrilor ACPPB sectiunea “Formatori” – CV).
Formare: Consiliere psihologica psihodinamica
(cu posibilitatea de cursuri online pentru candidatii din provincie)
Durata: 17 luni
Inscriere: 10 aprilie 2017 – 31 iulie 2017
Incepere: septembrie 2017
Adresabilitate:
Un nou curs acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, curs adresat doar psihologilor sau studentilor in ultimul an la Psihologie va incepe in luna septembrie 2017.
NOTA: Doar psihologii pot urma cursul de consiliere. Persoanele care au absolvit alte facultati (Medicina (medici psihiatri), Filosofie, Pedagogie, Asistenta Sociala, Psihopedagogie Speciala, Teologie) pot urma cursul de psihoterapie conform rubricii Formare in psihoterapie psihanalitica gasiti informatii aici.
Pentru un numar limitat de cursanti din provincie exista posibilitatea de urmarire a cursurilor online (pe Skype).
De asemenea, psihoterapia personala (didactica) se va putea realiza pe Skype.
Atestare:
Acest curs este destinate obtinerii atestarii de consilier sub supervizare, atestare emisa de Colegiul Psihologilor din Romania.
Inscrieri si contact:
Inscrierile se fac in perioada 10 aprilie – 31 iulie 2017.
Cererea de inscriere la curs se va face prin e-mail, la adresa asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Cererea va contine un CV si o scrisoare de intentie (in care prezentati motivatia dumneavoastra pentru a urma acest curs). Veti primi o confirmare a faptului ca am primit aplicatia dvs. Data limita de depunere a cererilor de inscriere: 31 iulie 2017.
Doua interviuri de selectie (realizate cu doi formatori ai ACPPB) vor avea loc in luna aprilie – iulie 2017, in functie de data la care trimiteti aplicatia. Programarile pentru interviu se realizeaza de catre ACPPB.
Descrierea cursului:
Cursurile (cu o durata de 12-15 ore/luna, timp de aproximativ 17 luni) au loc in 3 zile de miercuri (sau joi) pe luna, orele 17.30 – 20.30, şi intr-o zi de sambata pe luna, orele 10.00 – 16.00, in strada Crisana, sector 1 (zona str. Berzei – str. Berthelot – Casa Radio, Bucureşti).
Modulul I cuprinde 250 de ore de seminarii teoretico-clinice:
Modulul I se desfaşoara incepand cu luna septembrie 2017.
Costul modulului I: 300 ron/luna (12-15 ore/luna).
Modulul II cuprinde minimum 75 de sesiuni individuale de dezvoltare personala (psihoterapie personala) cu unul dintre formatorii recunoscuti de catre ACPPB, sesiuni realizate in paralel cu modulul I. Modulul II trebuie inceput la cel mult un an de la inceperea modului I.
Este recomandat de catre Colegiul Psihologilor ca orele de psihoterapie individuala sa aiba frecventa de minimum o sesiune/saptamana cu un consilier principal acreditat de asociatie. Este puternic recomandata frecventa de doua sesiuni/saptamana.
Pentru urmatoarea treapta (consilier autonom) formarea teoretico-clinica si terapia personala trebuie continuate:sunt necesare inca 250 de ore de curs teoretico-clinic sicel putin 150 de ore de terapei personala in plus fata de cele 75 de ore realizate in cadrul primei trepte. Detalii la rubrica Nivelul de psiholog practicant autonom in consiliere psihologica aici: www.acppb.ro/formare-in-consiliere-psihologica
Descrierea completa a cursului: www.acppb.ro/formare-in-consiliere-psihologica
Formatorii pentru modulul I si II:
Sunt psihologi/psihoterapeuti principali acreditati de catre Colegiul Psihologilor, cu specializare in tari ale Europei de Vest, (a se vedea rubrica – Lista membrilor ACPPB sectiunea “Formatori” – CV).
Formare: Group analysis
Durata: 4 ani
Inscriere: 5 aprilie 2017 – 20 iulie 2017
Incepere: septembrie 2017
Adresabilitate:
- Programul de formare este adresat absolventilor sau studentilor in ultimul an ai facultatilor de Psihologie, Medicina (Psihiatrie), precum si absolventilor de Filozofie, Pedagogie, Asistenta Sociala, Psihopedagogie Speciala.
- Este necesar ca participantii sa se afle deja intr-o psihoterapie personala.
- Cunoasterea limbii engleza (nivel mediu) – intelegere, vorbire.
Inscrieri si contact:
Inscriere pe e-mail, la adresa asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Trimiteti un CV si o scrisoare de intentie in limba engleza.
Detalii suplimentare: dr. psih. Corneliu Irimia, presedintele Asociatiei de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti – asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Descrierea cursului:
- Cursul respecta standardele de formare in group analysis ale Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica;
- Cursul va incepe in luna septembrie 2017 si va dura 4 ani;
- Supervizare incee cu cel de al doilea an de curs;
- Un mare numar de carti si materiale (in limba engleza) din domeniul Group-analysis sunt puse la dispozitia cursantilor;
- Numarul de participanti pentru un grup de formare: 10 persoane (maxim 12).
Desfasurare:
- 4-6 sesiuni pe an, 3 zile, in zilele de vineri, sambata, duminica.
- Durata: 4 ani.
Prezentarea Group analysis:
Group analysis este o metoda de psihoterapie de grup initiata de S. H. Foulkes, incepand cu anii `40. Lucrul in grup s-a nascut, cel mai probabil, din nevoia unei metode eficiente adresate unui mare numar de soldati cu probleme similare, dar s-a dezvoltat, rapid, ca o forma mai larga de terapie in care se ofera libertatea de a vorbi despre experientele proprii, despre povestea personala.
Group analysis combina insighturile psihanalitice cu intelegerea functionarii sociale si interpersonale. Interesul este centrat pe relatiile dintre membrii individuali ai grupului si restul grupului ceea ce duce la o intarire a amandurora si la o mai buna integrare a individului in comunitate, in familie si in reteaua sociala.
Derivand din psihanaliza, group analysis se fundamenteaza si pe alte traditii si demersuri psihoterapeutice: teoria sistemelor, psihologia dezvoltarii, psihologie sociala.
Group analysis are aplicatii in consultanta organizatiilor, in formare si predare. Group analysis lucreaza cu o larga paleta de contexte, cu numeroase tipuri de probleme si dificultati.
Group analysis reprezinta o cale de intelegere a proceselor din grupurile mici, medii si mari si duce la intelegerea relatiilor dintre o persoana si reteaua de activitati din cadrul numeroaselor grupuri din care un individ poate face parte.
Prin aceste procese de grup putem explora ce gen de impact au aspectele publice si private ale vietii unei persoane asupra unei alte persoane precum si dialectica dintre grup si dezvoltarea persoanei. Membrii grupului sunt sprijiniti, prin impartasirea experientelor si explorare comuna in grup, sa ajunga la o intelegere mai sanatoasa a situatiei lor.
Group analysis este abordarea psihodinamica dominanta din afara Statelor Unite si Canadei. Este un demers care intelege grupul ca pe o entitate organica si insista ca terapeutul sa aiba un rol cat mai putin intruziv, astfel incat sa fie mai degraba un dirijor (ca in muzica) decat un conducator. Grupul nu este vazut atat ca o entitate dinamica in sine, cat ca avand anumite functii intr-un context social care ii influenteaza procesele. In tehnica de Group analysis, terapeutul indica membrilor punctele de dependenta excesiva sau inadecvata si ii ajuta sa devina proprii lor terapeuti precum si terapeutii celorlalti membri ai grupului.
In Bucuresti, in cadrul ACPPB, se afla in derulare un grup de formare in group analysis (care cuprinde 12 participanti) ce se deruleaza incepand cu anul 2015. Cursul va fi acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Cursantii au posibilitatea sa participe la conferinte, seminarii de formare continua in group analysis in strainatate.
Formatori:
- Gila Ofer – Israel (coordonatorul programului de formare)
- Robin Friedman – Israel
- John Schlapoberski – UK
- Uri Levin – Israel
- Yael Doron – Israel
Gila Ofer – coordonatorul programului de formare:
- Dr. Gila Ofer este psiholog clinician si a sustinut doctoratul in psihologie la Universitatea Bar-Ilan din Israel;
- Dr. Gila Ofer este membru fondator si fost presedinte al Institutului de Psihanaliza Contemporana din Tel-Aviv. In prezent este directorul de formare in cadrul acestui Institut;
- Dr. Gila Ofer este membru fondator al Institutului Israelian de Group analysis;
- Ea este psihanalist formator si supervizor, precum si analist de grup;
- Preda si supervizeaza in cadrul unui program post-universitar de psihoterapie la Universitatea Bar-Ilan, la Universitatea din Tel-Aviv;
- Este membru al Comitetului Executiv al Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica (FEPP), presedintele sectiunii de Psihoterapie de Grup a FEPP, precum si editorul sef al Revistei FEPP;
- Dr. Gila Ofer a scris in reviste importante din domeniu si si-a prezentat munca in tari din Europa si SUA. Articole sale sunt centrate pe subiecte ca: influenta viselor analistului asupra procesului analitic, curiozitatea, gender si psihanaliza, iubire si ura in psihanaliza, influenta bolii analistului asupra procesului psihanalitic, inconstientul social;
- Ea este editorul Jurnalului Israelian de Psihoterapie de Grup.
Robin Friedman:
Robin Friedman, doctor in psihologie, este psiholog clinician practicant din Haifa, Israel. Lucreaza la catedra facultatii din cadrul Universitatii Haifa. Este presedintele asociatiei Group Analytic Society International, cofondator al Institutului de Analiza de Grup din Israel si fost presedinte al Asociatiei pentru Psihoterapie de Grup din Istrael. Cu un doctorat in Psihologie Clinica al Universitatii din Zurich, Robin Friedman a sustinut conferinte in peste douasprezece tari in intreaga lume, de-a lungul ultimelor doua decenii, cu subiecte precum visele in psihoterapia de grup, unitatea si separarea genurilor si natura proceselor sociale inconstiente.
Dr. Robin Friedman este coeditor al cartilor „Vise in psihoterapia de grup” si „Dorinta, pasiune si gen: implicatii clinice”, si autor a peste treizeci de articole si eseuri publicate in numeroase reviste international. De asemenea, a publicat capitole in carti precum „Inconstientul social in persoane, grupuri si societati” si „ Ghid al psihoterapiei de grup” (Wiley-Blackwell).
Costul pentru o sesiune de 3 zile: 150 euro (pentru 17-20 de ore/sesiune). Inscrierea se face pentru intregul program care are o durata de 4 ani.
O parte din seminariile teoretice se pot desfasura pe Skype – in sesiuni de cate 2 ore.
De ce să alegeţi un curs de formare în cadrul ACPPB?
Asociaţia are deja o bogată experienţă de formare. Începând cu anul 2005, programele ACPPB de formare profesională de lunga durata au inclus peste 300 de persoane.
Echipa de formatori a ACPPB cuprinde psihologi principali/formatori/supervizori, cu formare teoretică şi clinică postuniversitară la nivel de master şi doctorat. Formatorii ACPPB contribuie, cu bogata lor experienţă, la procesul de transmitere a competenţelor teoretice şi clinice.
ACPPB este o asociaţie acreditată de Colegiul Psihologilor din România pentru formarea de bază şi continuă, cu orientare psihodinamică, atât a psihoterapeuţilor, cât si a consilierilor în psihologie. Aceasta asigură candidaţilor certitudinea că vor putea lucra autorizat după încheierea formării profesionale în cadrul ACPPB.
Metodele de formare – moderne, interactive – îmbină rigoarea şi supleţea: prezentarea de materiale video (peste 50 de ore de materiale video traduse in limba romana), discuţii de caz, dezbateri teoretice, lucru în grupuri mici, joc de rol, supervizare, precum şi o bibliografie bogată pusă la dispoziţia cursanţilor (în limbile romană, engleză, franceză) pornind de la scrierile celor mai importanţi autori europeni şi americani.
Seriozitatea echipei de formatori, interes pentru dezvoltarea personală a candidaţilor, supervizarea de bună calitate a activităţii lor profesionale, consultanţa adresată candidaţilor pe întreaga durată a procesului de formare profesională.
O atmosferă de lucru colegială, bazată pe respectul adresat cursanţilor, pe încurajarea participării active si creative la procesul de formare, pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării profesionale a candidaţilor şi membrilor ACPPB.
Posibilitatea realizării unei practici profesionale conform standardelor naţionale şi internaţionale ale psihoterapiei psihanalitice și consilierii psihodinamice (in spitale de psihiatrie, institutii de protectia copilului si familiei).
Informatii despre Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti:
Asociatia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitica din Bucureşti (ACPPB) este o asociatie profesionala infiintata in anul 2005, care are 75 de membri si 25 de candidati. ACPPB este o asociatie acreditata de catre Colegiul Psihologilor din Romania pentru a realiza formarea de baza a psihologilor clinicieni a psihoterapeutilor cu orientare psihanalitica, precum şi a psihologilor in consiliere psihologica (cu orientare psihodinamica) (detalii si pe www.copsi.ro).
ACPPB este membru plin (full membership) al Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.
Detalii suplimentare despre ACPPB gasiti aici: www.acppb.ro.
In cadrul ACPPB functionează un centru de consultaţii, Centrul Self: centrulself.ro
Asociatia publica revistele:
Self – Jurnal de Consiliere si Psihoterapie (destinata specialistilor);
Fatza în Fatza cu Psihologul, revista online de psihologie, consiliere si psihoterapie.
Contact pentru informatii suplimentare:
Corneliu Irimia, doctor in psihopatologie al Universitatii Paris 7, Denis Diderot, preşedinte ACPPB, e-mail: asociatiadeconsiliere@gmail.com