consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Strategii de apărare în fața traumei. Terapia transformațională rapidă

Strategii de apărare în fața traumei. Terapia transformațională rapidă

Efectele traumei  sunt de anvergură și au impact profund asupra imaginii de sine și asupra modului în care percepem viața și lumea înconjurătoare.

Toate evenimentele traumatice contează – indiferent dacă s-au întâmplat în copilărie sau în viața adultă. Nu există o unitate de măsură, trauma este traumă. Pot fi diferite niveluri de impact, dar fiecare eveniment produce efecte asupra minții și corpului.

Ce este trauma?

Trauma este orice eveniment care depășește capacitatea organismului de a funcționa optim în momentul în care se întâmplă. Este, de asemenea, orice eveniment sau experiență pe care o găsești profund tulburătoare sau deranjantă. Trauma nu este definită de evenimentul în sine, ci de reacția pe care organismul o are în fața unui pericol real sau imaginar.

Dacă aceste experiențe, efectele și impactul lor, sunt lăsate netratate, vă pot afecta întreaga viață și pot duce, printre altele, la dezvoltarea de adicții (alcool, zahăr, droguri etc.) la depresie, anxietate, atacuri de panică, boli cardiace etc.

Trauma nevindecată  se transmite din generație în generație – studii recente au demostrat că trauma poate modifica structura genetică, iar aceste modificări sunt transmise generației următoare până la 6-7 generații. Exemple includ: supraviețuitori ai dezastrelor naturale, prizonieri de război, trafic de persoane, violență domestică, abuz fizic, emoțional/sexual, scalvie, imigrare, supraviețuitori ai holocaustului etc

Strategii de apărare

În esență sunt 4 tipuri de răspuns la un eveniment traumatic, toate se întâmplă pe pilot automat (în afara controlului rațional) și au  drept scop supraviețuirea.

  1. Lupta (apărarea narcisistă). Rulează pe credința inconștientă ca puterea și controlul te țin în siguranță, îți oferă iubire și vindecă rănile provocate de abandon. Copiii își imită părinții narcisiști învațând să-și exprime furia și dezgustul prin intimidarea celorlalți (comportament de tip bully)
  2. Fuga (tiparul obsesiv- compulsiv) Identitatea de sine are la bază mesaje vechi despre ce ai făcut sau despre ce ți s-a făcut ție. Afectează profund modul în care te percepi pe tine (ceea ce crezi tu despre tine) și modul în care te comporți cu tine (devolarizarea propriei persoane, credința că “nu  merit să mi se întâmple nimic bun în viață”)
  3. Îngheț (freeze) (răspunsul disociativ). Disocierea este separarea sau deconectarea gândurilor, sentimentelor și comportamentelor. Rulează pe tiparul metal că lumea este un loc periculos și trebuie să fii tot timpul în alertă. Dezvoltă, printe altele, dorința de a fi invizibil, incapacitatea de a se conecta cu alte persoane.
  4. Servil (co-dependență). Aceste persoane cred că singurul mod de a fi în siguranță este să se plieze pe dorințele și cerințele altora (people pleasing).  Rulează pe credința inconștientă că prețul admiterii într-o relație este renunțarea la propriile lor drepturi, dorințe, preferințe. De regulă, au un părinte narcisist.

Cum ne afectează trauma

Până la vârsta de 6-7 ani, cele 2 emisfere cerebrale (dreaptă și stângă) nici nu știu una de existența celeilalte. Asta înseamnă că modul în care interpretăm lumea și toate experiențele pe care le avem o facem dintr-o perspectivă emoțională, nu una cognitivă. Asta mai înseamnă că semnificația pe care o atașam experiențelor noastre este una eronată, neputând înțelege că adulții sunt responsabili. (ex: “Sunt un copil rău, de aceea mami și tati divorțează, Nu sunt sufficient de bun, de aceea au mai făcut un frățior/surioară”, etc).

Sentimente precum, “sunt blestemat, sunt marcat pe viață, nu sunt suficient de bun/deștept/talentat, merit să fiu pedepsit, sunt ghinionist” etc., duc la o creștere a efectelor traumei. Printe efectele traumei se numără: pierderea sentimentului de siguranță, a încrederii (de sine si în ceilalți), devolarizarea propriei persoane, rușine, vinovăție, frică de a fi abonadonat, frica de a fi respins, acțiuni repetitive, coșmaruri, învățarea că nu putem face nimic (auto victimizare) etc.

Cum putem vindeca trauma

Pentru că trauma afectează practic fiecare aspect al vieții, vindecarea se produce la nivel holistic și va include identificarea și corectarea programelor limitative (aflate în mintea subconsțientă), vindecarea sentimentelor de rușine, vinovăție, pierdere, abandon, schimbarea convingerilor despre noi înșine care nu ne mai folosesc. Vindecarea presupune restabilirea sentimentului de siguranță și de încredere (Mă simt în siguranță să am încredere în mine, să ofer și să primesc iubire, etc).

Vincecarea traumei este posibilă prin restabilirea legăturii dintre trup și minte și dintre minte și suflet. Omul este o treime – minte, trup și suflet. Mintea nu a fost făcută să funcționeze singură. Mintea (subconșientă) este un mecanism briliant, iar sufletul furnizează combustibulul necesar funcționării optime acestui mecanism. Cu cât folosim mai mult combustibil, cu atât mai eficient va funcționa mecanismul. Vindecarea traumei deschide ușa recunoașterii  (a cunoașterii din nou) a cine ești cu adevărat. În momentul în care ți-ai amintit cine ești, poți să decizi cine vrei să fii.

Autor articol:ianlp-zegel

Nicoleta Drăghici, terapeut certificat în terapia transformațională rapidă (TTR), o terapie distinctă, de pionierat, bazată pe neuroștiință, care produce rezultate rapide, sigure și permanente. Această metodă combină principiile cele mai eficiente ale hipnoterapiei, psihoterapiei, programării neuro-lingvistice (NLP) și ale terapiei cognitiv-comportamentale (CBT). Este o terapie extrem de dinamică și eficientă, capabilă să descopere și să vindece cauza primară a situațiilor dificile din viața noastră. Terapia Transformațională Rapidă produce rezultate extraordinare și determină schimbări cu efect permanent la nivel emoțional, psihologic și fizic pentru că accesează direct programele  aflate în subconștient.

 www.nicoletadraghici.com

E-mail nico.draghici@gmail.com

Tel.:  0787.674.441

Imagine: 

JeeYoung LeeBlack Birds, 2011

www.artsy.net/artwork/jeeyoung-lee-black-birdsLasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19342 raspunsuri primite pentru 4123 intrebari | Vezi toate intrebarile