consiliere psihologica gratuita

Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.
Cu ce am greșit, dacă m-a părăsit? Șocul despărțirii

M-a părăsit, oare cu ce am greșit? Șocul despărțirii

Despartirile sunt dureroase. Unele sunt previzibile, apar dupa multe certuri si neintelegeri intre parteneri si chiar daca sunt dureroase, partenerii s-au putut pregati psihic pentru despartire, insa altele par ca se intampla de la o zi la alta, din senin. Atunci cand se intampla asa, aparent din senin, ceea ce poate sa simta partenerul parasit este o stare de soc. Este ceva ce nu poate sa inteleaga. Parea ca totul merge bine si asa din senin i se spune ca relatia nu merge.

UN DIALOG CARE REFLECTA ACEASTA SITUATIE POATE FI URMATORUL:

Ea: Nu mai vreau sa fim impreuna

El (socat si surprins.): – De ce?

Ea: Nu stiu. (deseori “Nu stiu” ascunde multe lucruri nespuse)

El: Ce se intampla cu tine?

Ea: Nu stiu.

El incearca din greu sa inteleaga ce s-a intamplat, cu ce a gresit.

Ea: Am nevoie sa fiu singura o vreme.

El: Se simte panicat… simte ca ii aluneca pamantul de sub picioare si disperat incearca sa se agate de ea.

Ea nu este dispusa sa il lase sa se apropie. Doar se muta din casa in care au locuit impreuna.

El fiind in stare de soc incearca sa gaseasca un sens. Separarea a venit fara avertisment. Nu au fost certuri, cel putin nu ceva serios si evident. El se simte vinovat, crede ca a gresit cumva intr-un mod grav, dar nu stie exact cu ce a gresit si se simte pedepsit.

Ce se intampla aici de fapt? Iti este cunoscut tiparul?

Pot fi multe IPOTEZE. O sa scriu despre cateva dintre ele.

  • Ea a adunat multe frustrari pe care nu le-a comunicat si la un moment dat cand se simte suficient de puternica decide ca vrea sa iasa din relatie. Asa cum nu a comunicat in trecut despre ce o deranja, nici acum nu spune ce o deranjeaza. Spune doar ca nu stie ce se intampla cu ea, ii este teama sa comunice asertiv motivul dorintei ei de a se desparti. Doar pleaca fara explicatii.
  • Ea s-a indragostit de un alt barbat. In relatia lor nu mai era de mult pasiune si la un moment dat ea a intalnit pe cineva cu care experimenteaza pasiunea.
  • Cei doi nu au discutat niciodata despre frustrarile si despre nevoile lor din relatia de cuplu si s-au distantat unul de celalalt.

CE ESTE DE FACUT?

In ceea ce priveste cuplul in aceasta etapa nu sunt prea multe de facut. Sigur, cei doi ar putea apela la o consiliere de cuplu cu scopul ca amandoi sa inteleaga ce s-a intamplat de s-a ajuns intr-un astfel de punct, insa pentru asta este nevoie sa isi doreasca amandoi sa faca consiliere.

Deseori oamenii cred ca consilierea de cuplu este doar pentru situatiile in care partenerii isi doresc sa repare ruptura din relatie si sa ramana impreuna. Consilierea de cuplu poate avea si alte obiective, de exemplu obiectivul poate fi acela de a ii ajuta pe amandoi sa inteleaga rolul fiecaruia in relatia de cuplu si in ruptura si sa ii ajute sa se separe intr-un mod ok. Sa poata sa isi ia ramas bun unul de la altul si de la relatia pe care au avut-o si sa poata sa isi vada de viata lor. Insa rareori se intampla asta.

In astfel de situatii, persoana care a ajuns sa ia decizia sa iasa din relatie de regula este foarte furioasa si tot ce vrea este sa il paraseasca pe partener.

In ceea ce priveste persoana parasita, aceasta poate sa apeleze la o psihoterapie cu scopul de a primi suport pentru socul emotional prin care trece si pentru a incepe sa se cunoasca mai bine, sa incepa sa inteleaga ce fel de partenere cauta, sa se ierte pe sine pentru ca a “esuat” in relatia de cuplu, sa inteleaga care sunt nevoile lui in relatia de cuplu si cum se face ca nu a sesizat nici o problema in relatia de cuplu pana cand ea l-a pus in fata faptului implinit, etc.

De asemenea, este important sa inteleaga ca nu este singurul responsabil pentru aceasta situatie. Ambii parteneri au 50% din responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in relatia lor.

RECOMANDARI PENTRU A EVITA O POSIBILA DESPARTIRE APARENT BRUSCA:

  • Dezvoltati-va abilitatile de comunicare in cuplu;
  • Discutati cu partenerul despre nevoile voastre emotionale;
  • Discutati cu partenerul despre frustrarile voastre si negociati;
  • Asumati-va responsabilitatea pentru propriile nevoi si pentru 50% din ce se intmpla in relatie.

Autor articol:

Psiholog, psihoterapeut Gabriela Tudor (Popescu)

Tel.: 0724.248.921

Gabriela este psiholog și psihoterapeut si are practiva privata in Brasov. Poti gasi mai multe detalii despre ea pe gabrielapopescu.ro sau pe site-ul revistei de autocunoastere si psihoterapie Povestea mea de viata

Imagine:

ICY and SOT, Separation, 2018, artsy.net/icy-and-sot-separationLasa un comentariu

Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19371 raspunsuri primite pentru 4124 intrebari | Vezi toate intrebarile
implant dentar fast and fixed