Login

Întreabă psihologul online

Susținem

vegani romania

Implant dentar pret

RECOMANDĂM

Masti de protectie Dr Fashion

masti de protectie reutilizabileMastile de protectie reutilizabile Dr Fashion ajuta la prevenirea contaminarii cu fluide, intrarea acestora in caile aeriene via nas si gura.

Sfatul terapeutului

Vezi toate intrebarile | Vezi categorii intrebari

Adreseaza o intrebare pe grup sau sub anonimat

Exista cumva un termen psihologic sau vreo cauza mai frecventa pentru negarea vinovatiei? Persoana in cauza este sotia mea, iar acest comportament se repeta de cativa ani.

Terapeuti.ro 8:47am May 5
Mesaj anonim, prin www.terapeuti.ro:

Buna ziua.
Exista cumva un termen psihologic sau vreo cauza mai frecventa pentru negarea vinovatiei? Pur si simplu chiar si in cazuri evidente cineva sa nege vinovatia pe care o poarta pentru anumite intamplari de care se face direct respinsabil?

In rare cazuri cand chiar isi constientizeaza greseala si vina ce o poarta sa minimizeze totul neconstientizand faptul ca e anormal sa reactionezi negand ca ar fi o problema asta?

In general daca e intrebata asupra actelor ei devine nervoasa, se simte amenintata si in general discutiile ajung in derizoriu fara a oferi insa un raspuns direct asupra temei de discutie.

Persoana in cauza este sotia mea iar acest comportament se repeta in forma continuata de cativa ani.

Multumesc anticipat pentru raspuns.


Botezat-Antonescu Radu Andrei 9:24am May 5
nu stiu daca numirea acestui gen de compartament este mai importanta decat cauza… iar din ce descrieti lucrurile pare sa fie complexe si v-as sugera sa mergeti cu dansa la o evaluare psihologica amanuntita. Este posibil sa fie o tulburare de personalitate… insa este posibil sa fie si vorba despre ceva reprimat care sa o opreasca din a-si asuma vinovatia. Succes!

Doina Zamfirescu 9:26am May 5
Conteaza foarte mult modul in care ii atrageti atentia ca a gresit. Noi avem diferite mecanisme de aparare si atunci cand cineva este invinovatit se poate apara negand sau nimimizand efectele greselii. Desigur suntem cu totii supusi greselii. Si asta inseamna mai ales in cuplu ca poate fi vorba despre lucruri care nu au fost discutate, stabilite de comun acord ceea ce face ca ele sa se repete (eventual). Incercati sa aveti o discutie calma cu sotia dvs. spunandu-i ce anume simtiti cand procedeaza intr-un anumit fel (vorbiti de dvs. nu de ea). Este posbilil ca astfel mesajul dvs. sa ajunga la ea si sa puteti avea o discutie constructiva. Nu in ultumul rand, poate fi vorba despre o reactie invatata de ea pe parcursul istoriei sale de viata.

Delia Cormos 10:30am May 5
vinovatia, a fi vinovat de ceva este dureros de acceptat pentru psihic si iti trebuie mult curaj sa poti sa iti asumi asta. cu cat o veti obliga sa recunoasca cu atat se va blinda mai mult si va nega. eu insa v-as intreba altceva. de ce este atat de important si esential pentru dumneavoastra sa stabiliti vinovatul intr-o situatie sau alta. cu ce schimba situatia daca se gaseste vinovatul? v-as ruga sa va uitati si la dvs cu atentie si sa vedeti daca nu cumva insistenta dvs. de a gasi vinovatul si convingerea ca aveti dreptate o determina pe ea sa intre in acest cerc vicios de a nu recunoaste nimic. numai bine!


Loading

Cauta un terapeut sau adreseaza o intrebare

19313 raspunsuri primite pentru 4121 intrebari | Vezi toate intrebarile
consiliere psihologica gratuita