REIKI este sistem de terapie prin lumina si reprezinta stiinta si arta utilizarii energiei universale in beneficiul propriu si al celorlalti.

Energia REIKI este o energie de natura necunoscuta stiintei actuale, dar care exista si se manifesta in mod evident prin efectele sale benefice asupra fiintelor asupra carora este aplicata.

“REIKI” provine din japoneza si inseamnă “energie vitală (ki) de provenienta spirituala (rei)”. In Occident este cunoscuta sub denumirea de “energie universala”, pe care am preluat-o si noi.

Energia universala reiki vine din Cosmos si ne strabate pe toti. Unii oameni o recepteaza mai mult, iar altii mai putin. Printr-un tratament reiki se urmareste restabilirea circulatiei normale a energiei in organism si se completeaza necesarul de energie curata. Energia universala reiki inunda, dilueaza energia uzata si o impinge pe traseele energetice, eliminand-o astfel din corp.

REIKI este o metoda naturala de vindecare a trupului, mintii si sufletului, intrucat energia universala actionează benefic asupra tuturor nivelelor energetice ale omului (fizic, eteric, astral, mental si cauzal).

Principiile Reiki

Ideea de vindecare „prin punerea mainilor“, macar ca o simpla mangaiere si gest de compasiune, este arhetipala.

Fondatorul Reiki-ului este Mikao Usui, care a trăit la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

Gradele Reiki

Gradul I: dupa initiere, practicantul poate face autotratament, si dupa un timp si tratament. Pozitiile de punere a mainilor sunt simple si intuitive, mergandu-se pe principiul de sus in jos si urmarindu-se chakrele, pe fata si pe spatele trupului. De asemenea se aplica mainile in locurile unde apar dureri.

Gradul al II-lea: după initiere, practicantul primeste primele simboluri Reiki, cu ajutorul carora isi poate activa palmele pentru o mai mare eficienta si poate face tratament si prin realizarea si vizualizarea simbolurilor in anumite puncte bine precizate. Practicantul poate efectua tratamente la distanta si tratamente mai eficiente folosind simbolurile. De asemenea, simbolurile permit curatarea incaperilor de energii negative, daunatoare, curatarea si energizarea mancarii, dar si trimiterea luminii la distanta precum si crearea campurilor de protectie.

Gradul al III-lea (sau profesor): după initiere, practicantul primeste noi simboluri si invată tehnici suplimentare. Poate face acordaje altor persoane. De multe ori, acest grad este “sarit” trecandu-se direct la gradul de maestru.

Maestru: dupa initiere, noul maestru poate la randul lui sa faca altora initieri/acordaje si cunoaste simbolurile specifice maestrilor.

Dupa fiecare initiere, urmeaza o perioada de criza de vindecare, de purificare, timp de 21 de zile, in care practicantul trebuie sa-si faca autotratament zilnic si sa practice un regim de viata cat mai echilibrat si cu un meniu lacto-vegetarian.

In timp, au aparut numeroase sisteme Reiki. Unele recupereaza tehnici si simboluri descoperite in vechile manuscrise ezoterice orientale, altele se bazeaza pe experienta innoitoare a maestrilor contemporani. Astfel, pe langa Reiki-ul traditional au mai aparut si sunt practicate cu succes Karuna Reiki, Gendai Reiki, Shambala Reiki.

Unul dintre cei mai cunoscuti maestrii de reiki din Romania este medicul psihiatru Ovidiu Dragos Argesanu.

Maestri si Centre Reiki din Romania