Hipnoza este o tehnica terapeutica in cadrul careia un psiholog sau un psihoterapeut specializat in hipnoza clinica face „sugestii de senzatii, comportamente si perceptii dorite” unei persoane care „se afla intr-o stare de relaxare si concentrare” (definitia Asociatiei Americane de Psihologie). In transa hipnotica se pot (re)invata anumite lucruri, intr-un mod mai rapid si mai eficient, dar aceasta procedura nu poate fi folosita in orice situatie si pentru orice client.
In transa hipnotica, specialistul poate determina disparitia ori ameliorarea unui simptom sau poate genera abilitati noi, astfel incat clientul sa detina mai multe instrumente cu ajutorul carora sa poata solutiona o anumita situatie.
Cele mai intalnite situatii in care poate fi folosita hipnoza clinica sunt fobiile, sindromul stresului post-traumatic, depresia, anxietatea.
In medicina, hipnoza face posibila operatia in cazul pacientilor care nu pot fi anesteziati, prin producerea analgeziei (pierderea sensibilitatii la durere).
DETALII SUPLIMENTARE:
1. Interviu cu psihoterapeutul Daniel David: http://ziarulfaclia.ro/prof-univ-dr-daniel-david-este-o-mare-diferenta-intre-hipnoza-stiintifica-si-hipnoza-folosita-de-tot-felul-de-vraci/
2. National Institute of Health (NIH) USA: https://search.nih.gov/search?utf8=%E2%9C%93&affiliate=nih&query=%22hypnotherapy%22
: In intervențiile mele utilizez cu precădere terapia centrata pe obiective și soluții. Aceasta forma de intervenție este foarte bine descrisa de următoarea metafora:
Nemulțumirile pe care clienții le aduc în terapie sunt asemenea unor lacăte ale unor uși care conduc către o viata mult mai satisfăcătoare. Înainte sa vina la terapie, clienții încearcă tot ceea ce este considerat rezonabil, potrivit și bine pentru ei si ceea ce fac se bazează pe propria lor realitate; dar ușile rămân în continuare închise; astfel ei cred ca situația lor este fără soluție. In mod frecvent, aceasta concluzie conduce la eforturi din ce în ce mai mari de a afla de ce lacătul este asa cum este sau de ce nu se deschide. Oricum, sunt de părere ca soluția are în vedere mai degrabă cheia decât lacătul; și cheia universala odată descoperita funcționează pentru mai multe feluri de lacăte. O intervenție trebuie sa se potrivească în asa fel încât soluția sa se dezvolte. Nu este nevoie sa cuprindă complexitatea lacătului. Doar fiindcă nemulțumirea este complicata asta nu înseamna ca și soluția trebuie sa fie la fel de complicata.
: Mulțumesc că ați ales Cabinetul Individual de Psihologie Schiffer Ingrid! Aici găsiți servicii complete de psihoterapie în limbile română, germană și engleză pentru adulţi, adolescenţi, copii, cupluri şi familii: psihoterapie ericksoniană, hipnoză clinică, tehnici de relaxare, autocunoaștere și dezvoltare personală, EMDR.
Pășiți cu încredere și acordați-vă răgazul necesar pentru a cerceta cu atenție cabinetul meu. Mă bucur dacă ați găsit ce căutați.